Kam za kvalitnou zimnou dovolenkou

Slováci objavili výhody zimnej dovolenky v susedom Rakúsku už dávno. Niektorí si natoľko obľúbili Korutánsko, že za lyžovačkou cestujú teraz už len po diaľnici z Bratislavy až do lyžiarskeho strediska Nassfeld (www.nassfeld.at) za menej ako päť hodín. Je najväčším v Korutánsku a dlhodobo boduje aj v zozname najlepších rakúskych lyžiarskych stredísk v prvej desiatke. Nassfeld je veľmi obľúbený pre dostatok snehu, výborne upravené trate, ako aj pre vysokú pravdepodobnosť krásneho slnečného počasia.

Na kopci môže lyžovať celé mesto

Ráno sa vyvezieme najdlhšou kabínovou lanovkou v Alpách Millennium-Express len za 17 minút na vrchol zjazdovky a prekonáme výškový rozdiel 1309 m. Vyberáme z bohatej ponuky lyžiarskych tratí (viac ako 110 km) určených pre všetky typy záujemcov – od začiatočníkov až po veľmi dobrých lyžiarov. Štandardne sú trate výborne pripravené, akoby vyžehlené žehličkou. Na vleky sa v radoch nečaká, kapacita prepravných zariadení v Nassfelde je úctyhodná – 44 000 osôb za hodinu (na kopec sa tak môže vyviezť celé menšie mesto len za jednu hodinu!). Denný lístok počas sezóny stojí 40 eur, týždenný 221 eur. Ak sa do strediska chystáte dvakrát za sezónu, sezónny lístok v predpredaji stojí 370 eur. Lyžiari oceňujú aj skutočnosť, že ak sa rozhodnete pre iný vlek, určite sa k nemu pohodlne spustíte a nemusíte stúpať do kopca. Po celodennej lyžovačke poteší 7,6 km dlhý zjazd po zjazdovke Carnia do údolnej stanice kabínovej lanovky. Na poslednom 2,2 km dlhom úseku zjazdovky Carnia sa môžu raz za týždeň v piatok lyžovať pri umelom osvetlení tí, ktorým celodenná lyžovačka ešte nestačila. Okrem zjazdového lyžovania sa v Nassfelde do sýtosti vyšantia snoubordisti aj sánkari. Zjazdové lyžovanie vhodne dopĺňa ponuka bežeckých tratí, najvyššie položená bežecká trať (1530 m) okolo jazera Lago Pramollo tesne pri talianskej hranici priam volá na obed do talianskych reštaurácií Livio a Forcello. V údolí je veľmi široká ponuka bežeckých tratí. O bezpečnosť lyžiarov je postarané, bez prestávky správanie lyžiarov na svahu pozorne sleduje lyžiarska polícia. Ak sa úrazu nepodarí zabrániť, zasahuje okamžite lekárska služba, priamo pri údolnej stanici jednej z lanoviek na svahu je výborne vybavená pohotovosť.

Ponuka pre každého

V dedinke Tröpölach nájde každý záujemca ubytovanie podľa svojho rozpočtu. Od 5* hotela Falkensteiner s vynikajúcim wellnessom (pre neubytovaných hostí cena 39 eur, treba si však vstup rezervovať vopred) až po prenájom tzv. prázdninových bytov. Tie väčšinou majitelia prenajímajú od soboty do soboty. Pri rezervácii je zvyčajná záloha 200 eur, venujte však aj pozornosť štruktúre ceny, či obsahuje aj miestnu daň, energie a upratanie na konci pobytu. (Priemerná cena za osobu/noc v takomto byte je 25 – 30 eur). V ponuke odporúčame overiť si, či daný poskytovateľ ubytovania je členom združenia, potom spolu s ubytovaním poskytne zľavnený lístok na vleky a zdarma odloženie lyží v úschovni lyží (za odloženie topánok sa platí). Odložte si aj doklad o kúpe lístka na vleky, ak by ste ho náhodou stratili, v pokladni vydajú ďalší. Ak by ste chceli bývať priamo na svahoch, potom treba počítať s cenou podobnou cene za letecký zájazd do vychytenej letnej destinácie. Tajným tipom pre návštevníkov túžiacich po vynikajúcom wellness hoteli v tomto regióne je hotel Schlank Schlemmer Hotel Kürschner v Kötschach-Mauthene, ktorý ponúka dokonca špecializované wellness pobyty pre budúce mamičky. Nezabudnite si zapísať číslo lyžiarskej permanentky, na www.skiline.cc nájdete všetky podrobnosti o svojom celodennom výkone na svahoch a zistíte, že tá prestávka na obed, o ktorej ste si mysleli, že trvala len chvíľku, vlastne skrátila celodennú lyžovačku skoro o dve hodiny. Rodičov poteší, že deti do osem rokov v období 19. 3. do 24. 4. 2011 sú ubytované zdarma v izbe s rodičmi, prípadne starými rodičmi a dostanú lístok na vleky, kurz lyžovania a lyžiarsky výstroj vrátane lyžiarskej prilby takisto zdarma. Deti do 3 rokov lyžujú zdarma, do veku 13 rokov platia len polovicu, mladiství do 17 rokov majú 20 % zľavu počas celej zimy.

Kulinárske korutánske pochúťky

Nezabudnite ochutnať typické korutánske pochúťky: Kasnudeln (podobajú sa na pirohy, sú plnené tvarohom, zemiakmi a bylinkami), korutánsku polievku Ritcherl (výdatná polievka s krúpami, údeným mäsom a zeleninou) a údeného biolososa z Gaitalu. Ak si korutánske pochúťky chcete pribaliť aj na cestu domov, potom navštívte Herwiga Ertla v Kötschach-Mauthene, u ktorého si môžete kúpiť preslávený gaitalský syr z vysokohorských lúk a gaitalskú slaninu. Oba produkty získali označenie pôvodu EÚ. V Kötschachu si pochutnáte na miestnych špecialitách aj v reštaurácii Kellerwand. Kulinárske pochúťky doslova na vysokej úrovni ponúka Arnold Pucher v reštaurácii hotela Wulfenia v Nassfelde, ocenenej 2 hviezdičkami Michelin.

Poraz Armina Assingera

V januári sa v Nassfelde konal druhý ročník pretekov Poraz eso! – poraz Armina Assingera na pretekoch v zjazdovom lyžovaní na najdlhšej trati na svete zapísaných v Guinessovej knihe rekordov. Trať meria 25,6 km a práve pre výškový rozdiel 6000 metrov je zapísaná v knihe. Ani druhýkrát sa nepodarilo žiadnemu pretekárovi z 561 štartujúcich poraziť Armina, ak si myslíte, že ste skvelým lyžiarom, prečo to neskúsite! V ďalšom ročníku v januári 2012 organizátori plánujú zvýšiť počet štartujúcich až na tisícku lyžiarov.

Ľadový golf na Weissensee

V rovnakej vzdialenosti z Bratislavy ako Nassfeld možno navštíviť jedno z mnohých korutánskych jazier Weissensee (www.weissensee.com) v najvyššej nadmorskej výške v Rakúsku (930 m). Plocha obrovského jazera pravidelne zamŕza na najväčšiu prírodnú ľadovú plochu v Európe a poskytuje nevídané možnosti. V januári tu Ch. Redl zlepšil svetový rekord v hĺbkovom potápaní pod ľadom na 62 m. Na prelome januára a februára sa tu konali preteky v rýchlokorčuľovaní 11 holandských miest (200 km!), v obľúbenom športe Holanďanov, ktorí prichádzajú práve sem, pretože kanály v Holandsku už tak pravidelne nezamŕzajú a nemôžu sa venovať svojmu obľúbenému športu. Okrem korčuliarov sú na jazere pripravené aj cestičky určené na prechádzky alebo na prechádzky so psom. Na jazere sa nedávno hral už 18. turnaj v zimnom, resp. ľadovom golfe na 9 pripravených jamkách. Okrem toho, že sa golfisti musia naobliekať, aby to vydržali v chlade, hrá sa farebnými loptičkami, tie biele by sa veľmi rýchlo stratili. Ďalším zaujímavým podujatím na jazere Weissensee je polmaratón na bežkách v kombinácii s bežeckým polmaratónom, ktorý sa pobeží v lete. Bežecké trate okolo jazera (55 km) uspokoja každého bežca na lyžiach. Možno si vybrať podľa náročnosti stúpania trate a jej dĺžky. Upravené sú vlastne tri stopy, dve pre bežcov, ktorí bežia klasickým spôsobom, a jedna na korčuľovanie na bežkách. Vhodné ubytovanie si možno nájsť v niekoľkých dedinkách priamo na brehu jazera. Rodinnú dovolenku, napr. s malými deťmi, tu možno vhodne kombinovať aj so zjazdovým lyžovaním a možno využiť sedačkovú lanovku Naggler Alm priamo pri jazere. Ak radi objavujete zimnú krajinu počas túr na lyžiach alebo snežniciach, odporúčame údolie Lesachtal. Za dve až štyri hodiny možno vystúpiť z nadmorskej výšky 1000 m do výšky 1 600 m v hlbokom snehu a obdivovať vrcholy Dolomitov a Korutánskych Álp. Výstroj si možno požičať priamo v doline, môžete byť aj začiatočník a tréning si objednať u vodcov. Snoubordisti vystúpia na vrchol na snežniciach a potom sa z vrcholu spustia na snoubordoch. Údolie Gaital ponúka celkom 300 km bežeckých tratí, najviac z celého Korutánska. Polovica z nich leží v nadmorskej výške 1000 až 1500 m. Najznámejšia z nich je panoramatická trať Obergaitaler, na ktorej sa bežalo už mnoho maratónov. Pre lyžiarov s dobrou kondíciou je určená 60 km trať Grenzland v Lesachtale. Do Korutánska sa za športom v kombinácii s kvalitným wellnessom oplatí cestovať, ak to raz zažijete, budete si chcieť tento pobyt zopakovať.

 

Autor
Miroslava Dulová
Patrí do vydania