Ako zostať štíhli a svieži

Je to vlastne veľmi nespravodlivé. Každé jedlo zostáva nanajvýš dve minúty v ústach, dve hodiny v žalúdku a potom tri mesiace na bokoch...Takto sa sužuje nejedna žena a určite aj muži. Naše tipy z oblasti psychológie a racionálnej výživy vám možno pomôžu zbaviť sa nadmernej hmotnosti účinne a čo najmenej bolestne.

Nikdy nenakupujte s prázdnym žalúdkom

Keď navštívite predajňu potravín hladní, určite nakúpite viac, ako naozaj potrebujete. A čo si kúpite, to väčšinou aj zjete.

Jód odbúrava tuky

Na jedálny lístok zaraďte raz až dva razy týždenne morské ryby. Jód neprospieva len štítnej žľaze, ale podporuje aj tvorbu hormónov potrebných na odbúranie tukov. A pretože sa pri varení soľ takmer znehodnotí, dochuťte jedlá jodidovanou soľou tesne pred podávaním na stôl.

Jedzte pomaly

Mozgové centrum hladu a sýtosti reaguje na podnety najskôr o dvadsať minút. Preto si pri jedle doprajte dostatok času, nehádžte všetko do seba za pár minút. Pomalé konzumovanie tvorí základ zdravej stredomorskej gastronomickej kultúry. Ľudia sedia pri stole dlho, ale nezjedia toho veľa. Sú však sýti a štíhli.

Pri jedle seďte

Keď jete postojačky, mozog často konzumáciu ani neregistruje. Ak sa budete rozptyľovať čítaním alebo sledovaním televízie, budete pokračovať v jedle, aj keď ste už dávno sýti.

Častejšie a menšie dávky

Štíhlu líniu si udržíte ľahšie, ak budete jesť päťkrát až šesťkrát denne menšie porcie. Ak sú intervaly medzi jedlami príliš dlhé, neodbytný pocit hladu vás núti konzumovať väčšie množstvo potravy, ako skutočne potrebujete. Viete o tom, že hlad znižuje vašu výkonnosť?

Zeleninové šťavy tlmia váš apetít

Namiesto predjedla vypite hoci pohár rajčinovej šťavy. Zeleninové nápoje stimulujú tvorbu tráviacich štiav a dodávajú organizmu potrebné minerálne látky.

Mlieko je takisto potrava

Nepite mlieko len proti smädu. Obsahuje totiž toľko bielkovín, uhľohydrátov, ľahko stráviteľných tukov, vitamínov a minerálnych látok, že sa takmer vyrovná jedlu. Denne ho vypite aspoň štvrť litra.

Pozor na müssli

Mnohé druhy, ktoré sa predávajú hotové, obsahujú priveľa cukru, orieškov, kúsky čokolády a sušené ovocie. Teda nie sú také ľahké, ako tvrdí výrobca. Preto si radšej namiešajte nízkokalorickú zmes podľa vlastnej chuti a fantázie.

Váha je priateľ

Stačí, keď sa na ňu postavíte raz za týždeň. Nedajte sa znechutiť výkyvmi hmotnosti až do jeden a pol kilogramu. Súvisia s pitným režimom a vyprázdňovaním.

Leto je proti kilogramom

Redukčnú diétu si naplánujte na leto. Pri peknom počasí, pri slnečných dňoch plných pohybu sa nadváhy zbavíte rýchlejšie. Váš organizmus v tomto ročnom období spaľuje najviac energie.

Hlad možno potlačiť

Nepríjemný pocit hladu sa dá zahnať stimulovaním určitých bodov – trikrát za sebou zatlačte na miesto medzi nosom a hornou perou, na malíčku na ruke medzi prvým a druhým článkom a na ušné lalôčiky.

Raňajky sú dôležité

Prvé jedlo dňa nevynechávajte. Ak sú raňajky bohaté na zložené cukry, hladina krvného cukru sa zvýši na normálnu úroveň a uvedie do činnosti látkovú výmenu. Ak trpíte ráno nechutenstvom, zjedzte aspoň kúsok ovocia.

Chladničková stratégia

Kyslé uhorky a nízkotučné jogurty dávajte dopredu, tvrdé syry, salámy a, samozrejme, sladkosti ukladajte hlboko dozadu. Pri nájazdoch na chladničku sa tak sústredíte najskôr na menej kalorické potraviny.

Studená sprcha

V horúcom lete sa častejšie osviežujte vlažnou, chladnejšou sprchou. Organizmus sa bude usilovať teplotu opäť vyrovnať, preto začne spaľovať zvýšené množstvo kalórií. Ešte lepší výsledok dosiahnete kombináciou vlažného kúpeľa so studenou sprchou.

Poklus namiesto šprintu

Ak sa odhodláte behať, zvoľte radšej pomalšie tempo. K spaľovaniu tukov dôjde, len ak sa organizmus nevyčerpá prudkou a krátkodobou námahou. Nikdy nešportujte hladní. Pred cvičením si doprajte porciu nízkotučného tvarohu s ovocím alebo zeleninou. Po športe doplňte zásoby tekutín minerálkou, ovocnými šťavami a čerstvým ovocím.

Aperitív na trávenie

Tak na to radšej zabudnite. Alkohol sa odbúrava rovnako ako tuky. Keď je organizmus zamestnaný jeho spracúvaním, nemôže sa súčasne zbavovať tukov.

Vynikajúci ryžový deň

Uvarte asi štvrť kilogramu ryže bez soli, rozdeľte ju na tri až päť porcií a konzumujte striedavo s rajčinami, bylinkovými prílohami alebo s jablkovým pyré. Ryža obsahuje veľké množstvo draslíka, ktorý odbúrava nadbytočné kalórie.

Optický klam

Pripravujte si jedlá na menšie taniere. Mozog dostáva uspokojujúci signál: je toho plný tanier, je toho dosť. Opačne – na veľkom tanieri medzery strašia, že zostanete hladní.

Nevyhýbajte sa reštauráciám

Ale pri každej príležitosti si vyberte ľahké jedlá, napríklad grilovanú rybu so zeleninovým šalátom. Zapíjajte nízkokalorickými nápojmi – odporúčame osviežujúci strek z minerálky a suchého vína.

Večeru daj svojmu nepriateľovi

Posledné jedlo dňa by ste mali vychutnať okolo šiestej. Pre istotu pozbierajte zo stola s riadom aj rôzne čipsy či keksy, lebo čo oči nevidia...

Hýbte kostrou

Keď vám napriek všetkému škvŕka v bruchu, dajte si porciu chudej hydiny bez kože a potom ju zapite pohárom vody so šťavou z jedného citróna. Táto kombinácia rovnako urýchľuje spaľovanie tukov.

Hýbte kostrou

Pokúste sa opäť nájsť radosť z pohybu svojho tela. Odložte diaľkové ovládanie televízora, dajte všetko z dosahu ruky a pri telefonovaní sa prechádzajte.

Hormóny a diéta u žien

Začínať s redukčnou diétou týždeň pred menštruáciou alebo po nej nie je veľmi rozumné. Ženské hormóny – estrogény – môžu spôsobiť nafúknutie brucha, zvieravý pocit hladu a zlú náladu. Najlepšie je začať diétu dva týždne po skončení menštruácie.

Prečo vlastne chudnúť

Zdravý životný štýl dosiahnete ľahšie, ak si vopred ujasníte, prečo vlastne chcete schudnúť. Čím konkrétnejšie budú vaše ciele, tým ľahšie dosiahnete vytúžený efekt.

 

Autor
(ym)
Patrí do vydania