Plastická chirurgia – operácie len pre mladých ? MUDr. Dušan Guba, PhD.

Posledné desaťročia sa plastická chirurgia dostáva do popredia až tak, že zaberá najmä v istom druhu tlače prvé miesto, dokonca sa dostáva na popredné či prvé stránky. Spomína sa zväčša v súvislosti s estetickou zložkou plastickej chirurgie a v nej dominuje najmä problematika úpravy prsníkov. Je úplne samozrejmé, že v článkoch sa spomínajú spoločensky aktívni ľudia, ktorí si dali vykonať nejaký omladzujúci zákrok.

Je pravda, že najmä esteticko-plastická chirurgia ako súčasť plastickej chirurgie je zaujímavá predovšetkým pre mladšiu vekovú skupinu. Súčasťou esteticko-plastickej chirurgie sú však aj špecializácie ako chirurgia ruky, rozštepová chirurgia, popáleninová, rekonštrukčná chirurgia a iné... Plastická chirurgia sa rozhodne „nevyhýba“ ani pacientom, ktorí už majú nejaký ten krížik na chrbte a ktorých môžeme zaradiť do skupiny stredného či vyššieho veku. A nemusí ísť len o zdravotné indikácie... Často prichádzajú pacienti s požiadavkou odstrániť kožné útvary, ktoré sú vo vyššom veku veľmi časté, alebo s problémami súvisiacimi s degeneratívnym ochorením rúk, ale požadujú aj operácie, ktoré sú v pravom zmysle slova esteticko-plastickými výkonmi. Ich cieľ je jednoznačný, vrátiť späť – aspoň o par rokov – vzhľad niektorej časti tela, prípadne chirurgickou cestou získať „ideálne“ tvary, ktoré dotyčný nikdy nemal. Operačné postupy, hospitalizácia, rekonvalescencia, komplikácie či výsledky sa pri porovnaní pacientov stredného a vyššieho veku a mladých pacientov spravidla v ničom neodlišujú. Jedinou požiadavkou je dobrý zdravotný stav. Z psychologického hľadiska sú starší pacienti vyrovnanejší a pripravenejší na operačný výkon. Nie sú takí zaťažení každodenným stresom a pracovnými povinnosťami, ich ochota a spolupráca – či už v bezprostrednom pooperačnom období, ale i neskôr – je často neporovnateľná s pacientmi mladých vekových skupín. Pre absolútnu väčšinu z nich platí, že majú dokonale usporiadané rodinné, sociálne či iné záležitosti, a aj preto často počujeme v ordinácii takmer to isté konštatovanie: „Viete, deti mám už odrastené a o tejto operácii rozmýšľam roky, len som si to nemohol (nemohla) dovoliť z rozličných dôvodov...“ A je úplne jedno, o aký druh operácie ide.

Najčastejšou oblasťou esteticko-plastickej chirurgie využívanou pacientmi stredného a vyššieho veku, to a nielen u nás, je a zrejme aj bude tvárová chirurgia nazývaná aj „anti aging surgery“ – vo voľnom preklade „chirurgia zabraňujúca starnutiu“. Zahŕňa v sebe celý komplex výkonov, ktorých cieľom je jediné – v čo najväčšej miere zastaviť procesy a prejavy starnutia našej „výkladnej skrine“. Práve miera hrá dôležitú úlohu pri posudzovaní a odporúčaní terapeutických postupov, pretože nie každá požiadavka sa môže plne realizovať, no správna voľba výkonu a časová následnosť tu hrajú mimoriadne dôležitú úlohu. Na druhej strane v tejto vekovej skupine sa dosahujú v rejuvenizácii, čiže omladení, výsledky, ktoré často vyrážajú dych. Pritom reálna miera eventuálnych komplikácií u pacientov vo veku 35 – 40 rokov a pacientov vo veku 60 – 70 rokov, ktorým vykonávame operáciu poklesnutých viečok, nosa či facelifting (výťahu tvare), nie je rozdielna. Neeviduje sa nijaký signifikantný rozdiel v dĺžke hojenia či vstrebávania opuchov a hematómov. Ďalšou skupinou operačných výkonov je „body contouring“, modelovanie postavy. Rozdelenie druhov výkonov je tu pomerne jednoduché – aspoň na dve lokality. Prvou z nich je úprava prsníkov – či už zväčšenie, alebo modelačno-redukčné operácie. Zväčšovanie prsníkov je síce relatívna zriedkavé, ale keďže ide spravidla o ženy v menopauze, resp. po nej, neočakávajú sa výrazné hormonálne zmeny ani zmeny v hmotnosti a stav prsníkov možno považovať za trvalý. Úprava a vhodné zväčšenie takýchto prsníkov prináša pre ženy niečo, čo azda v niektorých prípadoch nikdy nemali – pocit ženskosti, nových tvarov... Modelačno-redukčné operácie sú oveľa častejšie, týkajú sa nadmerne vyvinutého poprsia, prípadne poklesu prsníkov v dôsledku materstva, hormonálnych zmien, váhových výkyvov atď. To často limituje pohyblivosť inak aktívnych dám, pretože s bohatým či výrazne poklesnutým poprsím je športovanie, fyzická námaha veľmi redukovaná. A opäť by sme mohli spomenúť konštatovanie, ktoré po operáciách tohto typu počujeme neraz: „Keby som toto všetko vedela, dávno by som si ich dala upraviť.“

V strednom a vyššom veku sa po operáciách prsníkov len málokedy stretávame s nevyhnutnosťou ďalších následných uprav. Navyše táto skupina pacientok je zvyčajne vzhľadom na svoje zdravie mimoriadne zodpovedná. Aby sme nezabudli na mužskú časť populácie, i tu sa stretávame s problematikou úpravy prsníkov. Ide najmä o gynekomastiu, zmenšenie prsníkov. Prvou častou skupinou sú pacienti v období adolescencie až približne do 30 roku života. Druhou skupinou sú pacienti vo veku 60 – 70 rokov, keď je častá indikácia redukovania zväčšenej prsnej žľazy. Od prsníkov smerom k dolným partiám tela operačných výkonov ubúda. Výnimkou sú abdominoplastiky (odstránenie nadbytku kožného tukového tkaniva v oblasti podbruška – najčastejšie po pôrodoch, resp. po výraznom schudnutí), o ktoré žiadajú ženy aj muži. Samozrejme, výrazná prevaha je žien. Liposukcia je indikovaná pri dobrej kvalite kožného krytu, resp. podkožného tkaniva, pretože nie vo všetkých prípadoch je zachovaná schopnosť kože ešte sa elasticky stiahnuť, a tým možnosť dosiahnuť želaný estetický efekt. Aj tu však platí, že samotný vek nemôže byť pri indikácii hlavným kritériom. Oveľa dôležitejší je všeobecný zdravotný stav pacienta, ale predovšetkým jeho psychický stav, chuť a schopnosť podstúpiť zmenu, na ktorú sa často odhodlával celé roky. Podstúpiť operačný výkon, ktorý nie je a nemusí byť v priamej spojitosti so zdravotnou indikáciou, ale na druhej strane môže zlepšiť kvalitu žitia a prežívania... Aj o tom je esteticko-plastická chirurgia týkajúca sa pacientov stredného a vyššieho veku.

 

Autor
MUDr. Dušan Guba PhD., primár odd. plastickej chirurgie ÚLK
Patrí do vydania