Ichtyoterapia – pre zdravie a krásnu pokožku – Lucia Tansele

Predstavte si vaňu plnú vody, v ktorej pláva niekoľko stoviek malých rybičiek. Celkom milá predstava, že? Teraz si však predstavte, že sa k nim máte pridať. Trochu „crazy“? Možno to znie šialene, ale títo malí „doktori“, ako sa tiež prezývajú, dokážu s vašou pokožkou robiť zázraky. Liečia, vyhladzujú, masírujú. Pre ľudí s kožnými ochoreniami sú nádejou na zlepšenie príznakov ich ochorenia a pre tých ostatných zasa prostriedkom pri starostlivosti o pokožku a zároveň aj skvelým wellness kúpeľom. Reč je o ichtyoterapii a rybičkách Garra rufa, ktoré to majú všetko na svedomí.

V posledných rokoch sa ichtyoterapia, čiže alternatívny spôsob liečby, ktorý pozostáva z kúpeľa so spomínanými rybkami, rozmáha postupne po celom svete. Malá, ale šikovná Garra rufa, si rýchlo našla svojich fanúšikov aj u nás na Slovensku. Hoci pôvodne išlo predovšetkým o liečivý kúpeľ pre ľudí s kožnými ochoreniami a extrémami, tak postupne sa zistilo, že ich šikovnosť sa dá využiť aj na kozmetické a relaxačné účinky. Okrem toho, že zbavia telo odumretej kože, doprajú vašim nohám, rukám a vlastne celému telu príjemný odpočinok. Takže šup do vane plnej malých rybičiek nabrať novú energiu, prekrviť pokožku, vyhladiť vrásky a v neposlednom rade sa nechať liečiť.

 

 O rybičkách

Aké sú

Garra rufa alebo aj kangálska ryba, či „doktor ryba“, ako sa táto sladkovodná ryba z čeľade kaprovitých neodborne nazýva, bola prvýkrát „objavená“ v termálnych prameňoch vzdialených približne 13 kilometrov od malého tureckého mestečka Kangal v provincii Sivas známej aj vďaka kangálskemu ovčiarskemu psovi a ovci s rebrom navyše. Garra rufa má rada teplo. Je to jedna z mála druhov rýb, ktoré dokážu prežiť vo vode teplejšej ako 28 °C. Bez problémov znesie aj 36 °C. Od prírody sú tieto teplomilné rybky všežravé. Pôvodne sa živili len fytoplanktónom a zooplanktónom na dne prameňov. Kvôli vysokej teplote vody sa v nej však veľa planktónu nenachádzalo. Rybky tak pravdupovediac hladovali, v dôsledku čoho si boli nútené hľadať aj iný druh obživy. Hovorí sa, že práve tento fakt z nich urobil predátorov, ktorí v zime vyhľadávali chumáče vlny z oviec a v lete „útočili“ na telá ľudí kúpajúcich sa v týchto prameňoch. Hladné rybky sa „vrhali“ len na odumretú alebo chorú kožu, ako sa neskôr ukázalo.

 

Ako boli objavené alebo jedna legenda

Kúpele v teplých prameňoch oddávna lákali miestnych obyvateľov. Príbeh o tom, ako sa tieto rybky preslávili po celom svete, sa začína na začiatku 19. storočia. Legenda hovorí, že ich blahodarné účinky na pokožku objavili dvaja bratia pochádzajúci z malej neďalekej dedinky, ktorí si horúce letné dní krátili tým, že sa deň čo deň vydávali za najrôznejšími dobrodružstvami do okolia. Na svojich potulkách jedného dňa narazili neďaleko za dedinou na spomínaný teplý prameň. Chlapci bez váhania skočili do vody. V momente im okolo nôh začalo krúžiť množstvo malých rybičiek. Najskôr boli opatrné a len tak pokojne plávali okolo ich nôh. Po chvíli, keď už bolo opatrnosti dosť, však rybky začali nohy chlapcov jemne „obhrýzať“. Bolo to na počudovanie oboch chlapcov príjemné a tak sa k prameňu vracali každý deň. Po čase si starší z bratov všimol, že mu z nôh zmizla vyrážka, ktorá ho už dlhšie trápila. Netrvalo dlho a správa o jeho „zázračnom“ vyliečení sa rozšírila aj do širšieho okolia. K prameňu začali prichádzať ľudia z rôznych oblastí a miestni obyvatelia začali malé „zázračnice“ nazývať aj „božie“ rybky. Prvé kúpele s terapeutickými bazénmi, kde si ľudia z takmer celého sveta chodili liečiť kožné neduhy, však boli na tomto mieste postavené a pre verejnosť otvorené až v 2. polovici 20. storočia, presnejšie v roku 1963.

 

Čo všetko rybky dokážu...

... s kožnými ochoreniami

Ako sme už spomenuli, rybky spoznal svet vďaka ich nezvyčajným pozitívnym účinkom na pokožku. Vďaka úspechom v boji s rôznymi kožnými ochoreniami začali od roku 1988 kúpele v tureckom mestečku Kangal čoraz častejšie priťahovať aj ľudí trpiacich nepríjemným kožným ochorením – psoriázou. V súčasnosti s týmto ochorením, ktorého príznaky nie sú dodnes presne známe, bojujú milióny ľudí po celom svete a tisícky postihnutých na Slovensku. V bazénoch s rybkami Garra rufa pacienti s kožnými neduhmi hľadali úľavu od nepríjemného svrbenia, pálenia a olupovania odumretej kože, ktorú im rybky skutočne aj prinášali. Vedecké výskumy, ktorým sa malí liečitelia museli neskôr podrobiť, tento ich priaznivý účinok potvrdili. A stále to potvrdzujú aj výsledky z praxe. „Celotelový kúpeľ s týmito rybkami zmierňuje príznaky ekzémov, dermatitíd a v neposlednom rade psoriázy, “ hovorí pani Sedláková z denných liečebných a relaxačných kúpeľov Garra Fish SPA v Bratislave. Každý pacient, samozrejme, reaguje na tento spôsob liečby inak a zmierňovanie príznakov je individuálne. „Reakcie klientov sú rôzne, ale potvrdené je, že človek musí pristupovať aj k rybičkám pozitívne, pretože dokážu vycítiť stres. Vo všeobecnosti sú výsledky pozitívne. Ale tak, ako každá iná liečba, aj táto si vyžaduje trpezlivosť. Treba si takisto uvedomiť, že niektoré ochorenia, ako napríklad spomínaná psoriáza, sa vyliečiť nedajú. Dajú sa len zmierniť či dokonca takmer potlačiť ich prejavy,“ vysvetľuje pani Sedláková. Vďaka svojim úspechom sa tak rybky z Turecka dostali do celého sveta. Dnes už pacienti nemusia cestovať za plávajúcimi dermatológmi do Turecka. Kúpeľné centrá, v ktorých liečebný proces prebieha za vysokých hygienických podmienok a, samozrejme, pod odborným dohľadom, sú totižto roztrúsené po celom svete a nezaostáva ani Slovensko.

 

... s nohami, rukami a celým telom

Pedikúra, manikúra alebo rovno celotelový wellness kúpeľ v spoločnosti týchto rybičiek si dnes môže dopriať každý. „U zdravých klientov ide predovšetkým o prirodzený spôsob relaxácie a prírodnú starostlivosť o pokožku,“ hovorí pani Sedláková. „Po kúpeli, ktorý trvá buď hodinu, alebo aj dve podľa zváženia klienta, ostáva pokožka pružnejšia, napnutejšia, hebkejšia. Na dotyk je zamatová,“ dodáva. Približne 250 – 300 rybičiek totiž usilovne čistí pokožku, vyhladzuje vrásky, robí mikromasáž a píling celého tela. Kúpeľ ďalej prispieva k podpore prekrvenia pokožky, prevencii celulitídy a v neposlednom rade k uvoľneniu celého organizmu. Ak sa vám však zdá stále trochu šialené kúpať sa s rybkami, ktoré vás navyše majú aj obhrýzať, pokojne si k ním skočte len na prírodnú manikúru či pedikúru. „Nechty síce nedokážu nalakovať ani ostrihať,“ so smiechom hovorí pani Sedláková. „Zbavia však nohy aj ruky zhrubnutej časti kože a príjemne ich premasírujú a rovnako ako pri celotelovom kúpeli pokožky hĺbkovo prečistia a zároveň podporia jej lepšie prekrvenie.“ Ako však ďalej pani Sedláková podotýka, tak suchej, zhrubnutej a šupinatej pokožky sa klient nezbaví na prvýkrát. „Keďže ošetrenie je jemnejšie, je potrebných aspoň 5 až 10 sedení, pričom dĺžka je individuálna podľa uváženie klienta.“

 

Prečo to funguje

Čo vlastne tieto malé rybičky robia na našej pokožke? Nič viac a nič menej ako to, že najskôr si vyhľadajú poškodené miesta na pokožke a vzápätí sa na ne s veľkým apetítom vrhnú. „Jemným spôsobom obhryzkávajú len chorú, odumretú a stvrdnutú pokožku,“ vysvetľuje pani Sedláková. Obhrýzať však v prípade rybičiek Garra rufa neznamená, že na vás vyceria špicaté zubiská a odhryznú vám kúsok nepotrebnej kože. Nemajú totiž vôbec zuby. Ich činnosť by sme mohli prirovnať skôr k rybičkám, ktoré prisaté na skle čistia steny akvária. Okrem toho, že pokožku zbavujú jej chorých a odumretých časti, tak popritom vylučujú enzým známy ako ditranol alebo antralín, ktorý je súčasťou krémov medicínsky používaných pri liečbe psoriázy. Enzým má regeneračné účinky na pokožku.

 

O kúpeľoch

O tom, že to (len) šteklí

Aj keď sa vám to možno nezdá, tak vo všeobecnosti je spoločnosť rybičiek Garra rufa vo vani príjemnou časťou dňa, čo napokon potvrdzuje aj pani Sedláková z denných kúpeľov Garra Fish SPA. „Kúpeľ je veľmi príjemný, uvoľňujúci, aj keď si človek musí na rybičky prvých pár minút zvykať, pretože je to šteklivé. Pozitívum je, že tento pocit vyvoláva uvoľnenie a dobrú náladu. Väčšinou sa kúpajúci začnú spontánne usmievať až smiať,“ hovorí pani Sedláková.

Kde prebiehajú

„Kúpeľ prebieha v 700-litrových terapeutických vaniach. Vo vani sa nachádza asi 260 – 270 rybičiek a teplota vody sa môže pohybovať od 33 – 36 °C,“ vysvetľuje pani Sedláková. Vane, samozrejme, spĺňajú hygienické a bezpečnostné štandardy. Každá vaňa má plne automatický elektronický riadiaci a regulačný systém. Udržiava sa tak nielen požadovaná teplota vody, ale vykonáva sa aj jej neustála filtrácia, dezinfekcia a okysličovanie. Navyše je vaňa vďaka výškovo nastaviteľnému sedadlu s rukoväťami pre klienta aj veľmi pohodlná. A na svoje si prídu aj rybičky, keďže v nej majú optimálne životné podmienky – teplo a dostatok obživy.

Ako sa pripraviť

Pred každým vstupom do kúpeľa medzi rybičky je potrebné sa osprchovať teplou vodou. „Z pokožky sa tak zmyjú parfumy, deodoranty a krémy, ktoré rybičkám škodia,“ vysvetľuje pani Sedláková dôležitosť očistenia pokožky. Rybičky rovnako nemajú rady ani ďalšie látky, ktoré napríklad obsahujú rôzne krémy aplikované pri liečbe psoriázy. „Minimálne týždeň pred nástupom na liečbu by sa pokožka nemala ošetrovať prípravkami, ktoré obsahujú kortikoidy,“ hovorí pani Sedláková.

Do kúpeľa sa vchádza v plavkách, u žien najlepšie dvojdielnych, ktoré si každý klient prinesie sám. Odvážlivcom, ktorí sa neboja pustiť hladné rybky na pokožku tváre, si musia priniesť ešte aj niečo navyše. „Klient si prinesie vlastný „šnorchel“ a kúpaciu čiapku a môže sa ponoriť. Účinok je ten istý ako na inej časti tela,“ hovorí pani Sedláková.

Ako často, ako dlho

Pri relaxačno-kozmetických kúpeľoch je frekvencia a dĺžka kúpeľov na rozhodnutí klientov. Závisí od toho, ako radi majú svoju pokožku a ako sa v spoločnosti rybičiek cítia. Niektorí si rybičky a ich šteklenia obľúbia natoľko, že si kúpeľ radi zopakujú pomerne často a pravidelne. „Čo sa týka opakovania liečby, je to takisto závislé od toho, ako sa daný klient stará o svoju pokožku, nie je dobré si ochorenie zanedbať a nestarať sa oň,“ hovorí pani Sedláková. Individuálna je aj dĺžka liečby, a to v závislosti od konkrétneho ochorenia. „Pri psoriatikoch odporúčame 15 – 21 kúpeľov nasledujúcich po sebe a následne jeden kúpeľ o dva týždne,“

Pre koho sú

Relaxačný kúpeľ, ako hovorí pani Sedláková, je určený pre každého zdravého jedinca. S liečbou je to už trocha špecifickejšie, keďže jeho opakovanie je presnejšie určené a podstatne častejšie. „Liečbu môže absolvovať takmer každý klient. Sú tam, samozrejme, isté obmedzenia. Niekto to nezvládne kvôli veku, iný má strach, ale teoreticky by to mal zvládnuť každý.“ Liečebný kúpeľ môžu, ako ďalej hovorí pani Sedláková, absolvovať aj deti. „Deti od 2 do 6 rokov však môžu vojsť do vane len v sprievode rodiča. Deti staršie ako 6 rokov môžu absolvovať kúpeľ samostatne, ale s tým, že rodič je s nimi v miestnosti,“ vysvetľuje pani Sedláková a zároveň podotýka, že kúpeľ nemôžu absolvovať klienti s krvácajúcimi a zapálenými hnisajúcimi ranami.

Vedľajšie účinky

Ichtyoterapia je druh bioterapie, ktorý sa na základe výskumov, ktorým sa rybičky v priebehu svojej „praxe“ podrobili, považuje za bezpečný spôsob liečby bez akýchkoľvek vedľajších účinkov. Je to bezbolestné a celkom príjemné ošetrovanie pokožky, ktoré rozhodne skôr pomôže, ako ublíži. Možno stačí len prekonať strach z týchto malých „lekárov“, veď nehryzú (doslova a do písmena), a skúsiť, čo v skutočnosti dokážu. Zasa však treba pripomenúť, že ani Garra rufa ochorenie, ako je psoriáza, nevyliečia úplne, potlačia však jej príznaky na pomerne dlhé obdobie.

 

Autor
Lucia Tansele
Patrí do vydania