Miláčik, dnes nie ... mám migrénu – MUDr. Iveta Nikolová

Možno aj vďaka „najobľúbenejšej“ ženskej výhovorke, ako sa vyhnúť partnerským radovánkam, prevláda v našej spoločnosti názor, že bolesti hlavy sú súčasťou života. Načo ich liečiť, veď nimi trpeli naše mamy aj prababky?! Migréna nás dokáže z každodenného života absolútne vyradiť. Napriek tomu väčšina postihnutých migrénou nikdy nenavštívi lekára...

Migréna patrí medzi záchvatové, primárne bolesti hlavy. Postihuje nezanedbateľnú časť populácie v dospelom aj v detskom veku, častejšie ako mužov s obľubou trápi ženy. Nejde o ochorenie ohrozujúce život, dokáže nás však výrazne obmedziť vo všetkých bežných denných aktivitách.

Nepríjemné dedičstvo

Dôležitú úlohu vo výskyte migrény zohráva dedičnosť. Ak ňou trpia obaja rodičia, je 75-percentná pravdepodobnosť, že s ňou budú bojovať aj deti. Ak trápi iba jedného z rodičov, pravdepodobnosť dedičnosti je 50-percentná.

Poznáte spúšťače migrény?

Dedičnosť nepoprieme, môžeme sa však aspoň vyhýbať nebezpečným faktorom, ktoré migréna doslova zbožňuje. Obmedziť treba niektoré druhy jedál (napríklad syry s plesňou, čokoládu či majonézu) a alkohol (najmä červené víno). Medzi rizikové faktory patrí únava, nevyspatosť, ale aj dlhé spanie, zmena počasia, menštruácia, stres a pobyt v zadymených priestoroch. Migrenici tieto „nebezpečenstvá“ obyčajne poznajú, niekedy sa im však vyhnúť jednoducho nedá.

Štyri fázy migrény

Migréna sa prejavuje záchvatmi, každý záchvat má štyri fázy:

VAROVNÉ SIGNÁLY

Prvá fáza (odborne nazývaná prodromy) prináša so sebou u niektorých pacientov varovné signály. Migrenikovi jasne naznačia, že čoskoro bude opäť „zle“. Predzvesťou migrény býva podráždenosť, nepokoj, niekedy depresia či – naopak – eufória, alebo zvýšená únava, malátnosť, spavosť. Varovné signály sa môžu objaviť aj 24 hodín pred záchvatom migrény.

AURA

Podľa toho, či ju človek má, alebo nemá, rozdeľujeme migrény na migrénu s aurou alebo bez aury. Auru tvoria rôzne ložiskové neurologické príznaky, ktoré predchádzajú bolestiam hlavy. Najčastejšie ide o zrakovú auru, ktorá sa prejavuje napr. zábleskmi, svietiacou vlnovkou, rozmazaným obrazom alebo dokonca výpadkom časti zorného poľa. Okrem toho môžu pacienti v tejto fáze trpieť poruchami reči, tŕpnutím končatín či dokonca rôznymi stupňami ochrnutia končatín. Aura väčšinou odznie so začiatkom bolesti hlavy. Ojedinele sa vyskytuje aj aura bez bolesti hlavy, vtedy hovoríme o migréne bez migrény.

BOLESŤ HLAVY

Treťou fázou je samotná bolesť hlavy. Obyčajne býva jednostranná, môže sa však rozšíriť na obe strany. Migrenózna bolesť má typický pulzujúci charakter strednej až silnej intenzity a trvá obvykle od štyroch do sedemdesiatich dvoch hodín. Bolesť môžu sprevádzať pocity na vracanie aj samotné vracanie, zvýšená citlivosť na hluk a svetlo. Pacienti v tejto časti záchvatu netolerujú ani minimálnu fyzickú záťaž.

FÁZA PO ZÁCHVATE

V pozáchvatovom období nastáva úľava od bolesti, ale pretrváva celkový diskomfort organizmu so zvýšenou únavou a nevýkonnosťou.

Trpela ňou mama, musím aj ja!

Napriek opísanému priebehu záchvatu migrény, ktorý vyslovene človeka vyradí z každodenného života, pretrváva v našej spoločnosti ešte stále názor, že bolesti hlavy sú súčasťou života. Zaoberať sa nimi a tobôž ich liečiť – podľa mnohých ľudí skutočne netreba. Veď „mama trpela na migrénu celý život“ a vystačila s bežne dostupnými liekmi proti bolesti z lekárne. Na čo by som ja niečo menil/menila? Väčšina postihnutých migrenikov nikdy nenavštívi lekára. Veľká škoda, veď v súčasnosti už máme k dispozícií účinné lieky, ktoré zaberajú cielene pri migrenóznom záchvate. Je však dôležité užiť ich včas a v dostatočnej dávke. Predpísaniu týchto liekov (triptánov) predchádza dôsledné vyšetrenie u odborného lekára. Ak vás ani migrenózne muky nevyženú k lekárovi, mali by ste vedieť, že za bolesťami hlavy sa môžu skrývať závažné neurologické ochorenia. Diagnostika a liečba migrény patrí do rúk odborného lekára – neurológa. Jeho návštevu by ste preto už dlhšie nemali odkladať.

 

10 rád na zmiernenie ťažkostí s migrénou

* Všímajte si situácie, ktoré vám spúšťajú migrénu, a pokúste sa im vyhýbať.

* Zapisujte si spomínané situácie (napr. potraviny, ktoré záchvat vyvolali), frekvenciu záchvatov, silu záchvatu a to, čo vám záchvat pomohlo utlmiť (aký liek a v akej dávke).

* Doprajte si v inkriminovanom období viac oddychu, relaxácie, ale nespite pridlho.

* Užite prípravky obsahujúce horčík (magnézium), dokážu mierne upokojiť nervový systém.

* Ak ste hladná, najedzte sa a doplňte zásoby tekutín (siahnite po minerálke, niektorým pomáha v malých dávkach aj káva, kola, tonik).

* V prípade miernych bolestí hlavy užite bežne dostupné analgetikum.

* Trocha pomôže studený obklad na čelo.

Relaxujte alebo si pospite v zatemnenej miestnosti.

* Vyhýbajte sa hluku.

* Ak sa situácia opakuje a nepomáhajú opísané rady, nevyhnutne navštívte lekára.

 

Autor
MUDr. Iveta Nikolová, neurologička, súkromná nemocnica s poliklinikou MEDISSIMO
Patrí do vydania