Excelentná lekáreň Sanofi

Slovenskí farmaceuti zapojení v unikátnom systéme vzdelávania Lekárenskú prax, jej dĺžku a kvalitatívne parametre upravuje SMERNICA EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY 2005/36/ES zo 6. júla 2005 o uznávaní odborných kvalifikácií, ktorá pre povolanie farmaceuta stanovila okrem teoretickej prípravy v trvaní 5 rokov aj 6 mesačnú odbornú prax. Farmaceutická fakulta UK v Bratislave úspešne začala implementáciu najnovších foriem vzdelávania v praxi svetovo unikátnym projektom Excelentná lekáreň. V prvej fáze sa excelentnými stalo 336 lekární.

Cieľom odbornej praxe budúcich lekárnikov je okrem nadobudnutia zručností a vedomostí aj budovanie nových trendov lekárenskej starostlivosti. To znamená skvalitnenie starostlivosti o pacienta a zlepšenie konzultačnej činnosti vo svetle aktuálne zavádzanej generickej preskripcie. „Lekáreň je miestom, kde má pacient právo nielen na vydanie liekov, ale aj na získanie relevantných informácií týkajúcich sa jeho liečby. Skúsený a proaktívny lekárnik dokáže správnou komunikáciou a prístupom zlepšiť celkovú starostlivosť o pacienta“, uviedol dekan Farmaceutickej fakulty Univerzity Komenského (FaF UK), prof. PharmDr. Ján Kyselovič.

 

Odborná garancia a partner projektu

Lekárne, ktoré sa zapojili do projektu, vyberá Slovenská lekárnická komora, pričom ide o dlhodobo najlepšie hodnotené pracoviská v jednotlivých regiónoch. Označenie Excelentná lekáreň zaväzuje ich držiteľov k zodpovednejšiemu prístupu a uplatňovaniu nových foriem práce s pacientom. Odborným garantom projektu je Farmaceutická fakulta Univerzity Komenského, ktorá pripravuje odborníkov v oblasti liekov už viac ako päťdesiat rokov. Asi 95 percent všetkých lekárnikov na Slovensku získalo vzdelanie práve na tejto fakulte. Partnerom projektu Excelentná lekáreň je spoločnosť sanofi-aventis a Zentiva, globálny líder v poskytovaní zdravotnej starostlivosti a vedúca farmaceutická skupina na Slovensku. Investície do trojročného projektu Excelentná lekáreň sú podľa rebríčka týždenníka Trend druhou najvyššou finančnou podporou vzdelávania na Slovensku, prvenstvo si drží spoločnosť Volkswagen. „Aj inde vo svete sa zapájame do podobných aktivít orientovaných na spoluprácu s akademickou obcou, ide však najmä o oblasť výskumu a vývoja liekov. Projekt Excelentná lekáreň je z tohto hľadiska výnimočný," povedala generálna riaditeľka sanofi-aventis a Zentiva Milica Molitorisová.

 

Kontinuálny systém vzdelávania lekárnikov

Súčasťou projektu Excelentná lekáreň sú aj odborné jednodňové semináre na FaF UK. V rámci prvého ročníka projektu boli zrealizované zatiaľ tri odborné podujatia s kontinuálne stúpajúcim počtom účastníkov. (október 2010 účasť 130 lekárnikov, v decembri 2010 účasť 150 lekárnikov, v apríli 2011 celkovo 185 lekárnikov.)

 

Štatistiky

Zmluvou o spolupráci s FaF UK nadobudlo 336 lekární štatút Excelentná lekáreň. Podľa krajov mal najväčšie zastúpenie Bratislavský samosprávny kraj (93 excelentných lekární, 27,7 percent), Nitriansky samosprávny kraj 32 excelentných lekární, Trnavský samosprávny kraj 38 excelentných lekární, Trenčiansky samosprávny kraj 34 excelentných lekární, Banskobystrický samosprávny kraj 32 excelentných lekární, Prešovský samosprávny kraj 28 excelentných lekární, Žilinský samosprávny kraj 45 excelentných lekární a Košický samosprávny kraj 34 excelentných lekární.

 

Viac o projekte: www.excelentna-lekaren.sk

Patrí do vydania