Aby uši dobre počuli..

Zvuk putuje vzduchom vo vlnách až k vonkajšiemu uchu. Ušnica vlny zachytí a usmerní ich ďalšiu cestu do zvukovodu. Keď prídu do styku s ušným bubienkom, vyvolávajú jeho vibráciu. Tri malé, pohyblivé a navzájom prepojené kostičky v strednom uchu (kladivko, strmienok a nákovka) prenesú vibrácie ďalej do vnútorného ucha, kde leží tzv. slimák. Slimák má skutočne tvar slimačej ulity a po celej dĺžke je pokrytý riasinkami, ktoré sa rozochvejú prichádzajúcimi zvukovými vlnami. Pohyb každej jednej riasy spúšťa nervový impulz, ktorý sa sluchovým nervom odošle do mozgu. Mozog tieto signály spracuje tak, že ich porovná so zvukmi, ktoré má uložené v pamäti, pretože ste ich už počuli. Tento proces vám umožní rozoznávať známe zvuky.

Vďaka ušiam počujeme a udržiavame rovnováhu – len vďaka nim nepadáme každú chvíľu na zem. Tieto citlivé orgány predstavujú triumf miniaturizácie: hoci vnútorné ucho nie je väčšie ako lieskový oriešok, obsahuje toľko obvodov ako priemerná mestská telefónna sieť. Uši sa však ľahko poškodia, a ak sa zapália, vedie to k veľkým bolestiam nielen v nich, ale aj na tvári. Ochorenie uší sa nesmie nikdy podceňovať. Ak cítite, že sa vám krúti hlava, že zle počujete alebo máte bolesti, navštívte hneď lekára.

Bolesti uší

Bolesti uší zapríčiňuje infekcia vyvolaná katarom horných dýchacích ciest. Ucho sa „zalepí“, lebo za ušným bubienkom sa nahromadí lepkavý hlien. Zápaly najčastejšie postihujú malé deti. Zistila sa však istá súvislosť medzi ušnými zápalmi a kŕmením novorodencov z fľaše. Pri dojčení z prsníka sa dieťaťu cicaním namáha sval, ktorý pomáha otvárať Eustachovu trubicu spájajúcu stredné ucho so zadnou časťou hrtanu a odvádza všetku tekutinu zo stredného ucha preč. Pri kŕmení detí z fľaše nedočiahne cumlík do úst tak ďaleko ako bradavka, preto sa tento sval nenamáha rovnakým spôsobom.

Hluchota

Existujú dva druhy hluchoty. Prevodová hluchota je väčšinou liečiteľná. Zapríčiňuje ju mechanická prekážka, ktorá bráni prenosu zvuku do vnútorného ucha. Takzvanú nervovú hluchotu spôsobuje odumieranie sluchového nervu. Jednou z foriem nervovej hluchoty spôsobuje nadmerný obsah nasýtených tukov v strave. Nasýtené tuky majú podiel na vzniku aterosklerózy a na zablokovaní malých ušných ciev. Niekoľko vedeckých štúdií naznačilo, že strava s nízkym obsahom tukov prispieva k lepšiemu sluchu. Veľa pacientov trpiacich poruchami sluchu je obéznych alebo má zvýšenú hladinu cholesterolu v krvi, prípadne má oba tieto neduhy naraz. Preto je dôležité udržať si optimálnu hmotnosť a vyhýbať sa nasýteným tukov, napríklad maslu, smaženým jedlám a mastnému mäsu. Tieto jedlá totiž krvnú hladinu cholesterolu podstatne zvyšujú. Prírodní liečitelia veria, že strava môže činnosť uší ovplyvniť, preto odporúčajú jedlá bohaté na vitamín A a tiamín. Domnievajú sa totiž, že tieto vitamíny sa zúčastňujú na obnove poškodených ušných tkanív a posilňujú ústredný sluchový nerv. Vitamín A je v pečeni a vo forme betakaroténu aj v marhuliach, mrkve, mangu a špenáte. Tiamín je predovšetkým v celozrnnom chlebe. Niektorí liečitelia by vám poradili, aby ste sa vyhýbali mliečnym výrobkom a jedli cesnak, cibuľu, chren a čili papričky, ktoré vraj tvorbu vnútorného mazu znižujú. Účinnosť sa však zatiaľ nedokázala.

 

Autor
(ym)
Patrí do vydania