Športujeme s alergiou a astmou – MUDr. Katarína Bergendiová, PhD.

Bývajú obdobia, keď vám alergia len tak zľahka dýcha na chrbát, ale dokáže aj riadne pritlačiť. Slzy vám tečú prúdom, škriabe vás hrdlo, svrbia sliznice a z nosa sa vytvorí vodovod. Alergia je nenápadný škodca, ktorý vám dokáže znepríjemniť akýkoľvek šport vonku. Najprv sa len tak nenápadne prihlási raz za čas a postupom času svoje príznaky riadne zhoršujú. Namiesto toho, aby ste sa dobíjali jarným slniečkom, hltali prvé kilometre a vychutnávali si zvuky a vône jarnej prírody, prepadáte depresii v presvedčení, že kondícia nadobudnutá v zime zmizla niekam do nenávratna, že to stiahnutie, ktoré cítite na hrudníku, tak skoro nepominie, a uvažujete o tom, či má vôbec zmysel smrkať, keď to z nosa odkvapkáva samo.

Aké alergie nás teda môžu trápiť a čo s nimi?

Čo je alergická nádcha?

Alergia je neprimeraná reakcia organizmu na látky, s ktorými sa väčšina z nás stretáva v bežnom prostredí, pričom nos a oči sú časti tela, ktoré alergia postihuje najčastejšie. Na Slovensku trpí približne 40 percent populácie niektorým z prejavov alergie a najvýraznejšie sa prejavuje u starších detí a mladistvých.

Alergická nádcha je zápal nosovej sliznice vyvolaný alergénom. Začína sa svrbením v nose, na podnebí, v hrdle a svrbením očí a následne sa objavujú tri základné prejavy – kýchanie, vodnatý výtok z nosa a jeho upchanie. Veľmi často sa k alergickej nádche pridruží aj postihnutie očí, keď sa môžu zapáliť a opuchnúť očné spojovky. Môže sa pripojiť aj mierne zvýšená teplota a zvýšená únava. Asi tretina alergikov na pele trpí tzv. „orálnym alergickým syndrómom“, ktorý je charakterizovaný pálením a svrbením pier a sliznice úst a vzniká po konzumácii určitých druhoch ovocia a zeleniny – napr. u alergikov na brezovité stromy sa prejavuje po orechoch a jablkách. Treba si dávať pozor aj na med, ktorý môže obsahovať peľový alergén a vyvolať alergickú reakciu. Ak sa tieto príznaky neliečia už v začiatkoch a alergická nádcha sa podcení, stav sa môže pomaly zhoršovať a môže sa vyvinúť bronchiálna astma, ktorou trpí až 30 % pacientov s diagnózou alergickej nádchy.

Kedy vzniká?

Alergia nie je len otázkou alergie napríklad nosa a očí, ale je to jeden ucelený systém a postihuje celý organizmus, môže prechádzať z jedného druhu alergie do druhého (ekzém, potravinová alergia, bronchiálna astma a iné). Pravdepodobnosť, že získate alergiu, rastie s výskytom alergie v rodine, ale rozšírenie alergií nie je dané len dedičnosťou, ale najmä zmenami vonkajšieho prostredia a životného štýlu. Až 40 % populácie má k nejakému typu alergie vrodené predpoklady a patrí medzi atopikov. Atopik sa môže kedykoľvek počas života zmeniť na alergika, jednoducho povedané, čo vám predtým neprekážalo, vám postupom času začne prekážať.

Čo ju spôsobuje?

Aj napriek tomu, že je známych asi 20 000 látok vyvolávajúcich alergiu, 90 % alergikov má alergiu na nasledujúce alergény – pele, roztoče v domácnosti, srsť zvierat, lieky, plesne, potraviny, jedy z hmyzu a iné. Najfrekventovanejším typom alergie je tzv. senná nádcha, pri ktorej ide o alergiu na pele a rozdeľujeme ju v závislosti od toho, ktoré pele práve kvitnú. V našich podmienkach sú to tri hlavné obdobia:

skoré jarné obdobie (III – IV), keď sa v ovzduší vyskytujú hlavne pele drevín (breza, lieska, jelša...),

druhá polovica jari až prvá polovica leta (V – VII) – s prevahou peľu tráv a obilnín,

obdobie vrcholiaceho leta a začínajúcej jesene (VIII – X), v ktorom je hlavnou alergénovou zložkou ovzdušia peľ astrovitých rastlín – buriny.

Kedy navštíviť lekára?

Pacienti, u ktorých sa nádcha objavuje približne vždy v rovnakom období a má 3 základné (už spomínané) znaky, by sa mali poradiť so svojím praktickým lekárom, ktorý, ak toto podozrenie potvrdí, ich odporučí do alergiologickej ambulancie. Približne na jeseň by mali absolvovať špecializované alergiologické vyšetrenie, aby im odborník mohol jednoznačne potvrdiť diagnózu (pomocou kožných vpichových, tzv. „prick“ testov, alebo krvných testov) a odporučiť špecializovanú liečbu.

 

Liečba nádchy

Liečba alergie pozostáva z troch základných bodov.

1. Obmedziť kontakt s alergénom

RADY PRE ŠPORTOVCA – ALERGIKA

Pacienti s alergiou by mali sledovať peľový kalendár – www.zdravie.sk, www.pneumoalergo.sk, www.alergia.sk – a približne 14 – 28 dní pred predpokladaným kvitnutím rastlín, na ktoré reagujú alergicky, začať užívať každodennú preventívnu liečbu.

* Je vhodné vyhnúť sa priamemu kontaktu s peľom a prispôsobiť tomu aj jazdu na bicykli – rizikovým úsekom sa treba vyhýbať – lúky, aleje topoľov, brezový les...

* Pohyb vonku je najlepší skoro ráno a neskoro večer – vtedy je v ovzduší najmenej peľu.

* Za veľmi suchého a veterného počasia treba trénovať v hlbokom lese, tam je alergénov veľmi málo. Ideálne je aj daždivé počasie a obdobie po daždi, keď je množstvo peľu v ovzduší minimálne.

* Agresivitu peľu zvyšujú škodlivé látky v ovzduší, napr. exhaláty, preto treba čo najmenej jazdiť v meste.

* Kvalita ovzdušia je lepšia vo vyšších nadmorských výškach – ideálne je nad 1500 m (treba si naplánovať výjazd napr. do Dolomitov).

* Ak sa necítite dobre, ste unavený, máte plný nos, horšie sa vám dýcha, treba tréning vonku radšej odložiť – váš stav by sa mohol zhoršiť.

* Pri tréningu, ale aj pri pobyte vonku treba používať slnečné okuliare a pokrývku hlavy – napr. prilbu na bicykli, čiapku so šiltom pri behu...

Treba obmedziť vetranie oknom a vetrať hlavne nadránom alebo po daždi, keď je peľu v ovzduší najmenej.

* Po tréningu sa treba prezliecť (nie v spálni) a osprchovať sa aj s umytím vlasov. Spláchnuť peľ z vlasov, obočia aj tváre, aby vás nedráždil aj v noci.

* Dobré je preplachovať si nos sprejom s morskou vodou alebo vincentkou (dostať v lekárni).

Nefajčiť – dráždivé elementy ako tabak ešte viac stupňujú silu alergických príznakov.

* Otužovanie a podpora imunity – na zlepšenie imunitnej odpovede je veľmi dobrý IMUNOGLUKAN (z hlivy ustricovej), ktorý zabezpečuje lepšiu ochranu pred vírusmi, parazitmi, baktériami a pri záťaži organizmu fyzickým alebo psychickým stresom.

2. Odstrániť príznaky (symptomatická liečba)

Symptomatické lieky – antihistaminiká, lokálne kortikosterody – uľavujú od príznakov alergie, ale nezabránia návratu ťažkostí po prerušení liečby.

ANTIHISTAMINIKÁ sú lieky tlmiace alergiu, pretože blokujú účinok histamínu, ktorý spôsobuje všetky nepríjemné prejavy alergickej nádchy – svrbenie očí, podnebia, úst, opuch sliznice nosa, kýchanie a podobne. Dnešné moderné antihistaminiká druhej (cetirizin – Zodac, Zyrtec, Cetirizin...) a tretej generácie (desloratadin – Aerius, levocetirizn – Xyzal, fexofenadí –Telfast, Fixit) sú bežnými a bezpečnými liekmi a napriek tomu, že každý jedinec na ne reaguje individuálne, väčšinou nespôsobujú ospalosť, majú rýchly nástup účinku a umožňujú dávkovanie len raz denne. Antihistaminikami sa však nerieši podstata ochorenia, preto je najlepšie sa čo najskôr objednať k špecialistovi a liečiť sa.

TOPICKÉ INTRANAZÁLNE KORTIKOSTEROIDY – sú potrebné najmä pri výraznom upchaní nosa spôsobeného opuchom nosovej sliznice, ale takisto nezabránia návratu ťažkostí po prerušení liečby (Rhinocort, Nasonex, Avamys, Flixonase).

3. Riešiť príčinu ochorenia – ŠPECIFICKÁ IMUNOTERAPIA

Je to jediná liečba, ktorá lieči samotnú príčinu alergických ochorení, zasahuje do podstaty ochorenia. Pacientovi sa postupne pridáva alergén, ktorý mu zapríčiňuje najväčšie ťažkosti, od najnižšej koncentrácie po najvyššiu a organizmus si proti alergénu vytvára vlastné protilátky. Môže sa podávať v injekčnej, kvapkovej a už aj v tabletkovej forme. Riziko zhoršenia alergie sa vďaka imunoterapii výrazne znižuje, symptómy alergie poľavujú a klesá spotreba liekov. Tak je možné predísť zbytočnému zaťažovaniu a poškodzovaniu organizmu alergiou a prípadnému rozvoju bronchiálnej astmy.

 

BRONCHIÁLNA ASTMA

Čo je bronchiálna astma?

Bronchiálna (priedušková) astma je chronické zápalové ochorenie tkaniva dýchacích ciest, pri ktorom sa vyplavujú zápalové mediátory (látky vyvolávajúce zápal v dýchacích cestách), čo spôsobuje stiahnutie dýchacieho svalstva s opuchom dýchacích ciest a so zvýšením ich reaktivity. Tým sa výrazne zhoršuje kvalita života pacienta.

Ako sa prejavuje?

Jedným z prvých varovných príznakov ochorenia je kašeľ po námahe alebo dlhodobý kašeľ, ktorý sa opakovane lieči antibiotikami bez zreteľného efektu. Astma sa môže prejavovať aj ťažkosťami s dýchaním po námahe, prípadne po infekcii dýchacích ciest, pričom sa pridružia aj piskoty sprevádzajúce dýchanie. Pri čerstvo sa rozvíjajúcej astme môže byť jediným príznakom ochorenia suchý, dráždivý dlhodobý kašeľ alebo kašeľ v určitých záchvatoch, a to najmä nadránom a po námahe.

Vyšetrenie u lekára

Najdôležitejšie pri bronchiálnej astme je včasné stanovenie diagnózy. Každé oneskorenie liečby je pre chorého nepriaznivé vzhľadom na možnú nevyliečiteľnú prestavbu pľúcneho tkaniva v dôsledku zápalu. Včasnej diagnostike pomáhajú FUNKČNÉ DIAGNOSTICKÉ METÓDY, pomocou ktorých sa zisťuje, o aký typ bronchiálnej astmy ide a v akom je štádiu. Patrí k nim aj základné funkčné vyšetrenie pľúc. Týmto vyšetrením sa však nemusia zachytiť žiadne zmeny funkčných parametrov. Špecifickými vyšetreniami sú provokačné testy, keď sa pacientovi podajú látky napodobňujúce alergén alebo sa zaťaží fyzickou námahou a porovnávaním jednotlivých funkčných parametrov sa zistí, či nastala zmena, ktorá je typická pre bronchiálnu astmu.

 

Ako sa lieči?

1. Protizápalové lieky

K protizápalovým liekom pri liečbe astmy patria antileukotriény a inhalačné kortikoidy. Nový nesteroidný prístup ponúkajú antileukotriény (Singulair), pri ktorých neboli opísané vedľajšie účinky. Veľmi výhodná je možnosť podávať tabletky jeden- alebo dvakrát denne. Ak sa nedosiahne úplná stabilizácia stavu, je nevyhnutné pacienta previesť na liečbu inhalačnými kortikosteroidmi. Tie pôsobia ako dlhodobá protizápalová liečba bronchiálnej astmy, ale nie sú efektívne tesne pred fyzickou záťažou.

2. Uvoľňujúce lieky

Pri ťažkostiach pri športovom výkone sa tesne pred záťažou môže podávať inhalačná dávka tzv. uvoľňovačov, ktoré zvyšujú prietok vzduchu prieduškami. Tieto lieky však musia byť prísne ordinované odborníkom na liečbu bronchiálnej astmy, čiže imunoalergiológom alebo pľúcnym lekárom.

 

ČO ŠPORT A ALERGIA, PRÍPADNE ASTMA

Športovať či nešportovať?

Rozhodne áno! Šport prináša pocit uvoľnenia, relaxácie a, samozrejme, neodmysliteľného vyplavovania endorfínov – „hormónov šťastia“. Ľudia, ktorí pravidelne športujú, cítia sa zdravšie, určite mladšie a možno sú aj veselší. Samozrejme, všetci pacienti liečení na alergiu a bronchiálnu astmu musia byť pravidelne sledovaní v ambulancii svojho lekára. Správne individuálne „ušitá“ liečba zvyčajne zabezpečuje bezpríznakové obdobie s možnosťou života vysokej kvality – čo znamená plnohodnotne pracovať, venovať sa svojim záujmom a športovať, dokonca aj na vrcholovej úrovni. Mnohí naši, aj zahraniční športovci – astmatici – dosahujú pozoruhodné výsledky. Napríklad americký plavec Mark Spitz je sedemnásobný olympijský víťaz, španielsky cyklista Miguel Indurain štyri roky po sebe zvíťazil na Tour de France, šliapal do pedálov nielen s vetrom, ale aj s astmou opreteky. Astmatička Alison Streeterová, ktorej meno nájdeme niekoľkokrát v Guinnessovej knihe rekordov, preplávala už 43. raz kanál La Manche. Ako dieťa pritom trpela veľmi vážnou formou astmy, tú má však dnes pod kontrolou. Astmatička je aj tenisová jednotka Justine Heninová, ktorá sa najviac tešila zo získania zlatej medaily na letných olympijských hrách v Aténach. Aktívnu kariéru skončila ako svetová jednotka v roku 2008.

Čo na záver?

Čo teda robiť, keď je už diagnóza jasná? Treba si najmä uvedomiť to, že náchylnosť na alergiu a astmu je celoživotná. Zo strany pacientov to chce spoluprácu a uvedomenie si, že ani subjektívne dobrý stav ešte nijako neznamená, že sám pacient môže liečbu predčasne skončiť. Dnes už jestvujú také diagnostické prístroje, že prakticky každému pacientovi možno liečbu ušiť presne na mieru. Tak jeho stav bude dlhodobo stabilizovaný a on sa postupne buď celkom zaobíde bez liekov, alebo ich bude užívať minimálne či v dlhších časových intervaloch. Prvá odborná konferencia pre rekreačných športovcov sa uskutočnila 5. 2. 2011 v aule FTVŠ Lafranconi Bratislava. Viac na www.imunosport.sk

 

MUDr. Katarína Bergendiová, PhD., klinická imunologička a alergiologička

WWW.PNEUMOALERGO.SK

 

Autor
MUDr. Katarína Bergendiová, PhD.,
Patrí do vydania