Deti a ich každodenná imunita

A opäť sú tu soplíky, kašeľ, teplota. Ledva jedna choroba skončí, ďalšia čaká za dverami. Nekonečný kolotoč, ktorý sa hádam zastaví až niekedy koncom jari. Ako pomôcť uboleným telíčkam? Ako zlepšiť imunitu? Ako sa to dá inak ako prekonávaním všetkých chorôb, ktoré „prebehnú“ okolo nás?

Čerstvý vzduch

Jedným zo spôsobov, ako môžete chrániť dieťa pred prechladnutím a nákazami v tomto období je, že nebudete zbytočne miestnosti prekurovať a suchým vzduchom vysušovať sliznice. Jednoducho vypnite na pár minút radiátor a vyvetrajte. Aj niekoľkokrát počas dňa. Pohyb na čerstvom vzduchu deťom takisto výrazne prispieva k posilneniu zdravia. S primeraným oblečením a obuvou nič nepokazíte, aj keď sneží alebo je pod nulou. Obliekajte sa však zároveň s detičkami. Nenechajte ich čakať na vás zababušené na chodbe, zbytočne sa spotia. Prechádzky by mali byť skutočne len prechádzkami na čerstvom vzduchu, a nie niekde v uzavretých priestoroch, ako sú napríklad nákupné centrá. Toľko ľudí pokope neveští nič dobré pre vaše dieťa. Vyhýbajte sa aj preplneným čakárňam, kinám, divadlám, a pokiaľ je to možné, i cestovaniu hromadnými prostriedkami.

Voda, mydlo, umývadlo

Nezabúdajme, bacilonosiči sú všade. Umývajme dieťatku ruky hneď po príchode z prechádzky, pred jedlom, po použití toalety, po hre so psom... Naučme deti, že aj takto zabránime množeniu a šíreniu ďalších baktérií. Ak ste vonku, kde nemáte možnosť ruky umyť, použite aspoň vlhčené obrúsky alebo hand sanitizer sprej či gél. Nezabúdajme ani na hygienu zúbkov a úst. Ak bolo vaše dieťa choré, vymeňte mu zubnú kefku, inak sa z nej môže opäť ľahko nakaziť. Dieťatko sa môže ľahko nakaziť napríklad aj od vás. Preto cumlíky radšej umyte pod tečúcou vodou ako vo vlastných slinách.

Spánok

Imunitný systém dieťaťa sa vekom vyvíja, zdokonaľuje, posilňuje, a preto najprirodzenejším spôsobom, ako podporiť detskú imunitu, je spánok. Výskumy odborníkov v tejto oblasti dokázali, že nedostatok spánku redukuje tvorbu prírodných látok, ktoré sú zbraňami imunitného systému a atakujú mikróby. Novorodenci potrebujú zhruba 18 hodín denne, vo veku batoľaťa deti spia okolo 13 hodín a deti v predškolskom veku potrebujú asi 10 hodín za deň. Aj niektorí školáci si po príchode zo školy s chuťou hodinku pospia. Ak nie je možné, aby si dieťa zdriemlo počas dňa alebo máte doma „nespáča“, vytvorte mu krátky oddych a večer ho do postele ukladajte skôr. Len tak bude mať dostatok času odpočinúť si a načerpať na nasledujúci deň dostatok sily a energie. K dobrému spánku napomáha aj pravidelný biorytmus a ľahšia prikrývka. Optimálna teplota na spánok je od 18 do 22 ºC.

Hor sa do pary

Pre zdravé deti je výborným spôsobom otužovania návšteva sauny. Pediatri vravia, že minimálny vek dieťaťa na saunovanie je pol roka, optimum sú dva až tri roky. Je to všetko na rozhodnutí rodiča, ale vždy treba mať na pamäti jednu vec – aby sa dieťa v saune cítilo dobre a príjemne. Verte pocitom dieťaťa. Nenúťte ho v saune ostávať dlhšie len preto, že ste za ňu zaplatili. Ak začína byť dieťa nepokojné, vrtí sa, stráca trpezlivosť, je najvyšší čas ísť zo sauny von. Po ochladení pod vlažnou (nikdy nie ľadovou) sprchou alebo v bazéne dieťatko zabaľte do osušky alebo župana, prikryte ho a nechajte ho ležkať. Ideálne je tento proces ešte dvakrát zopakovať, ale stále sledujte ako dieťa túto formu otužovania zvláda. Teplota v saune pre deti je nižšia (35 – 80 °C) a čas v saune by mal byť od troch do desať minút. Do sauny nemajú ísť deti s plným bruškom. Posledné jedlo by malo jesť približne dve hodiny pred saunovaním. Po saune nevyhnutne treba doplniť stratené tekutiny.

Pitný režim

Piť tekutiny potrebuje dieťa aj vtedy, keď nepociťuje smäd. Vo vykúrenom suchom vzduchu sa sliznice rýchlejšie vysušujú, a aby lepšie odolávali náporu choroboplodných zárodkov, musia byť sliznice dostatočne vlhké. Spravte dodržiavanie pitného režimu súčasťou hry. Napríklad po každom nakreslenom obrázku si maliari dajú dúšok dobrého teplého čajíka. Studená voda alebo džús nemá v pohári čo hľadať.

A opäť voda

Ak dieťa kúpeme, nikdy nie vo vode, ktorá má viac ako 37 °C. Ideálne je to skúšať namočením lakťa do vane. Na záver vždy osprchujeme vlažnou až studenou vodou. Dieťaťu do 2 rokov sa vyslovene neodporúča otužovanie studenou sprchou. Otužujeme vždy celé telo (okrem hlavy a vlasov) a potom utrieme do sucha.

Vitamíny alebo...

Významnú úlohu v posilňovaní nielen detského imunitného systému má vitamín C, zinok, probiotiká. Čerstvá zelenina a ovocie nám dáva vitamín C. Zinok získame konzumáciou pšeničných klíčkov a otrúb, celozrnnej múky, ovsených vločiek, hovädzieho mäsa i rýb, strukovín a orechov. Na probiotiká už máme probiotické jogurty alebo nápoje. Ale čo robiť, keď detský organizmus proti vitamínom a strave začne bojovať? Nuž život sa dieťatku, ale aj vám, skomplikoval, pretože bojujete s potravinovou alergiou. Ak imunitný systém organizmu rozozná prítomnosť alergénu v potravine, začne vylučovať protilátky na zabránenie ich preniknutiu do organizmu. Zároveň sa objavia fyzické príznaky, ako sú opuchy pier, žalúdočné kŕče, vracanie a hnačky, vyrážky alebo ekzémy, výtok z nosa a dýchacie problémy. Nepodceňujte to, navštívte lekára. Je vždy dobré zapamätať si (ešte lepšie zapisovať si), čo ste pridali dieťatku do jedálnička. Nájdete tak ľahšie a rýchlejšie prípadného „vinníka“ alergie.

Zoznam alergénov

Medzinárodný ústav ILSI (International Life Sciences Institute) na základe Codexu Alimentarius (z lat. – potravinový kódex) vypracoval kategorizáciu zoznamu potravinových alergénov:

Kritický alergén: arašidy.

Významné alergény: obilniny obsahujúce glutén (ovos, pšenica, jačmeň, raž), kôrovce s výnimkou mäkkýšov, vajcia, ryby, sója, mliečne bielkoviny, orechy (mandle, lieskové a píniové oriešky, pistácie, pekanové orechy, para a kešu orechy), sezamové semená. Málo významné alergény: pohánka, zeler, kôstkovité ovocie (marhule, čerešne, broskyne, slivky). V súčasnosti neexistuje spôsob trvalého vyliečenia alergie na určitú potravinu. Jediným účinným postupom je diéta, pri ktorej sa z jedálnička vynechajú problémové potraviny. Je to veľmi náročné hlavne pri deťoch. Neustále strážiť, či to alebo ono môžu zjesť, či sa náhodou nenachádza v jedle mlieko, alebo či koláčik nemá hrozienka... Dieťa sa časom naučí, čo smie a čo nie. Chce to len veľa citlivého vysvetľovania, množstvo času a kopu trpezlivosti.

 

Autor
Zuzana Špačková
Patrí do vydania