Riziká plastických operácií

Ak ste niekedy rozmýšľali, že si dáte urobiť plastickú operáciu, prečítajte si tieto riadky. Dočítate sa o všetkých nebezpečenstvách súvisiacich s takýmito operáciami, o ktorých by ste mali vedieť. Plastická chirurgia vám pomôže riešiť problém s ovisnutými prsiami, vráskami, či celulitídou. Takéto zákroky sú čoraz populárnejšie a sú aj cenovo dostupné. Kým sa však rozhodnete podstúpiť niektorý z nich, zvážte všetky za a proti a uvedomte si, aké následky to môže mať pre vaše zdravie.

.

Riziká plastickej operácie

Každá plastická operácia so sebou nesie riziko komplikácií nebezpečných pre zdravie.

Anestézia – bez ohľadu na to, či ide o lokálnu, alebo celkovú anestéziu, obe môžu byť nebezpečné pre kardiovaskulárny systém a v extrémnych prípadoch môžu dokonca viesť k smrti.

Krvácanie – dokonca aj najmenší chirurgický zákrok môže spôsobiť vnútorné alebo vonkajšie krvácanie, v niektorých prípadoch je potrebné ranu znovu otvoriť a odsať z nej krv.

Infekcia – môže sa objaviť v priebehu niekoľkých dní po operácii, a ak je stav vážny, môže si vyžadovať hospitalizáciu v nemocnici.

Jazvy – akýkoľvek chirurgický zákrok zanecháva na tele menšie či väčšie jazvy. Proces hojenia rán neprebieha u všetkých pacientov rovnako. Zvyčajne to trvá asi 6 až 12 mesiacov. Zo začiatku červená jazva asi po mesiaci zbledne a stane sa menej viditeľnou.

Umelo vytvorený obraz žien v médiách vyvoláva nereálne vnímanie dokonalosti. Bezchybná postava, hladká tvár, pevné prsia bez ohľadu na vek. Stáva sa, že pacientky majú také vysoké očakávania, pokiaľ ide o ich vzhľad, že dokonca ani plastická chirurgia nie je schopná splniť ich. Po zákroku trpí nielen ich telo, ale i duša. V takých prípadoch by bola vhodnejšia návšteva u psychológa, ktorý by pomohol popracovať na sebavedomí tekéhoto „nespokojenca“. Nezriedka sa ľudia stávajú závislými od plastických operácií a skrášľovania svojho tela. Príklady nemusíme hľadať ďaleko – napr. Michael Jackson alebo britská modelka Jordan, ktorá si nechala poprsie zväčšiť aj zmenšiť, má urobenú liposukciu na bruchu a pravidelne si dáva pichať botox. Vo svojej honbe za dokonalosťou ignoruje svoje vlastné zdravie.

 

Ako znížiť riziko

Preverte si kvalifikáciu chirurga.

* Neobmedzujte sa na konzultáciu len u jedného špecialistu.

* Nedôverujte lekárovi, ktorý sa so zákrokom ponáhľa, zvyčajne by ste po dohodnutí termínu mali mať týždeň na možnú zmenu rozhodnutia.

* Otázku financií si podrobne dohodnite ešte pred zákrokom.

Prv, než sa stopercentne rozhodnete, uistite sa, že viete všetko dôležité o zákroku, o očakávaných výsledkoch a možných vedľajších účinkoch.

 

 

Autor
(ym)
Patrí do vydania