Prečo práve homeopatia

Žijeme v 21. storočí, v dobe transplantácií orgánov, génového inžinierstva a napriek tomu stúpa počet ľudí trpiacich na alergie, psychosomatické ochorenia, keď sa psychický problém prejaví na telesnej úrovni, napr. vredom žalúdka. Navyše sa nevieme účinne brániť ani proti najmenším votrelcom – vírusom. Mnohí lekári sa presvedčili, že užívanie prírodných homeopatických liekov poskytuje liečbu, ktorá nezaťažuje organizmus a má dlhodobý preventívny účinok.

Samuel Hahnemann, nemecký lekár v čase svojho pôsobenia (zhruba pred 200 rokmi), nebol spokojný s výsledkami klasickej liečby a našiel jednoduchý a geniálny postup, ako zachovať účinok prírodných látok (rastlín, živočíchov, minerálov), a to v minimálnych dávkach. Podrobne rozpracoval postup výberu lieku nielen pre danú chorobu, ale aj pre pacienta, ktorého bral ako celok, spolu s jeho pocitmi, správaním a okolnosťami, ktoré jeho zdravotný stav zhoršujú alebo zlepšujú. Homeopatia je reaktívna liečba, ktorá má schopnosť podporiť imunitný systém tak, aby sa zbavil choroby vlastnými silami a prirodzenou cestou. Je pre ňu typická individuálnosť liečby. Homeopatia je vedecká metóda liečenia, ktorá je založená na experimente a klinických skúsenostiach.

Výhody homeopatického lieku

* Nie je toxický.

* Nemá vedľajšie účinky.

* Nevzniká naň závislosť.

* Je vhodný pre všetky vekové kategórie.

* Dá sa kombinovať s klasickými liekmi.

* Nemá kontraindikácie, t. j. dá sa použiť pri liečbe každého ochorenia ako samostatný liek alebo v kombinácii s klasickými liekmi.

Homeopatia vo svete dnes

Homeopatiu využívajú lekári na celom svete, najviac však v západnej Európe, kde žil a pôsobil jej zakladateľ Samuel Hahnemann. Veľmi významné miesto má však aj v Indii a Južnej Amerike. Najznámejšia homeopatická nemocnica v Európe je Kráľovská homeopatická nemocnica v Londýne a azda najznámejšia pacientka je matka anglickej kráľovnej Alžbety, ktorá sa dožila úctyhodného veku. Homeopatia si získala už v minulom storočí veľkú obľubu medzi najširšími masami obyvateľstva, vďaka efektívnej liečbe morových a cholerových epidémií, ale aj medzi aristokraciou. Napríklad už od polovice minulého storočia sa anglická kráľovská rodina lieči homeopaticky. Vo Francúzsku 18 000 praktických lekárov (teda každý tretí), 700 veterinárnych lekárov a 2000 zubných lekárov denne predpisuje homeopatické lieky. Nedávno nórsky parlament jednohlasne schválil začlenenie homeopatie a akupunktúry do oficiálneho systému starostlivosti o zdravie. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie 70 % obyvateľov Zeme využíva nealopatické spôsoby liečby. Alopatické lieky sú tie, ktorými lieči klasická medicína. Európsky parlament podporuje homeopatiu, ako aj jej zavedenie do bežného vzdelávania lekárov a farmaceutov. Výsledky liečby dokazujú, že homeopatická liečba je lacnejšia ako klasická, a takisto pacienti, ktorí sa liečia homeopaticky, sú menej chorí. Preto napríklad vo Francúzsku homeopatickú liečbu preplácajú zdravotné poisťovne.

Homeopatia a Slovensko

Na Slovensku bola homeopatia počas 40 rokov socializmu zakázaná. Jej brány sa opäť otvorili po roku 1991, hoci aj dnes – tak ako aj v minulosti – má stále svojich odporcov. Mnohí z nás však ani nevedia, že vo farmaceutickom múzeu v Bratislave pod Michalskou bránou sa nachádzajú staré homeopatické lieky v pôvodnom balení a takisto drevené dvere s nápisom Homeopatická lekáreň pochádzajúce z lekárne v Bratislave na Kozej ulici. V Bratislave pôsobil známy doktor Wurm, ku ktorému sa chodili liečiť aj pacienti z Viedne.

Kde sa homeopatia neodporúča ako samostatná liečba

Homeopatia ako samostatná liečba nie je vhodná pri onkologických ochoreniach, infarktoch, metabolických poruchách, náhlych stavoch ohrozujúcich život a vážnych psychiatrických ochoreniach. V týchto prípadoch sa dá použiť len ako doplnková liečba k základnej klasickej liečbe.

 

Patrí do vydania