Selén – čo o ňom vlastne vieme?

O antioxidantoch ste už určite počuli – pokiaľ nie, iste sa k tomu skoro dostanete. Dnes sú predmetom intenzívneho výskumu zameraného na ochranu, ktorú nám môžu poskytnúť proti zhubným chorobám, predčasnému starnutiu alebo sivému zákalu. Vedci sú presvedčení, že práve antioxidanty môžu prispieť k prevencii týchto nebezpečných civilizačných chorôb. Ide o zoskupenie vitamínov a minerálov, predovšetkým vitamínov A, C, E, betakarotén a selén. Najcennejšou vlastnosťou antioxidantov je ich schopnosť likvidovať nevyvážené molekuly známe ako voľné radikály.

Čo sú voľné radikály?

Sú to napríklad toxíny, ktoré sa nachádzajú vo vzduchu znečistenom smogom, v cigaretovom dyme atď. Reagujú s inými molekulami v našom tele, destabilizujú ich, čím ohrozujú celé bunky. Podieľajú sa na vzniku takých ochorení, akými sú rakovina a srdcové choroby. Voľné radikály napádajú ostatné, zdravé molekuly, ktoré tým strácajú stabilitu.

Donedávna skoro neznámy – niektorí z nás si z hodín chémie pamätajú jeho značku Se, ktorá je v periodickej tabuľke pod kyslíkom a sírou. Dnes sa hovorí, že je to jeden z dôležitých antioxidantov a podľa posledných správ sa selén stáva výraznou zbraňou v boji proti rakovine.

Nové výskumy naznačujú, že užívanie selénu ako výživového doplnku môže spôsobiť drastické zníženie vysokého výskytu rakoviny. Pridávaný k bežnej strave by údajne mohol zabrániť každému druhému úmrtiu na rakovinu. Znie to úžasne, ale treba zdôrazniť, že dosiaľ neexistujú priame dôkazy tohto fantastického účinku selénu. Naznačuje to však mnoho faktov. Boli odhalené v USA, keď sa preukázalo, že u ľudí žijúcich v oblastiach s vysokým výskytom selénu v pôde je menej ochorení na rakovinu. Spojitosť s prevenciou rakoviny vykázali aj pokusy na zvieratách. Veľkú pozornosť vzbudila správa amerického vedca Larryho Clarka. Ten v priebehu 10 rokov sledoval 1312 osôb, ktorí denne dostávali ako doplnok stravy 200 mikrogramov selénu alebo placebo. Z tých, ktorí užívali selén, zomrela na rakovinu iba polovica v porovnaní s tými, ktorí užívali placebo. Celkový počet prípadov rakoviny bol v skupine, ktorí užívali selén, nižší o 37 percent.

Dajte si selén

Stopový prvok selén tvorí súčasť glutationperoxidiáza, čo je enzým, ktorí pôsobí ako antioxidant – to znamená ničiteľ voľných radikálov. Selén ovplyvňuje aj činnosť štítnej žľazy, a teda aj látkovú výmenu v tele. Pôsobí proti predčasnému starnutiu, pomáha udržiavať plodnosť, zdravú kožu, vlasy, nechty a zdravý zrak.

Aké množstvo potrebujeme?

Odporúčaná denná dávka nie je stanovená, ale podľa odborníkov dávka pre ženy predstavuje asi 60, pre mužov asi 75 mikrogramov denne. Dávka závisí od výskytu selénu v pôde, a teda i v potravinách. V Európe je horná hranica dávkovania až 200 mikrogramov na deň.

Ako ho dopĺňať?

Najbohatším zdrojom selénu sú vnútornosti, mäso, ryby, orechy, celozrnné obilniny a chlieb. Dávku 60 mikrogramov selénu získate z jedného para orecha, zo 150 g makrel alebo ôsmich krajcov chleba. Selén sa predáva voľne v lekárňach v čistej forme alebo ako súčasť multivitamínových prípravkov.

 

Najlepšie zdroje selénu

Mäso a vnútornosti: Chovné zvieratá získavajú selén z krmív asi 100 mikrogramov/kg.

Ryby: Selén sa prirodzene vstrebáva v morskom prostredí asi 200 až 300 mikrogramov/kg.

Vajcia: Hydina dostáva selénový doplnok asi 250 mikrogramov/kg.

 

Čo dodať na záver?

Pokiaľ by niekomu napadlo, že viac je lepšie, tak pozor! Nadmerné dávky selénu môžu spôsobiť nepríjemný cesnakový zápach z úst, vypadávanie vlasov, vracanie. V prípade ešte vyšších dávok sa selén stáva jedom, na ktorý sa môže aj zomrieť.

 

Patrí do vydania