Ako pracuje močová sústava

Močová sústava odstraňuje z tela odpadové látky a nadbytočnú vodu. Pozostáva z obličiek, v ktorých sa chemické látky a voda z krvi premieňajú na moč, z močovodov, ktorými moč z obličiek preteká do močového mechúra, kde sa moč skladuje, a z močovej rúry, ktorou moč odchádza z tela von. Odpadové látky sa v tele tvoria rozkladom opotrebovaných tkanív, živín a liekov. V obličkách sa krv filtruje a zbavuje týchto látok.

V močovej sústave sa často vyskytujú rôzne ochorenia. Napríklad ženy majú močovú rúru iba 2,5 cm dlhú a preto sú náchylnejšie na infekcie zvonku. Infekcie obličiek môžu viesť k zjazveniu tkaniva, čím a znižuje ich filtračná schopnosť. Vznikajú obličkové a močové kamene, ktoré spôsobujú veľké bolesti, keď vychádzajú z tela. Orgány močovej sústavy sú uložené v trupe. Obličky ležia tesne nad pásom po obidvoch stranách chrbtice. Močový mechúr je umiestnený za lonovou kosťou.

Oblička

Keď krv prechádza obličkami, odstraňujú sa z nej odpadové látky a voda. Vzniknutá tekutina sa nazýva moč.

Močový mechúr

V močovom mechúre sa skladuje moč. Keď sa naplní, pocítime potrebu močenia. Jeho pružné steny sa pri vyprázdňovaní stiahnu a vytlačia moč cez močovú rúru.

Močovod

Dve tenké rúry močovodu privádzajú moč z obličiek do močového mechúra. Pri vstupe do močového mechúra sú chlopne, ktoré nedovolia návrat moču do obličiek.

Zvierač

Tento sval otvára a zatvára výstup z močového mechúra. Je riadený mozgom dospelého človeka, čo nám umožňuje rozhodnúť sa, kedy budeme močiť.

Močová rúra

Úzka rúra meria u mužov približne 25 cm a u žien iba 2,5 cm a odvádza moč z močového mechúra cez genitálie von z tela.

Neudržanie moču

Ide o mimovoľný únik moču. Vyskytuje sa najmä u starších ľudí a postihuje častejšie ženy ako mužov. Má rôzne príčiny vrátane infekcií močových ciest, prekážok pri odtoku moču z obličiek a demencie. Ďalšou príčinou môže byť oslabenie zvierača močovej rúry, ktorý riadi vyprázdňovanie močového mechúra, alebo ochabnuté svaly panvového dna po pôrode. Hovoriť o takýchto problémoch býva síce nepríjemné, ale napriek tomu je nevyhnutné sa poradiť s lekárom, ktorý vie nájsť príčinu poruchy a môže ju liečiť. Aj keby sa porucha nedala vyliečiť, existujú rôzne pomôcky, ktoré uľahčia pacientovi život.

Cystitída

Cystitída je zápal vnútornej steny močového mechúra, zvyčajne bakteriálneho pôvodu. Baktérie, ktoré sú v hrubom čreve neškodné, môžu vyvolať cystitídu, ak sa dostanú do močových ciest. Infekcia sa môže šíriť cez močovody až do obličiek

 

Autor
ym
Patrí do vydania