Nepríjemné prekvapenie – cukrovka

V spojitosti s cukrovkou sa často hovorí o jej príznakoch. Sú nimi najmä časté močenie, smäd, únava, spavosť, predovšetkým po jedle. Ale tieto isté príznaky súvisia s mnohými inými oveľa banálnejšími ochoreniami, ako je napríklad prechladnutie močového mechúra v dôsledku podcenenia počasia alebo precenenia vlastnej odolnosti. Únava dnes u zamestnaných ľudí nie je ničím zriedkavým, veď kto má zamestnanie, robí všetko pre to, aby si ho udržal, napredoval v ňom a aby jeho nadriadení boli s ním čo najspokojnejší. A tak pre mnohých je pracovný čas pojmom, ktorý sa najčastejšie spája so slovíčkom „neznámy“ alebo aj spojením „od vidím do nevidím“.

Ak teda spozorujeme na sebe niektorý z príznakov jednej z najčastejších civilizačných chorôb, ktorou diabetes mellitus, čiže cukrovka jednoznačne je, málokedy mu venujeme potrebnú pozornosť. To je vážna chyba. Veď na Slovensku na toto ochorenie už trpí takmer osemstotisíc ľudí a každý rok pribúda dvadsaťtisíc nových prípadov. Zvyčajne sa na to prichádza náhodou pri rutinnej preventívnej prehliadke.

 

Na vlastnej koži

Anna dostala už tretiu chrípku v priebehu troch mesiacov. Tentoraz sa však rozhodla, že ju pracovné ani domáce povinnosti nezaujímajú a dva a pol dňa od piatka večera do pondelka strávi v posteli. No na to, aby zdolala horúčku a všetky sprievodné prejavy ochorenia, už nestačia len voľne predajné lieky z lekárne, ale potrebuje účinnejšie, najlepšie antibiotiká. Musí ich však predpísať lekár. Zašla na pohotovosť, bolo jej ozaj pod psa. Službukonajúci lekár ju dôkladne prehliadol, dal urobiť rýchle vyšetrenie krvi a napísal potrebné lieky. Zároveň ju však s nadvihnutým obočím upozornil, že o týždeň ju očakáva na kontrolné vyšetrenie v internej ambulancii polikliniky. Ráno a nalačno. Horúčka ustúpila, chrípka prešla a pocit záväzku voči lekárovi, vôbec nie voči sebe samotnej, Annu doviedol na kontrolné vyšetrenie. Opäť jej urobili biochemické testy a lekár oznámil, že má diabetes mellitus. Hneď dostala „knižku“ s patričným záznamom, brožúry o správnej životospráve chorého na cukrovku a s receptom na tabletky aj s ďalšími odporúčaniami na doplňujúce vyšetrenia u očného lekára a kardiológa a s hrôzou vypadla z ordinácie.

 

Životospráva

Hlavou sa jej mihala myšlienka za myšlienkou. V rodine existovali viaceré choroby, ale cukrovku nikto doteraz nemal. Čo si s tým počne? Najskôr sa objednala na očné, potom išla na EKG srdca a s tým ku kardiológovi. O tri týždne sa Anna mala opäť ukázať v internej ambulancii, ktorá bola súčasne aj diabetologická. Samozrejme, prvá cesta doma viedla k počítaču, aby si pomocou vyhľadávača presne zistila, čo tá cukrovka vlastne znamená. Vysvetľujúce slová lekára v ambulancii od strachu počúvala len na pol ucha. Doteraz o diabete vedela len toľko, že je spojený s pichaním inzulínu. To, pravda, bolo pre Annu málo. Dozvedela sa, že cukrovka je porucha metabolizmu cukrov, tukov a bielkovín. Ovplyvňuje teda celkovú premenu látok v ľudskom tele. Vzniká ako následok absolútneho alebo relatívneho nedostatku inzulínu a prejavuje sa zvýšenou hladinou nemetabolizovaného cukru v krvi – tzv. hyperglykémiou. Diabetes I. typu vzniká, keď podžalúdková žľaza (pankreas) prestane vytvárať inzulín. Nevie sa, prečo k tomu dochádza, niektorí vedci sa domnievajú, že to spôsobuje vírus alebo autoimunitná reakcia, pri ktorej telo napadne vlastné pankreatické bunky. Chorí musia celoživotne užívať inzulín. Diabetes II. typu sa vyvíja z rezistencie na inzulín – pankreas môže inzulín vylučovať, ale telesné bunky naň dostatočne neodpovedajú. Najbežnejšou príčinou diabetu II. typu je obezita. Konečne si Anna uvedomila, že musí o svoje zdravia začať dbať. Žiadne rýchle jedlo najskôr neskoro popoludní, keď už jej hlad zviera žalúdok, nijaké nahrádzanie teplej potravy keksami, sladkosťami či inými hlúposťami a najmä nie neskoro večerné bielenie chladničky. Namiesto toho nastupuje pravidelné stravovanie, na obedy začne chodiť s kolegami do niektorého z blízkych zariadení a bude mať aj prechádzku. Anna nikdy nemala problémy so zeleninou a s ovocím. Šaláty jej vždy chutili. No pri doterajšom dennom (ne)režime si ich len zriedkavo dožičila. To bola prvá radikálna zmena.

 

Kúpeľná liečba

Keď po mesiaci prišla na prvú diabetickú kontrolu, u lekára ju už na základe doplňujúcich vyšetrení čakal vypísaný poukaz na kúpeľnú liečbu. Lekár jej vysvetlil, že šesť mesiacov od zistenia diabetu má naň každý pacient nárok. Zároveň s uspokojením konštatoval, že sa jej podarilo za mesiac schudnúť dve kilá, cukor v krvi je zásluhou liečby stabilizovaný v medziach normy. Anna sa dozvedela, že má prísť o dva mesiace, pokračovať v liečbe a odovzdať návrh na kúpeľnú liečbu v pobočke Sociálnej poisťovne. V septembri jej chorobu zistili a v januári už išla do Bardejovských kúpeľov, kde sa ochorenie lieči. Tam sa jej na vstupnej prehliadke lekár opýtal, čo by povedala na prevažne surovú stravu, že jej môžu ponúknuť aj takú diétu. Pravdaže, dostane aj teplé jedlo, ale najmä veľa šalátov. Popri tom jej predpísali elektroliečbu, masáže, plávanie v bazéne, telocvičňu, perličkové kúpele a hydroterapiu. Annin prvý kúpeľný pobyt v živote bol veľmi prospešný. Osvojila si nový jedálny lístok. Zeleninový vývar na obed, rôzne miešané šaláty s kúskom ryby alebo mäsa na prírodno, rizotá, ovocie. Nič ju predtým nebolelo, ale teraz sa cítila skvelo. Schudla ďalších šesť kíl za štyri týždne. Nikdy si nemyslela, že existujú také šalátové kombinácie a také skvelé jedlá, aké v Bardejovských kúpeľoch podávali. Prišli aj chvíle pokušenia. Najmä počas osláv v rodine a v spoločnosti. Anna veľmi statočne odolávala a úspech sa dostavil v podobe ručičky na váhe. Po pol druha roku od diagnostikovania cukrovky ukazovala o osemnásť kíl menej.

 

Príznaky cukrovky

 

. nadmerný smäd,

. časté a nadmerné močenie,

. pocit veľkej únavy a slabosti,

. neplánovaný váhový úbytok,

. pomalé hojenie odrenín a rán,

. opakujúce sa infekcie (afty na sliznici úst a zápaly močových ciest),

. rozmazané videnie,

. pocity zníženej citlivosti a brnenie v končatinách.

 

Autor
Mária Šišuláková
Patrí do vydania