Čo nás čaká a neminie?

V priebehu života prechádza náš organizmus rôznymi etapami. Viete, čo sa deje v organizme, keď máme 20, 30 alebo 70 rokov? Prečo niekto v štyridsiatke vyzerá o 20 rokov starší a naopak, niekomu by ste v päťdesiatke hádali o 10 rokov menej? Každý z nás starne iným spôsobom, ale často si za to môžeme aj my sami.

Niektorí vedci sa domnievajú, že organizmus je iba živá schránka na prenos a odovzdanie genetickej informácie našim potomkom a naše pocity a túžby sú iba vedľajším „neužitočným“ produktom. Čo znamená, že pre našu planétu je dôležité iba zachovanie života. Nie je práve to dôvod, aby sme si život skutočne užívali?

30 rokov

Objavujú sa prvé viditeľné príznaky starnutia: dosiaľ jemné vrásky sa prehlbujú, spomaľuje sa metabolizmus, dochádza k poklesu rastového hormónu, dochádza k zmenám kontúry tela. Napriek tomu sme na vrchole svojich síl. Na oddych a relax máme málo času a vnútorne sme presvedčení, že sme stále mladí. Či sa nám to páči, alebo nie, tridsiatka je zlomový vek a predovšetkým u žien je kritický.

40 rokov

Fyziologicky dochádza k poklesu hormónu mladosti (DHEA), človek sa mení a začína prevažovať tuková hmota na svalovou. Oslabuje sa imunitný systém, človek je viac unavený, náchylnejší na rôzne ochorenia. Znižuje sa ostrosť videnia a začína pomalé ubúdanie na výške cca o 1 centimeter každých 10 rokov. Prvé viditeľné zmeny my mali byť výzvou na dodržiavanie zdravého životného štýlu. Oslabujúci sa organizmus sa môže prejavovať častejšími ochoreniami v období zvýšenej fyzickej aktivity. Príliš veľká aktivity vedie k predčasnému starnutiu, u mužov nie je výnimkou infarkt či mŕtvica. Je to etapa zrelého veku, keď čerpáme z celoživotnej praxe, po ktorej nasleduje obdobie starnutia, odovzdávanie skúseností a bilancovanie vlastného života. Štyridsiatka býva pre ženy prvou fázou pochybností o večnej mladosti. Naopak, rovnako starý muž, má pocit, že mu patrí svet.

50 rokov

Telesné zmeny sú viditeľnejšie a proces starnutia si viac uvedomujeme. Ženy vstupujú do obdobia menopauzy, muži – naopak – do andropauzy, čo predstavuje pokles hladiny hormónov (testosterónu, estrogénu a progesterónu). Typickými prejavmi sú zmeny nálady, priberanie na hmotnosti, poruchy sluchu, videnia, potenie a návaly. Narastá aj riziko ochorenia srdca a diabetu. U mužov dochádza k častejším poruchám erekcie a ochoreniam prostaty.

Menopauza a andropauza

O ženskej menopauze sa toho už veľa popísalo a toto obdobie už nie je pre nikoho žiadne tabu. Pre ženu je to veľmi ťažké obdobie, pretože strata plodnosti ju posúva do ďalšej etapy tzv. babičiek. Pre mužské pokolenie už 50-ročná žena nie je z pohľadu sexuálneho objektu zaujímavá, mladosť je teda skutočne preč. Aj pre mužov je 50 rokov zlomom, keď bilancujú. Muži začínajú mať pocit, že tento vek je pre nich posledná chvíľa, keď by sa mohli rozhodnúť radikálne zmeniť svoj život. S hrôzou zisťujú, že okrem zväčšujúcej sa plešiny majú horší hendikep: sexuálne zlyhávajú. Problém s erekciou je častejší, čo muža stresuje a stres tento problém iba prehlbuje. Podlomené sebavedomie ich vedie k tomu, že experimentujú s prípravkami na podporu erekcie a riskujú tak infarkt, mŕtvicu alebo iný vážny zdravotný problém.

60 rokov

Zvyšuje sa riziko ochorenia pohybového aparátu, teda osteoporóza, ktorá postihuje predovšetkým ženy, ale nevyhýba sa ani mužom. Ďalej je to osteoartróza, cukrovka, problémy s ďasnami a chrupom. Pokračuje úbytok hormónov a výrazné telesné zmeny. Životný štýl, akým sme dosiaľ žili, má výrazný vplyv na toto obdobie. U nás pretrváva trend, že 60-ročný človek je už starý a jediné, čo mu ostáva, je odpočinok. Vo vyspelých západných krajinách sa ľudia v tomto veku venujú aktívnemu oddychu, cestujú, užívajú si života, sú sexuálne aktívni.

70 rokov a viac

Je to obdobie, keď človek musí byť na seba veľmi opatrný, ale to ešte neznamená, že je „odpísaný“. Prichádzajú problémy s pohybovým aparátom, hrozia zlomeniny v dôsledku osteoporózy. Znižuje sa pľúcna kapacita, a preto aj v tomto veku je dôležitý pohyb na čerstvom vzduchu. Pokiaľ sa nesprávne stravujeme, zákonite priberáme na hmotnosti, a preto je pohyb čoraz bolestivejší a problematickejší. Ubúda svalovej hmoty, neskoršie sa prejavuje nechutenstvo, poruchy prekrvenia niektorých orgánov – ateroskleróza ciev a následne aj problémy s mozgovými funkciami (Parkinsonova choroba, Alzheimerova choroba, demencia). Znižuje sa schopnosť sexuálne žiť. Častým a výrazným problémom sú poruchy spánku a znížená tvorba hormónu melatonínu.

Čo dodať na záver?

Nie je ani také dôležité žiť do 100 rokov, ale žiť život plnohodnotne a dožiť sa vysokého veku pri dobrom zdraví. Proces starnutia je prirodzenou súčasťou života, a tak ho aj musíme brať. Treba si uvedomiť, že starneme už od narodenia.  

 

Autor
(ym)
Patrí do vydania