Príroda je najlepší lekár – MUDr. Magdaléna Lukyová

V ostatných rokoch sa opäť dostáva do povedomia spoločnosti v rámci medicíny homeopatická liečba. Nie každý jej dôveruje a nie každý ju prijíma. Na druhej strane však aj v klasickej medicíne, ktorej je homeopatia súčasťou, je dôvera veľmi dôležitá a tvorí jeden zo základných prvkov úspešnosti. Homeopatia patrí do rúk lekára a nemôže ju vykonávať hocikto. Medzi našimi lekármi sú najčastejšie absolventi francúzskej, rakúskej, indickej a anglickej homeopatickej školy. Uplatňovanie tejto metódy liečenia si okrem medicínskeho vzdelania vyžaduje ďalšie štúdium.

Nepýtajte si antibiotiká

Nie je nezvyčajné, že pacienti vstupujú do ordinácie lekárov prvého kontaktu s požiadavkou, aby im predpísal nejaké antibiotikum, lebo majú nádchu spojenú s teplotou. A nie sú zriedkavé prípady, v ktorých lekár síce správne určí diagnózu a nepochybne pozná aj osvedčený zdravotný postup, ale antibiotiká píše „pre istotu“. Tak sa stretávame s prípadmi – najčastejšie – detí, ktoré idú, takpovediac z jedného ochorenia do druhého a antibiotiká užívajú aj päť- či šesťkrát do roka, ich organizmus stráca schopnosť brániť sa proti mikroorganizmom. Liečbou homeopatikami sa už mnoho rokov zaoberá skúsená detská lekárka MUDr. Magdaléna Lukyová, absolventka početných vzdelávacích seminárov a školení v tejto oblasti. Sama má s mamičkami, ktoré sa spoliehajú len na antibiotiká, časté zážitky: „Hoci podľa mňa dieťa antibiotiká nepotrebuje, jeho matka trvá na tom, aby som mu ich predpísala. Našťastie, doteraz sa mi podarilo takmer každú aktívnu žiadateľku presvedčiť o nevhodnosti takejto liečby,“ hovorí. No má aj menej príjemné skúsenosti: „Prišla za mnou matka, ktorá svojmu dieťaťu sama naordinovala antibiotiká. Vysvetlila som jej, že ide o veľmi nesprávny postup. Napriek tomu sme pokračovali v liečbe. Snažila som sa dodržať aspoň minimálny sedemdňový limit, aby nenastala rezistencia. Ak totiž antibiotiká pacient užíva krátko alebo v malých dávkach, baktérie si na ne zvyknú a stanú sa proti nim odolné. „Určité kmene pneumokoka už dnes vôbec nereagujú na niektoré druhy antibiotík.“ V takýchto prípadoch sa stav chorého zbytočne komplikuje.

Stačí len kvapka krvi

Voľakedy sa pri ochoreniach, ktoré si vyžadovali liečenie antibiotikami, pacientovi robil výter z hrdla, prípadne z rany alebo z iného postihnutého miesta. Laboratórne vyšetrenie odobranej vzorky ukázalo, o aké konkrétne bakteriálne napadnutie ide a zároveň aj to, na ktoré antibiotikum sú tieto baktérie citlivé. Na základe toho nasledovala cielená liečba. Ako sa to robí dnes? Doktorka Lukyová hovorí: „Výtery sa robia aj dnes, ak lekár nemá v ambulancii špeciálny diagnostický prístroj spektrofotometer, mal by urobiť výter. My tento prístroj v ambulancii máme, ale ja robím výtery často, najmä pri podozrení na niektoré špecifické choroby, na ktoré upozorňujú aj iné príznaky. Vyvolávajú ich mykoplazmy, chlamýdie a niektoré iné baktérie, pri ktorých bežne používaný špeciálny diagnostický aparát spektrofotometer nepoukazuje na pôvodcu ochorenia. Prístroj, o ktorom hovorím, dokáže za pár minút z kvapky krvi odobratej z prsta určiť hladinu tzv. C-reaktívneho proteínu. Podľa toho vieme, či pacientovi treba predpísať antibiotiká. Ak sú hodnoty proteínu nízke, nejde o bakteriálnu, ale o vírusovú infekciu, vtedy je podávanie antibiotík zbytočné.“ U malých pacientov nie sú nezvyčajné vysoké horúčky, napríklad ak deťom rastú zúbky, boli očkované či prechladli. Dôležité je správne odhaliť príčinu horúčky a rýchlo zasiahnuť. Okrem toho rozhodujúcim je pokoj na lôžku, aby organizmus mal dosť síl bojovať s infektom.

Homeopatia pomáha

Osvedčeným pomocníkom liečby doktorky sú homeopatiká – lieky na naštartovanie vlastných obranných mechanizmov. Ide o spôsob liečenia bežne používaný v Amerike, Južnej Afrike a Ázii, pričom v Európe sa s ním najčastejšie možno stretnúť v rozvinutých krajinách. V mnohých krajinách sveta patrí ku komplementárnej (doplňujúcej) medicíne, v iných je súčasťou tradičnej, tzv. školskej medicíny. Paradoxom je, že na Slovensku ešte nemá svoje miesto v liečebnom systéme napriek tomu, že homeopatický liek je liekom aj podľa našich zákonov a homeopatické lieky bežne dostať v lekárňach. Homeopatický liek je nástroj, pomocou ktorého sa dáva do pohybu proces liečby. Pri príprave homeopatík sa suroviny rastlinného, živočíšneho, minerálneho alebo chemického pôvodu spracúvajú podľa presných technologických postupov na tinktúry, roztoky, práškové formy, z ktorých sa potom špecifickým riedením (potenciovaním) získajú hotové lieky vhodné na použitie. Slovenský parlament v roku 1998 v zákone o lieku ho definuje ako „liek získaný z výrobku, látky alebo zo zmesi nazývanej homeopatický základ homeopatickým výrobným postupom opísaným v Slovenskom liekopise, Európskom liekopise alebo v liekopise platnom v niektorom z členských štátov Európskej únie“. Pri príprave homeopatík sa vychádza zo základných liečivých látok, ktoré sú približne zo 65 % rastlinného, 5 % živočíšneho, 28 % minerálneho a 2 % chemického pôvodu.

Liečba bez rizika

V homeopatii sa podáva liek na naštartovanie vlastných obranných mechanizmov. Je to teda liečba súboru príznakov, pomocou ktorých organizmus prejavuje svoju poruchu. Prinavracia zdravie spôsobom, ktorý nemá vedľajšie účinky a pomáha prírode prirodzeným spôsobom. Pri užívaní homeopatických liekov je dôležité, že nemajú vedľajšie účinky. Popri homeopatikách môže pacient brať aj iné liečivá klasickej medicíny, pričom s užívaním homeopatík môže kedykoľvek skončiť. Homeopatia nie je zameraná na chorobu ako na niečo, čo zasiahne pacienta, ale na prejavy, ktorými organizmus rieši svoje porušené obranné mechanizmy. Homeopatiká, s ktorými sa stretávame v slovenských lekárňach, sú najčastejšie v granulovanej forme alebo vo forme globúl, ktoré sú približne desaťkrát menšie ako granuly. Ďalšie formy sú tablety, kvapky, injekcie, masti, čapíky. Bez obáv ich môžeme podávať aj deťom podľa lekárskeho odporúčania, pretože neobsahujú toxické látky. Homeopatické lieky vyliečia aj angínu, ak je zvolený ten najsprávnejší liek a začne sa užívať čo najskôr, kým ešte organizmus dokáže dostatočne reagovať a nie je príliš oslabený.

 

NA ČO HOMEOPATIKÁ POMÁHAJÚ

Ochorenia dýchacích ciest: chrípkové stavy, akútna nádcha, bolesti hrdla, zachrípnutie a strata hlasu, kašeľ, krvácanie z nosa, zápal stredného ucha

Alergické ochorenia: sezónna peľová alergia, solárna alergia

Ochorenia tráviaceho systému: poruchy trávenia, potravinové intoxikácie, hnačky, zápcha, hemoroidy

Psychické problémy: stres, tréma, úzkosť, únava a prepracovanosť, nespavosť a poruchy spánku

Bolesti hlavy

Nevoľnosť pri cestovaní

Ochorenia kože a slizníc: bradavice, herpes labialis, pásový opar, poštípanie hmyzom, popáleniny, omrzliny, afty, akné, padanie vlasov

Slnečný a tepelný úpal

Traumy

Choroby pohybového aparátu

Ochorenia močových ciest: zápal močového mechúra

Gynekologické problémy: ťažkosti spojené s menštruáciou, predmenštruačný syndróm, ťažkosti žien v prechode, tehotenstvo, pôrod a dojčenie, fisúry prsných bradaviek, mastitídy

Ochorenia žíl

Problémy so zubami

 

Autor
ms
Patrí do vydania