Masáž – dôležitá súčasť života

O liečivých účinkoch masáží vedeli už starovekí Egypťania, Číňania a Rimania. Názov slova masáž je odvodený slova massein – hnetenie. Ich cieľom je priaznivo ovplyvniť ťažkosti a zmeny vyvolané ochorením, operáciou alebo námahou. Sú vynikajúce tiež ako prevencia a poskytujú dokonalý telesný a duševný oddych. Viac o tejto dôležitej a potrebnej súčasti života nám porozprával MUDr. Marián Markech, MPH, vedúci lekár Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany.

.

Prečo sú masáže také dôležité pre ľudské telo?

Masáže posilňujú svalstvo a prekrvujú organizmus, čo je veľmi potrebné pre každodenné fungovanie človeka. A čím je človek starší, tým viac to platí, pretože svalstvo ochabuje a ani prekrvenie nie je zďaleka také dokonalé ako v mladšom veku. K poruchám prekrvenia neprispieva ani sedavý spôsob života a fajčenie. Masáže v spojení s ďalšími liečebnými postupmi (v Kúpeľoch Piešťany je to termálna voda a sírne bahno) uvoľňujú svalové spasmy. Okrem toho pôsobia regeneračne, hlavne u športovo založených ľudí a ľudi, fyzicky ale aj psychicky preťažovaných. Ak by sme to zhrnuli, môžeme povedať, že zlepšujú kvalitu i kvantitu pohybových funkcií ,ale liečia aj ochorenia pohybového aparátu.

 

Aký je ich vplyv na pohybové ústrojenstvo?

Cieľom masáže je pri ochoreniach pohybového ústrojenstva uvolniť - zrelaxovať kostrové svalstvo, zlepšiť jeho prekrvenie a teda metabolismus. V niektorých prípadoch sa jedná naopak o spevnenie svalového korzetu.

 

Ako môžu pomáhať a pri akých ochoreniach?

Masáže sú indikované hlavne pri degeneratívnych ochoreniach pohybového ústrojenstva, pri svalových poruchách a pri niektorých neurologických ochoreniach spojených s pohybovým deficitom. Vhodným prostriedkom na rehabilitáciu sú i po úrazoch a po operáciách pohybového ústrojenstva. Ale poznáme napríklad aj urologické a gynekologické indikácie masáží, ktoré sú veľmi špecifické. Každý takýto druh masáže má potom presne definovaný postup, ktorým sa masér riadi. Napríklad v Kúpeľoch Piešťany je to masáž brucha pri Detoxikačnej kúre.

 

Ako často by sa mal človek oddať masáži?

Pokiaľ plní masáž liečebnú úlohu, tak vždy len po konzultácii s lekárom. V prípade relaxu sami klienti rozhodujú o frekvencii a type masáže - ale nemyslím si, že je to vždy tá najlepšia cesta. Tu je tiež vhodná lekárova rada, keďže masáž môže u niektorých stavov byť aj škodlivá. O masáži nemožno hovoriť ako všeliečiteľnom a vždy len neškodnom spôsobe liečby či relaxu. Nie je možné ju aplikovať u každého, vždy a na všetky časti tela.

 

Prečo je dôležitá masáž aj na prevenciu?

Masáž nielen lieči, ale takisto zlepšuje funkcie hlavne pohybového ústrojenstva. Preto jej miesto v prevencii ochorení pohybového aparátu, ale i v prevencii civilizačných ochorení - stres, nadváha, zlá životospráva, nedostatok pohybu, má nezastupiteľnú úlohu.

 

Kto môže masírovať?

Masáže by mali vykonávať len kvalifikovaní a erudovaní maséri. O tom niet pochýb. Masáž je naozaj zložitý a vysokošpecializovaný úkon kvalifikovaného pracovníka. Kvalitná a s citom vykonaná masáž naozaj môže byť blahodárnou nie len v relaxe a regenerácii, ale aj v liečbe. Nie nadarmo si masérov ľudia citlivo vyberajú. Veď v histórii sú známe mená masérov a nie je tomu inak ani v Piešťanoch, ktorí vytvárali až rodinnú tradíciu masérov a ktorých meno bolo známe ďaleko za hranicami Slovenska. Dobrý masér sa nepozná podľa tvrdosti masáže, ale podľa efektu a citu, ktorý, povedal by som, treba mať od boha.

 

Prečo sú masáže i v Kúpeľoch Piešťany súčasťou liečby?

Masáže naozaj neplnia nielen relaxačnú a regeneračnú funkciu, ale sú i súčasťou celého komplexu fyzikálnej liečby u veľkého počtu ochorení nielen pohybového aparátu. Sú aj nedeliteľnou súčasťou kúpeľnej liečby. Pre liečebný efekt ich nemožno oddeliť od iných prostriedkov. Masáž ako samostatný prostriedok liečby nemá taký silný efekt, ako celý komplex takejto liečby.

 

Kedy boli masáže zavedené v Kúpeľoch Piešťany ako liečebná metóda?

V Piešťanoch je masáž ako súčasť liečby a regenerácie už viac ako sto rokov neoodeliteľnou a odborne ordinovanou súčasťou liečenia. S využitím unikátnych liečebných vôd a bahna pomohla za tie roky už niekolko desaťtisíc klientom sa zotaviť či potlačiť ochorenie.

 

A v Kúpeľoch Piešťany, aký je počet masérov?

Vzhľadom na veľký počet liečených klientov a návštevníkov hľadajúcich v Piešťanoch zdravie a regeneráciu psychických a fyzických síl v Kúpeľoch Piešťany pracuje niekoľko desiatok masérov.

 

Autor
-JSB- , Foto archív SLKP
Patrí do vydania