Alergia si vek nevyberá

Bol horúci slnečný deň, akých sme mali v uplynulom desaťročí veľa. Všade, kam dosiahli lúče hlavnej planéty, zostávala žltá suchá tráva, kvety prudko vädli. Chlapi od susedov sa vybrali na zvyčajný letný týždňový tramp a mamu nechali doma. Taký spôsob trávenia dovolenky pod širákom či pod stanom nikdy nemala rada, chýbala jej kúpeľňa a vlastná posteľ. No a týždeň oddychu od soboty do soboty osamote jej dobre padol. Už mala plány, ako si vyjde s priateľkami na posiedku, bude čítať v tichu pri vode pod košatými agátovými stromami, ktoré poskytovali príjemný tieň, a hojne polievať kvety aj trávnik, aby si udržali zeleň. Aj sa hneď chcela pustiť do zalievania. No stihla len zapnúť čerpadlo studne a otvoriť kohútik s hadicou. Vtom pocítila nepríjemné bodnutie na stehne. Bola to osa, ktorá si ešte raz vyskúšala svoje žihadlo na Ankinom tele.

Anafylaktický šok

Už v predchádzajúcom roku ju takto bodla pre zmenu včela. No vtedy nebola sama, mala okolo seba spoločnosť. Kamarátka Táňa jej vybrala žihadlo, natrela miesto na ramene octom a priložila naň plátok cibule. Anka sa chvíľu sťažovala na stratu ostrosti videnia a ťažšie sa jej dýchalo. Manžel ju odviezol do blízkeho zdravotného strediska, kde jej pichli injekciu, a o nejakú hodinku už bolo všetko v poriadku. Teraz jej ani nenapadlo, že osa jej definitívne môže pokaziť celý týždeň. No ako sa chopila hadice s vodou, znova prišli problémy s videním, cítila sa akoby náhle oslepená prudkým slnkom, všetko sa jej roztancovalo pred očami, nevedela chytiť dych. Hadica jej vypadla z rúk a ona z posledných síl prešla zo pätnásť krokov ku dverám, za ktorými stála chladnička s fľašami s vodou. Jednu si priložila k zátylku a zložila sa do kresla. Ešte vládala zavolať cez mobil švagra a pýtať si pomoc. Ale telefón jej už vypadol z bezvládnej ruky. Švagor tam bol v priebehu štvrť hodiny. Nikde ani nohy, dokorán otvorené dvere a Anka na terase pred vchodom v kresle s hlavou na fľaši s vodou. Len vytiahol kľúče, zabuchol dvere, s námahou vteperil Ankino bezvládne telo do auta a s rukou na klaksóne fujazdil do neďalekej nemocnice. Aj vodu nechal tiecť... Vrátnik ho vpustil dovnútra a kým auto zastavilo pred anesteziologicko-resuscitačným pavilónom, už telefonicky informoval službukonajúcich zdravotníkov. Tí Anku preložili na vozík, nasadili jej kyslíkovú masku a chopili sa roboty.ňSuseda sa pomaly preberala na to, že lekárka ju tľapká po líci a opakovane ju volá menom. Počula to ako z diaľky, potom bližšie, ale darmo chcela, nevedela odpovedať. Mala stŕpnuté ústa, ťažký a väčší jazyk. Z injekcií, ktoré medzičasom dostala do žily, cítila sucho v ústach. Potrebovala ešte pár okamihov, kým sťažka začala odpovedať na početné otázky lekárky. Dozvedela sa od nej, že pichnutia osou u nej vyvolali prudkú alergickú reakciu – anafylaktický šok. Vlastne vraj mala šťastie, že pomoc bola dostatočne rýchla, lebo sa mohla zadusiť. Teda susedka Anka mohla ešte pred šesťdesiatkou zomrieť na alergiu. Dostala nejaké tabletky a správu, s ktorou mala urgentne v pondelok navštíviť svoju lekárku prvého kontaktu. Ešte ju upozornili, že musí navštíviť alergiológa a mať pri sebe stále takzvaný pohotovostný balíček, ktorý obsahuje špeciálnu injekciu a tabletky. Musí ich okamžite použiť po uštipnutí osou, včelou a podobným hmyzom.

Prípad pre odborníka

Naša suseda si slová lekárky pozorne vypočula. Pred dverami ambulancie sa netrpezlivo prechádzal jej vyľakaný švagor, ktorému na začiatku len stručne povedali, že to je vážne. Keď teda vyšla po hodine z miestnosti po vlastných, veľmi sa zaradoval. Lekárka mu povedala, že má Anku zoslabnutú záchvatom zobrať domov, ale znova pripomenula nevyhnutnosť alergiologického vyšetrenia. Obaja sa čudovali. Alergia sa prejavuje aj v dospelosti? Veď ju poznali len u detí, o čom sa presvedčili v rodine vo forme kožnej alergie – vyrážok z hry v piesku. Mal ju v detstve Ankin syn, kamarátkina dcéra zase mala nábeh na alergickú astmu a mala dlhodobé ťažkosti s dýchacími cestami. Ale čosi takéto bolo pre nich novinkou. Suseda sa naozaj vybrala k svojej obvodnej lekárke. Odovzdala jej správu z pohotovosti. Ani lekárka neskrývala údiv. Anku totiž ako svoju pacientku poznala, najčastejšie sa u nej vyskytovali nepríjemné chrípkové ochorenia a má aj vysoký krvný tlak. Ale s alergiou sa u nej ešte nestretla. Napísala susede výmenný lístok na alergiologické vyšetrenie a pripomenula tiež, nech tam ide čo najskôr. Susede na alergiológii urobili potrebné testy na pokožke. Na oboch rukách odborníčka vykonala rad vpichov so zvláštnymi testovacími látkami. Na niekoľkých miestach vpichu sa vytvorili červené pupence. Tri výrazne väčšie, niektoré na látku nezareagovali a niektoré iba trošku. Okrem toho jej odobrali krv na zistenie protilátok proti jednotlivým alergénom v krvi. Kožné testy potvrdili alergiu na peľ všetkých odrôd brezy, trávnatých rastlín, prach a na srsť mačiek aj psov. Výsledky krvných testov trvajú dlhšie a vykonávajú sa v laboratóriu. Preto sa Anka sa o potvrdení svojej silnej alergie na pichnutie osami, včelami a podobným lietajúcim hmyzom dozvedela pri opätovnej návšteve ambulancie o dva týždne. Lekárka po skompletizovaní všetkých testov a podrobnej anamnéze u susedy zistila aj alergickú astmu, o ktorej prejavoch sa Anka domnievala, že sú to len banálne problémy vyplývajúce z jej nedostatočnej fyzickej kondície a slzenie očí pripisovala práci s počítačom. Jednoducho nikdy svoje problémy neriešila. Až teraz jej alergiologička predpísala tabletky, nosný sprej, inhalátor s aktívnou účinnou látkou na pravidelné užívanie, ďalej vdychovací sprej na okamžité použitie pri záchvatových dýchacích ťažkostiach a už spomínaný pohotovostný balíček s autoinjektorom pri anafylaktickom šoku po pichnutí osou alebo včelou s tabletkami kortikoidu. Balíček musí použiť hneď. Zatiaľ sa to stalo iba raz v lete, v čase sladkých melónov, keď sa vybrala na trhovisko s kamarátkou. Babská jazda sa nevyplatila, osy, ktoré obletovali kusy melónov, dostali chuť aj na mäso. Jedna ju pichla, no stále užívanie liekov a pohotovostný balíček zabránili anafylaktickému šoku. Bolo jej len trochu zle.

 

Autor
Mária Šišuláková
Patrí do vydania