Nedajme si pokaziť leto

S pribúdajúcim pekným počasím väčšina z nás už myslí na skvelú dovolenku pri vode. Ale sú medzi ženami aj také, ktoré pociťujú oprávnené obavy, že im dovolenku zasa pokazí opakovaná vaginálna mykóza. Práve teraz je ten správny čas myslieť na to, ako sa pred týmto nepríjemným ochorením chrániť.

Čo mykózy podporuje?

Mykózu vyvolávajú kvasinky (Candida albicans), ktoré sa bežne vyskytujú v pošve niektorých žien. Samy osebe však nemusia viesť k ochoreniu. Mykózy vznikajú, ak je narušená rovnováha pošvovej sliznice, vtedy má infekcia ideálne podmienky na rozvinutie. Podporiť ju môžu aj niektoré faktory, ako je užívanie antibiotík, ochorenie na cukrovku, tehotenstvo, hormonálna liečba, nesprávna intímna hygiena, poranenie sliznice pošvy, nevhodné a tesné oblečenie, jedlo bohaté na cukry, ale aj stres.

Ako poznáme, že máme mykózu?

Príznaky väčšinou zistíme okamžite. Pri vaginálnej mykóze nás bude v intímnych partiách svrbieť a páliť, budeme pociťovať bolesť pri pohlavnom styku aj pri močení. Väčšinou sa objavuje i pošvový výtok, ktorý je bez zápachu a konzistenciou pripomína hustý tvaroh. Vaginálna mykóza je najčastejším ochorením, s ktorým ženy navštevujú ordináciu gynekológa. V priebehu života ju aspoň jedenkrát prekonajú tri ženy zo štyroch. Práve pre túto rozšírenosť a sprievodný výtok ju gynekológovia ľudovo nazývajú „gynekologická nádcha“. Mykóza nás však dokáže neporovnateľne a nepríjemnejšie potrápiť viac ako bežná nádcha, keď nám tečie z nosa. Najmä keď sa toto ochorenie stále opakuje. Stáva sa to takmer polovine všetkých žien, ktoré niekedy na mykózu ochoreli.

Prečo sa mykózy opakujú

Niektoré príčiny opakovaných mykóz poznáme. Okrem spomenutých rizikových faktorov to býva kúpanie v chlórovanej vode, teplé a vlhké prostredie, najmä nosenie mokrých plaviek či tesných nohavíc, napr. pri jazde na bicykli, keď sa intímne oblasti zaparia. Na otázku, prečo sa niektorým ženám mykózy častejšie opakujú a iné ženy pri rovnakých podmienkach na mykózu netrpia, odpoveď treba hľadať predovšetkým v imunite. Ženy s opakovanými mykózami majú väčšinou problémy s „lokálnou imunitou“ vo vaginálnom tkanive.

Dôležitá je prevencia

V lekárňach si môžeme zakúpiť voľno predajné prípravky, ako sú vaginálne čapíky, tabletky a masti, ktoré sa užívajú preventívne, ak vieme, že budeme tráviť čas v rizikovom prostredí. Po každom sexuálnom styku by sme sa mali osprchovať, keďže vtedy sa mení kyslosť pošvy. V teplých dňoch by sme si nemali obliekať tesné džínsy a mali by sme nosiť bavlnenú spodnú bielizeň. Po kúpaní je dôležité dobre sa osušiť, najmä ak sa kúpeme vo voľnej prírode. Teda tam, kde sa baktériám darí. Na toalete by malo platiť pravidlo, že čím menej parfumov a chémie, tým lepšie. To platí aj o toaletnom papieri. Po kúpaní si ihneď vymeníme tampón, ktorý podľa odborníkov nasiakne všetky nečistoty z vody a prenesie ich do pošvy. Pozor, veľa žien má mylnú predstavu, že ak si vezmú tampón do špinavej vody, predídu infekcii. Ako sa už povedalo, hygiena je v poriadku, ale nič sa nemá preháňať. Časté umývanie narušuje prirodzené prostredie pošvy.

Liečba

Čapíky, masti alebo tabletky sa označujú ako antimykotiká. Tieto prípravky sú určené na liečbu akútneho ochorenia. Väčšina žien na ňu rýchlo a dobre reaguje a už po niekoľkých dňoch nepríjemné príznaky miznú. Problémom však zostáva, že samotné vyliečenie mykózy nedokáže zabrániť jej častému opakovaniu. Na to je potrebné podporiť imunitný systém. V poslednom období sa u žien s opakovanými vaginálnymi mykózami stále viac osvedčuje podporná liečba enzýmami, napríklad Wobenzymom. Pochopiteľne, že napriek podpornej liečbe enzýmami je potrebné v lete dodržiavať správne hygienické opatrenia, aby sa možné riziko vaginálnych mykóz znížilo na minimum.

 

 

Patrí do vydania