Pár slov o cievnej mozgovej príhode – Doc. MUDr. Miroslav Brozman

Možno si hovoríte, že vám sa to predsa nemôže stať. Veď porážka, čiže náhla cievna mozgová príhoda postihuje najmä starých ľudí! Omyl! Táto choroba, ktorá je na jednom z popredných miest v príčinách úmrtí, útočí na čoraz mladšie ročníky. Splácame ňou daň za nesprávny spôsob života, fajčenie, prejedanie sa živočíšnymi tukmi i za užívanie antikoncepcie.

Ročne je na Slovensku postihnutých približne desaťtisíc pacientov. Jedna tretina zomiera hneď. Druhá tretina pacientov je takmer bez následkov alebo len s malými následkami, ale s akútnou hrozbou, že sa bude cievna mozgová príhoda opakovať znova. Posledná tretina má vážne následky: strata reči, nepohyblivosť, ochrnutie a pod.

Trombolytická liečba v Nitre

Prvú trombolýzu mozgového infarktu na Slovensku a zároveň prvú v stredovýchodnej Európe uskutočnil doc. MUDr. Miroslav Brozman na pracovisku neurologického oddelenia NsP v Nitre v januári 1998. Od januára 1998 doteraz sa uskutočnilo na pracovisku Neurologickej kliniky Fakultnej nemocnice v Nitre viac ako 450 trombolýz mozgových infarktov. Viac ako 45 % pacientov, t. j. skoro polovica sa po liečbe dostala do dobrého stavu, buď úplne bez následkov, alebo len s miernym neurologickým postihnutím, ktoré im dovoľuje pracovať alebo bez defektov fungovať v domácom prostredí. Aktuálne uskutočňujeme v FN Nitra 100 – 120 trombolýz ročne, t. j. dokážeme túto liečbu poskytnúť viac ako 20 % pacientov s mozgovým infarktom. Je to omnoho viac, ako je percento trombolýz v bežných nemocniciach, ktoré sa poskytnú 1 – 2 % pacientov. Doc. M. Brozman je národným koordinátorom pre trombolýzu mozgových infarktov na Slovensku pre spoluprácu s medzinárodným európskym registrom trombolýzy SITS. V súčasnosti aktívne spolupracuje s registrom 11 neurologických centier na Slovensku. Z ďalších centier veľmi aktívne podáva trombolytickú liečbu Neurologická klinika v Trnave a rozvíja sa aj trombolýza v Bratislave, Banskej Bystrici, Martine, Spišskej Novej Vsi, Levoči, Prešove a Košiciach a v niektorých ďalších pracoviskách. Pre ďalší rozvoj trombolýzy je potrebné organizovať v centrách pre trombolýzu možnosti najmodernejšej diagnostiky mozgových infarktov, t. j. počítačovú tomografiu a magnetickú rezonanciu, mozgovú angiografiu a tzv. endovaskulárnu liečbu. Endovaskulárna liečba znamená, že pomocou katétra lekári dokážu rozpustiť alebo odstrániť krvnú zrazeninu a okamžite obnoviť prietok krvi do mozgu.

Aká je súčasná situácia v liečbe cievnych mozgových príhod

V roku 2008 bolo podľa národného registra cievnych mozgových príhod:

– 9030 cievnych mozgových príhod (hospitalizovaných), z toho ischemických mozgových príhod 6637, ložiskových ischemických príhod 1225

a 1168 tranzitórnych ischemických atakov.

– Priemerný vek pri vzniku ischemickej cievnej mozgovej príhody 66,4 roka, pribúda pacientov v nižšom veku: vo veku do 49 rokov 284 prípadov (12 prípadov u ľudí mladších ako 29 rokov).

– Rizikové faktory – fajčenie 11,5 % (v roku 2007 9,5 %), alkohol 4,5 % (v roku 2007 4 %), nadváha 16,6 % (v roku 2007 17,3 %).

Čo sa dosialo:

– V roku 2008 bolo trombolyzovaných 165 pacientov, t. j. 2,5 % (v roku 2007 0,7 %)

– V roku 2009 to bolo 600 pacientov, t. j. 6 – 7 %.

– Trombolýza sa realizuje vo všetkých regiónoch Slovenska.

– Znížil sa počet úmrtí – v roku 2008 5,6 % (v roku 2007 8,4 %).

– Zrýchlil sa príchod pacientov do nemocnice – do 3 hodín od vzniku príznakov sa začala liečba 45,5 % pacientov a do 6 hodín 16,2 % pacientov.

 

Patrí do vydania