Čo odhalí „tekutý odpad“

Vyšetrenie moču je jednoduchý spôsob, ako získať množstvo informácií o vašom zdravotnom stave. Môže potvrdiť infekciu, ochorenie obličiek, tehotenstvo alebo sledovať priebeh cukrovky.

Močová sústava odstraňuje z tela odpadové látky a nadbytočnú vodu. Pozostáva z obličiek, v ktorých sa chemické látky a voda z krvi premieňajú na moč, z močovodov, ktorými moč z obličiek priteká do močového mechúra, kde sa moč skladuje, a z močovej rúry, ktorou moč odchádza z tela von. Odpadové látky sa v tele tvoria rozkladom opotrebovaných tkanív, živín a liekov. V obličkách sa krv filtruje a zbavuje sa týchto látok. V močovej sústave sa často vyskytujú rôzne ochorenia. Napríklad ženy majú močovú rúru dlhú iba 2,5 cm, a preto sú náchylnejšie na infekcie zvonku. Infekcie obličiek môžu viesť k zjazveniu tkaniva, čím sa znižuje filtračná schopnosť. Vznikajú obličkové alebo močové kamene, ktoré spôsobujú veľké bolesti, keď vychádzajú z tela von.

Pri podozrení na infekciu močového mechúra alebo obličiek vás lekár môže požiadať, aby ste dodržali určitý postup pri odoberaní vzorky moču, napríklad stredný prúd moču je vhodnejší ako prvý, pretože prípadné mikroorganizmy z okolia močovej rúry sa prvým prúdom odplavia. Aj dôkladné umytie genitálií pred odobratím vzorky pomáha zabrániť znečisteniu moču. Prvý raňajší moč je vhodnejší na zisťovanie mikroorganizmov, ktoré mali celú noc na to, aby znásobili svoje počty. Čím je mikroorganizmov viac, tým ľahšie sa dajú zistiť pod mikroskopom. Niektoré vyšetrenia moču sa robia iba v laboratóriu, ale mnohé robia priamo v ordinácii lekára. Lekár vie stanoviť prítomnosť a množstvo glukózy, bielkovín a krvi v moči. Testovací prúžok impregnovaný rôznymi chemikáliami sa jednoducho ponorí do vzorky vášho moču. Ak sa v moči nachádza ktorákoľvek spomínaná látka, papierik zmení farbu.

 

Zdravý moč je číra tekutina slamovožltej farby s nevýrazným pachom

 

Zmeny moču

Farba moču sa môže niekedy zmeniť. Niektoré zmeny sú normálne, iné poukazujú na závažný zdravotný problém.

Svetložlté sfarbenie alebo vodnatosť – zriedenie veľkým množstvom vypitej tekutiny.

Tmavožlté sfarbenie – koncentrácia spôsobená dehydratáciou pri nadmernom potení alebo pri hnačke a vracaní.

Oranžové alebo červené sfarbenie – niektoré lieky sfarbujú moč – poraďte sa s lekárom.

Hnedé sfarbenie – rozložené červené krvinky nespracované normálnou cestou vzhľadom na chorobu pečene alebo žlčníka.

Ružové, červené alebo sivohnedé sfarbenie – čučoriedky, červená repa, potravinárske farbivá a niektoré lieky. Ak sfarbenie trvá dlhšie, treba urobiť vyšetrenie výskytu krvi v moči.

Spenený moč – únik bielkovín z poškodenej alebo chorej obličky.

 

Kyselina močová

Dusíkatá odpadová látka, ktorá vzniká ako produkt štiepenia bielkovín. Normálne a vylučuje v moči, ale u niektorých ľudí, ktorí majú vrodenú zníženú schopnosť jej vylučovania, vzniká v krvi vysoká hladina tejto kyseliny a ukladá a potom v tkanivách ako kryštalická soľ (uráty), ktorá vyvoláva dnu.

 

Autor
(ym)
Patrí do vydania