Ochorenie srdca a možnosti fytoterapie – PhamDr. Martin Milly

Ochorenia srdca a srdcovocievneho systému sú najčastejšie chronické ochorenia. Medzi najčastejšie srdcovocievne choroby patria: ischemická choroba srdca, srdcové zlyhanie, poruchy srdcového rytmu, zápalové ochorenia srdca, ateroskleróza, vaskulitídy, žilové trombózy a hypertenzia. Pri všetkých týchto ochoreniach je potrebná radikálna, dlhodobá a zo strany pacienta poctivá liečba. Nie všetky uvedené skupiny ochorení je možné liečiť fytoterapiou. Pri niektorých ochoreniach, ako sú vaskulitídy, je aj štandardná liečba komplikovaná a náročná a často nevedie k uspokojivému výsledku.

Fytoterapia aterosklerózy

 Ateroskleróza patrí v civilizovaných krajinách k najrozšírenejším ochoreniam srdcovocievneho systému. Nepredstavuje však jednotné ochorenie, ale skupinu ochorení. Ako príčina aterosklerózy sa udáva vysoký krvný tlak, nadváha, cuk - rovka, znížená činnosť štítnej žľazy, vplyv zápalových mediátorov na cievnu stenu. Vývoj aterosklerózy je pozvoľný. V liečbe aterosklerózy je najdôležitejšia úprava životosprávy. Z fytoterapie má najväčší účinok cesnak. Cesnak sa môže používať v čerstvom stave alebo ako olejový výluh. V oboch prípadoch je zachovaná maximálna koncentrácia účinných látok. Z rastlín sa používajú najmä vňať ruty, kvet hlohu, vňať imela, vňať pastierskej kapsičky, vňať prasličky.

Z čajovín možno použiť napr. tieto čajové zmesi:

1. Vňať imela 20 g, vňať ruty 20 g, vňať prasličky 25 g, kvet hlohu 25 g, vňať medovky 10 g. Na prípravu odvaru sa použije 1 čajová lyžička zmesi na 2 dcl vody. Nechá sa variť 5 minút. Čaj sa pije vlažný 2-krát denne. Čajová zmes nie je určená pre tehotné a dojčiace ženy.

2. Vňať imela 25 g, vňať ruty 25 g, vňať pastierskej kapsičky 20 g, koreň púpavy 10 g, vňať benediktu 10 g. Na prípravu záparu sa používa 1 čajová lyžička zmesi na 2 dcl vody. Nechá sa vylúhovať 15 minút. Pije sa teplý 2-krát denne. Čajová zmes nie je určená pre tehotné a dojčiace ženy.

3. Vňať yzopu 20 g, vňať ruty 15 g, vňať imela 15 g, vňať pamajoránu 20 g, koreň petržlenu 20 g, vňať prasličky 10 g. Na prípravu záparu sa používa 1 čajová lyžička na 2 dcl vody. Nechá sa vylúhovať 15 minút. Pije sa teplý 2- až 3-krát denne. Čajová zmes nie je určená pre tehotné a dojčiace ženy. Uvedené čajoviny sa môžu po týždni striedať. Možno ich užívať dlhodobo. Mierne znižujú aj krvný tlak a nie sú vhodné pre tehotné a dojčiace ženy.

 

Fytoterapia hypertenzie

Hypertenzia je v našej populácii veľmi rozšírené ochorenie. Príčiny hypertenzie sú rôzne. Najčastejšia je však esenciálna primárna hypertenzia (až 90 % pacientov), ktorej príčina vzniku je nejasná. Pri sekundárnej hypertenzii môžu byť tieto príčiny: feochromocytóm, poruchy funkcie štítnej žľazy, poruchy funkcie obličiek a iné. Okrem farmakoterapie je nevyhnutné dodržiavať aj ďalšie opatrenia: redukovať hmotnosť, znížiť prívod sodíka a zvýšiť prívod draslíka (napr. jesť banány), zvýšiť fyzickú aktivitu, obmedziť príjem alkoholu. Z fytoterapie sa na liečbu hypertenzie používa najmä cesnak, kvet a list hlohu, vňať imela, vňať medovky, vňať ruty, kvet lipy, vňať zemedymu, vňať pŕhľavy, koreň petržlenu, vňať pamajoránu a iné.

Z čajovín je možné použiť tieto zmesi:

1. Vňať imela 25 g, kvet a list hlohu 35 g, vňať pŕhľavy 20 g, vňať saturejky 10 g, vňať lastovičníka 10 g. Na prípravu záparu sa používa 1 čajová lyžička na 2 dcl vody. Nechá sa vylúhovať 15 minút. Pije sa teplý 2- až 3-krát denne. Čajová zmes nie je určená pre tehotné a dojčiace ženy.

2. Vňať imela 30 g, kvet lipy 20 g, koreň petržlenu 20 g, vňať šalvie 10 g, vňať rebríčka 10 g, vňať pamajoránu 10 g. Na prípravu záparu sa používa 1 čajová lyžička na 2 dcl vody. Nechá sa vylúhovať 15 minút. Pije sa teplý 2- až 3-krát denne. Čajová zmes nie je určená pre tehotné a dojčiace ženy.

Okrem čajovín si možno doma vyrobiť aj tinktúry

Najčastejšie sa používa cesnaková a hlohová tinktúra.

Príprava cesnakovej tinktúry: 100 g čerstvo olúpaného a nakrájaného cesnaku sa dá vylúhovať do 200 ml 45 – 50 % lekárenského alkoholu. Lúhuje sa 2 – 3 týždne. Roztok sa potom preleje, prebytočný alkohol z cesnaku sa cez gázu vytlačí naspäť do fľaše. Užíva sa 2-krát denne 25 – 30 kvapiek.

Príprava hlohovej tinktúry: 25g kvetu z hlohu sa dá vylúhovať do 200 ml 45 – 50 % lekárenského alkoholu. Nechá sa lúhovať 2 – 3 týždne. Roztok sa potom prefiltruje a preleje do uzavretej fľaše. Užíva sa podľa potreby 2- až 3- krát denne 25 – 30 kvapiek. Možno užívať dlhodobo.

 

Fytoterapia srdcovej neurózy

Srdcová neuróza patrí medzi psychosomatické ochorenia. Prejavuje sa u ner - vovo labilných osôb búšením srdca, bolesťami v oblasti srdca, pocitom nedostatkom vzduchu, pocitom kolapsu. Pred stanovením tejto diagnózy je potrebné vylúčiť organické ochorenie srdca. Okrem psychoterapie sa s úspechom používa aj fytoterapia. Používajú sa rastliny samostatne alebo v kombinácii. Z rastlín sa používa najmä vňať srdcovníka, koreň valeriány, vňať mučenky, kvet levandule, vňať ľubovníka, vňať medovky, kvet a list hlohu.

Môžeme si pripraviť tieto zmesi:

1. Koreň valeriány 25 g, kvet levandule 20 g, vňať medovky 20 g, plod anízu 15 g, plod feniklu 15 g, kvet rumančeku 5 g. Na prípravu záparu sa používa 1 čajová lyžička na 2 dcl vody. Nechá sa vylúhovať 15 minút. Pije sa teplý 2- až 3-krát denne.

2. Vňať medovky 20 g, vňať srdcovníka 25 g, vňať medovky 20 g, vňať rebríčka 15 g, kvet lipy 10 g, kvet levandule 10 g. Na prípravu záparu sa používa 1 čajová lyžička na 2 dcl vody. Nechá sa vylúhovať 15 minút. Pije sa teplý 2- až 3-krát denne.

3. Vňať mučenky 25 g, kvet a list hlohu 25 g, vňať medovky 20 g, kvet levandule 10 g, kvet lipy 10 g, plod feniklu 10 g. Na prípravu záparu sa používa 1 čajová lyžička na 2 dcl vody. Nechá sa vylúhovať 15 minút. Pije sa teplý 2- až 3-krát denne.

 

Fytoterapia varixov

Varixy – kŕčové žily sú pomerne čas - tým ochorením najmä u žien. Vyskytujú sa najmä na dolných končatinách, môžu sa však vyskytnúť aj v konečníku (hemoroidy), príp. v pažeráku. Varixy vznikajú pri zvýšenom venóznom tlaku u jedincov s nedovieravými žilovými chlopňami. Častou komplikáciou sú zápaly a trombózy, na dolných končatinách aj vred predkolenia. V liečbe sa používajú venofarmaká, lieky znižujúce zrážavosť krvi, kompresívne pančuchy, prípadne sa varixy liečia chirurgicky. Z fytoterapie sa používa najmä kvet arniky, kvet pagaštanu, vňať komonice, vňať rebríčka a vňať imela.

Z čajovín možno použiť tieto zmesi:

1. Kvet pagaštanu 50 g, vňať komonice 25 g, vňať rebríčka 25 g. Na prípravu záparu sa používa 1 čajová lyžička na 2 dcl vody. Nechá sa vylúhovať 15 minút. Pije sa teplý 2- až 3-krát denne. Čajová zmes nie je určená pre tehotné a dojčiace ženy.

 2. Vňať majoránky 20 g, vňať bazalky 20 g, vňať mäty piepornej 20 g. Na prípravu záparu sa používa 1 čajová lyžička na 2 dcl vody. Nechá sa vylúhovať 15 minút. Pije sa teplý 3-krát denne.

3. Vňať hluchavky 20 g, vňať komonice 20 g, vňať ruty 20 g. Na prípravu záparu sa používa 1 čajová lyžička na 2 dcl vody. Nechá sa vylúhovať 15 minút. Pije sa teplý 3-krát denne. Čajová zmes nie je určená pre tehotné a dojčiace ženy.

 Na vonkajšie použitie môžeme použiť arnikovú tinktúru alebo pagaštanovú tinktúru.

Príprava arnikovej tinktúry: 100 g arnikového kvetu sa pridá do 500 ml 30 – 40 % lekárenského liehu. Nechá sa vylúhovať 2 týždne. Používa sa na masáž 2-krát denne. Príprava pagaštanovej tinktúry: 150 g kvetu pagaštanu alebo 200 g zomletých alebo podrvených plodov pagaštanu sa pridá do 500 ml lekárenského liehu. Nechá sa vylúhovať 2 týždne, pri použití plodu 3 týždne. Používa sa na masáž 2-krát denne.

 

Tieto predpisy na čajové zmesi a ich použitie je potrebné v každom prípade konzultovať vaším s ošetrujúcim lekárom, ktorý dostatočne pozná váš zdravotný stav. V každom prípade je nevyhnutné ponechať liečbu určenú lekárom a fytoterapiu pridať ako doplnkovú liečbu.

 

Autor
PhamDr. Martin Milly
Patrí do vydania