Rozšírená téma – TBC – Tuberkulóza

TBC je najčastejšou príčinou úmrtí u osôb infikovaných HIV/AIDS. TBC nepozná národné hranice, podľa pohlaví je výskyt dvakrát častejší u mužov ako u žien. Každú hodinu v Európe na TBC ochorie 50 ľudí a 8 zomrie, výskyt ochorenia je v priemere v krajinách európskeho regiónu WHO 54/100-tis. obyvateľov. V krajinách EÚ je výskyt 17,0/100-tis. obyvateľov, v balkánskych krajinách – 28,7/100-tis., vo východoeurópskom regióne až 131,2/100-tis. V rámci regiónu sa pohybujeme od 4,5/100-tis. na Islande po 258,0/100-tis. v Kazach - stane. 20 % prípadov v krajinách EU sa vyskytuje u cudzincov.

Optimistické prognózy, ktoré vznikli v 80. rokoch 20. storočia na základe kontinuálneho, aj keď pomalého poklesu výskytu tuberkulózy, že do tretieho tisícročia vstúpime bez tohto ochorenia, sú dnes jednoznačne utópiou. Svetová pandémia AIDS, narkománia, migrácia obyvateľstva i stále zlá sociálno- -ekonomická situácia a nezriedka i neadekvátna terapia spôsobili novú vlnu nárastu tuberkulózy. Celkovo bolo v európskom regióne WHO hlásených 477 327 nových prípadov tuberkulózy

Súčasný výskyt TBC v európskom regióne a na Slovensku

Až 85 % bakteriologicky overenej tuberkulózy je v krajinách strednej a východnej Európy. Väčšina západoeurópskych krajín vykazuje incidenciu pod 20 prípadov na 100 000 obyvateľov, okrem Španiel ska a Portugalska. Medzi krajiny s nízkym výskytom tuberkulózy patria z bývalých krajín východného bloku len Slovensko, Česká republika a Slovinsko. Z východnej časti európskeho regiónu vykazujú vysokú incidenciu (nad 70 na 100 000 obyvateľov) Rumunsko a Ruská federácia. Incidencia TBC rastie v celom regióne, najmä od západu na východ. V západnej Európe je to výsledok migračných vĺn, čo viedlo k vzostupu výskytu aj v krajinách, kde bol v minulosti sledovaný pokles výskytu.

Čo je to tuberkulóza?

Ochorenie spôsobujú baktérie – Mycobacterium tuberculosis. Môže postihnúť akúkoľvek časť tela, ale najčastejšie sú to pľúca. Šíri sa vzduchom vo forme malých kvapôčok. Tie sa uvoľnia do ovzdušia, ak infikovaný človek zakašle, rozpráva alebo kýchne. Na to, aby sa zdravý človek nakazil, musí byť dlhodobejšie vystavený kontaktu s infikovaným. Existujú dva typy tuberkulózy, a to latentná a aktívna forma. Pri prvom type je imunitný systém schopný brániť rastu baktérií. Vtedy ostávajú baktérie v tele pasívne. Neskôr sa však môžu aktivovať. To znamená, že baktérie v organizme rastú a spôsobujú aktívnu infekciu. Príznaky sú takéto: strata chuti do jedla, nechcené chudnutie, kašeľ, ktorý pretrváva niekoľko týždňov, vykašliavanie bezfarebného alebo krvavého hlienu a bolesť pri kašľaní alebo dýchaní. Aktívna tuberkulóza je veľmi nákazlivá.

Aké faktory prispievajú k vyššiemu riziku ochorenia?

Ak je imunitný systém oslabený, ochorenie sa rýchlejšie aktivuje a riziko nákazy je vyššie. Cukrovka, HIV alebo AIDS, pneumokonióza sú ochorenia, ktoré oslabujú imunitný systém. Ten môžu oslabiť aj niektoré lieky, ako napríklad chemoterapia, drogy či kortikosteroidy.

Ako tuberkulóze predísť?

Existuje niekoľko zásad, ktorými sa môžete riadiť, ak si chcete chrániť zdravie. Predovšetkým sa dajte určite pravidelne testovať, a to hlavne vtedy, ak trpíte ochorením, ktoré potláča imunitu. Ak je výsledok testu pozitívny, no nemáte žiadne príznaky, porozprávajte sa s lekárom, čo ďalej, aby sa ochorenie neaktivovalo. Ak chcete spraviť pre seba čo najviac a takisto pre vaše okolie, určite dodržiavajte dávkovanie liekov, ktoré vám predpísal lekár.

 

Autor
(čel)
Patrí do vydania