Pravda o vitamínoch

Každý deň čítate v novinách, počúvate v televízii, že bez vitamínov a ďalších živín možno nedožijete do rána. V našom prehľade zistíte, na čo a kedy ich najviac potrebujete.

Od 6 mesiacov

– Esenciálne mastné kyseliny zabezpečujú správny vývoj mozgu.

– Vitamín D sa používa ako prevencia pred krivicou.

– Vápnik podporuje zdravý rast chrbtice a všetkých kostí.

Od 6 do 13 rokov

– Vápnik prospieva rastu kostí.

– Vitamín D urýchľuje vstrebávanie vápnika a fosforu.

– Proteíny podporujú rast.

– Fluór zabraňuje vzniku zubného kazu.

Od 13 do 18 rokov

– Vápnik spevňuje kosti.

– Železo podporuje obranyschopnosť organizmu, chráni proti únave a anémii.

– Vitamín B9 funguje ako prevencia niektorých foriem anémií a podieľa sa na tvorbe buniek.

– Zinok zabraňuje problémom s pleťou.

Od 18 do 25 rokov

– Vitamín C a meď upevňujú imunitu.

– Magnézium podporuje tvorbu protilátok proti vírusom.

– Vitamín B6 podporuje správnu činnosť mozgu.

Od 25 do 40 rokov

– Magnézium a vitamín C pomáhajú prekonať stres.

– Vitamíny B1, B2, B3 a B6 zabezpečujú psychickú pohodu.

– Selén bojuje proti starnutiu.

Od 40 do 55 rokov

– Kalcium, vitamín D a fytoestrogény sú dôležité pri prevencii osteoporózy.

– Vitamíny E a C podporujú pružnú a mladistvo vyzerajúcu pokožku.

Od 55 a viac rokov

– Vláknina podporuje správne zažívanie.

– Vitamín B6 zabezpečuje hormonálnu rovnováhu.

– Vitamín D posilňuje kosti a zuby.

– Vitamín E pomáha ako prevencia proti reumatizmu a redukuje riziko vzniku sivého zákalu.

Skvelá vláknina

K najvernejším spojencom pri zdravom stravovní by mali patriť potraviny bohaté na vlákninu. Napriek tomu, že ju naše telo nestrávi, zohráva vláknina významnú úlohu pre metabolizmus. Jej hlavným zdrojom sú obilniny, zelenina, ovocie, strukoviny, orechy, semiačka a cereálie. Vláknina pomáha znižovať hladinu cholesterolu, pôsobí preventívne proti obezite, zápche, hemoroidom, žlčníkovým kameňom, cukrovke a rakovine hrubého čreva.

Proti zákerným nepriateľom

Ďalšou skupinou spojencov sú antioxidanty. Potraviny, ktoré ich obsahujú, bojujú proti voľným radikálom, ktoré sú pre náš organizmus rizikové. Voľné radikály sú nestabilné atómy a molekuly, ktoré obsahujú najmenej jeden nespárovaný elektrón, a preto sú vysoko reaktívne. Voľný radikál má negatívny náboj a hneď po vzniku začne hľadať inú molekulu s pozitívnym nábojom. Okamžite nastáva reakcia, ktorá sa nazýva oxidácia. Oxidácia môže poškodzovať DNA a bunkové membrány, a tak otvárať cestu rôznym druhom rakoviny a ďalším ochoreniam. Voľné radikály urýchľujú starnutie, ale zvyšujú aj pravdepodobnosť problémov s rakovinou, aterosklerózou, vysokým krvným tlakom a zlyhávaním imunitného systému. Bujnenie radikálov je vyvolané nadmerným slnením, znečisteným ovzduším, fajčením a nezdravým životným štýlom.

A čo je najväčším zdrojom antioxidantov?

Pochopiteľne, zasa ovocie a zelenina a vitamíny v nich obsiahnuté.

„Céčko“ zvyšuje imunitu a obranyschopnosť organizmu, bojuje proti stresu a úzkosti.

„Éčko“ je kráľom všetkých antioxidantov. Je trikrát účinnejší ako vitamín C. Stimuluje imunitný systém, zmierňuje reumatizmus a môže znižovať cholesterol.

„Beta-karotén“ je ďalší známy antioxidant, ktorý znižuje riziko rakoviny a kardiovaskulárnych ochorení. Nájdete ho v mrkve, červenej paprike, marhuliach, špenáte a kapuste.

 

Autor
(ym)
Patrí do vydania