Sexuálny život po infarkte - mýty a omyly

Veľa mýtov a nesprávnych názorov o sexe v súvislosti so srdcovými ochoreniami môže prameniť v strachu a v spomalenej rekonvalescencii.

 

Prvý mýtus: Muži sa stávajú s pribúdajúcim vekom impotentní a ženy frigidné. Impotencia a nezáujem o sex postihujú tých, ktorí prekonali srdcové ochorenie alebo ním trpia.

Skutočnosť: U starších mužov môže byť nástup erekcie pomalší, ale neraz mávajú dlhšie trvajúci pohlavný styk a ejakuláciu dokážu kontrolovať lepšie ako mladší muži. Ženy môžu mať aj po menopauze stále pôžitok z pohlavného aktu. Ženy i muži sa po infarkte alebo operácii srdca môžu vrátiť k normálnemu sexuálnemu životu.

 

Druhý mýtus: Sex po infarkte často zapríčiní náhlu smrť.

Skutočnosť: To sa stáva veľmi zriedka. Nový partner alebo mimomanželský sex môže spôsobiť oveľa väčší stres.

 

Tretí mýtus: Alkohol je skvelý sexuálny stimulátor.

Skutočnosť: Malé množstvo alkoholu môže pomôcť znížiť napätie, strach alebo pocit viny. Môže ovplyvniť to, aký podáte výkon alebo ako sa budete cítiť. Rovnako môže váš výkon naštrbiť. Vážne následky má dlhodobý vplyv alkoholu. Alkoholici, ktorí sa stanú impotentnými, nemôžu svoj stav zvrátiť, kým neprestanú piť.

 

Štvrtý mýtus: Mužské hormóny môžu u mužov vždy zvýšiť potenciu.

 Skutočnosť: Muži, u ktorých poklesla produkcia mužských hormónov, môžu mať sexuálnu schopnosť aj výdrž. To im pomôže zabezpečiť užívanie liekov na báze testosterónu. Tieto lieky však nepomôžu mužom, ktorí majú v krvi normálnu hladinu tohto hormónu.

 

Piaty mýtus: Ženské hormóny (estrogénová terapia) zlepšia sexuálnu nabudenosť u tých žien, ktoré so sexom po menopauze prestali alebo nemajú dosť týchto hormónov.

Skutočnosť: Žiadne štúdie nepo - tvrdili, že by estrogény povzbudzovali sexuálny apetít žien. Tieto hormóny (takisto ako krémy) však môžu zvlhčovať vagínu a uľahčovať vstup penisu. Takéto ženy môžu nájsť v pohlavnom akte viac pôžitku. Ale odborníci neodporúčajú brať estrogén alebo náhradnú hormonálnu terapiu ako prevenciu kardiovaskulárnych ochorení.

 

Šiesty mýtus: Pre pacientov so srdcovými ochoreniami je najlepšia poloha byť počas aktu naspodku.

Skutočnosť: Štúdie potvrdzujú, že nie je výhodou byť pri akte hore alebo dolu.

 

Siedmy mýtus: Odpoveď srdcovej frekvencie je pri masturbácii oveľa nižšia ako pri normálnom pohlavnom styku.

Skutočnosť: Reakcia srdcového rytmu na masturbáciu je nižšia, ale nie oveľa.

 

Ôsmy mýtus: Pokles sexuálnej výkonnosti a funkcie po infarkte súvisí s tým, že srdce nie je schopné vydržať fyzické nároky, aké naň kladie sex.

Skutočnosť: S výnimkou niekoľkých málo prípadov vplyv srdcového infarktu na sexuálnu funkčnosť a výdrž je skôr v psychickej ako vo fyzickej rovine. Fyzické sexuálne požiadavky sa umiernia. Možno to prirovnať k chôdzi nahor, keď berieme schody po dvoch s výstupom rezkým krokom.

 

Deviaty mýtus: Ak dostanete počas sexuálneho aktu anginózne bolesti, už by ste viac nemali mať styk.

Skutočnosť: Bolesť v hrudníku počas sexuálnej aktivity je len vzácne taká silná, že prinúti pacienta so srdcovým ochorením prerušiť sexuálny akt. Váš lekár vám môže predpísať pravidelné lieky, ktoré môžu odstrániť bolesti na hrudi. Môže vám takisto odporučiť, aby ste sa častejšie podrobili testom na fyzickú záťaž, aby ste tak spoločne odhalili akékoľvek fyzické problémy.

 

Autor
(ym)
Patrí do vydania