Obezita a nadváha je zdravotný problém

Obezitu a nadváhu by sme mali začať vnímať ako akútny celospoločenský zdravotný problém,ktorý v súčasnosti nadobúda rozmery epidémie, nie je to len kozmetická záležitosť stoviek jednotlivcov. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uvádza, že 30 až 80 % dospelých Európanov je obéznych. Nadváha a obezita prináša mnohé zdravotné riziká, ako napr. vysoký krvný tlak, cukrovku 2. typu alebo rôzne ochorenie srdca a ciev. Každoročne na následky nadváhy a obezity umiera viac ako 1 milión Európanov.

Pomôže aj pokles váhy o 5 – 10 %
Pokles váhy o 5 – 10 % (u človeka, ktorý váži 80 kg, je to 4 – 8 kg) môže výrazne zlepšiť zdravotný stav aj psychickú pohodu. Medzi hlavné zdravotné prínosy patrí prevencia diabetu, úprava krvného tlaku, zníženie rizika ochorení srdca, zlepšenie dýchania a pľúcnych funkcií, zlepšenie plodnosti, zmiernenie bolestí chrbta, zlepšenie spánku, zníženie viscerálneho tuku a takisto zníženie rizika predčasného úmrtia na následky obezity alebo nadváhy. V psychike človeka vidieť väčšiu sebadôveru, viac chuti a energie do života a mnohé ďalšie pozitívne prínosy.

Viscerálny tuk je neviditeľný, napriek tomu veľmi nebezpečný
Obezita a nadváha je spojená s mnohými zdravotnými rizikami. Riziká nesignalizuje len známy index telesnej hmotnosti BMI (Body Mass Index), ale aj množstvo tzv. viscerálneho (orgánového) tuku. Viscerálny tuk má negatívny vplyv na zdravie človeka. Mnohí z nás poznajú podkožný tuk, ktorý je viditeľný na prvý pohľad, nevedia však, čo je viscerálny tuk a aký je jeho negatívny vplyv na zdravie človeka. Podkožný tuk poznáme ako viditeľné faldíky alebo faldy. Telo si podkožný tuk ukladá na dlhodobé využitie, napríklad počas tehotenstva alebo pri dlhodobom nedostatku potravy. Viscerálny (orgánový) tuk oproti podkožnému nie je viditeľný na pohľad. Ukladá sa vo vnútri brušnej dutiny na životne dôležitých orgánoch (na pečeni alebo srdci). Viscerálny tuk telu poskytuje krátkodobý prísun energie, telo ho dokáže jednoducho rozložiť a využiť.

Obvod pása nám napovie, aké veľké množstvo viscerálneho tuku máme v tele.
Merať ho možno pomocou bežného krajčírskeho metra, ale na správnom mieste – v polovici medzi spodným okrajom dolného rebra a horným okrajom panvovej kosti, jednoducho povedané, na páse.Určitá miera viscerálneho tuku je zdravá, pretože telu poskytuje rýchlo dostupný prísun energie. Ak je však viscerálneho tuku väčšie množstvo, ako telo potrebuje, začne sa do neho vylučovať väčšie množstvo mastných kyselín, hormónov a chemických látok vyvolávajúcich zápaly, ktoré môžu zásadne ovplyvniť fungovanie životne dôležitých orgánov a spôsobiť veľké množstvo ochorení, ktoré sú spájané s nadváhou.

Ako možno spoznať veľké množstvo viscerálneho tuku?
Rizikové hodnoty obvodu pásu sa líšia podľa pohlavia. U žien je zvýšené riziko viditeľné už pri 80 cm, vysoké riziko je v prípade 88 a viac centimetrov. U mužov dochádza k miernemu a zvýšenému riziku pri 94 a viac centimetroch, riziková hodnota sa počíta od 102 centimetrov a vyššie.

Postava typu jablko a hruška
Viscerálny tuk nás vracia do doby, keď sme rozlišovali ženské siluety podľa ovocia – jabĺk a hrušiek. Teraz má táto dichotómia okrem estetického aj zdravotný význam. Ľudia s postavou typu hruška majú menšie množstvo viscerálneho tuku – tuk sa im menej ukladá v brušnej dutine, ale viac v oblasti pozadia a na stehnách. Títo ľudia sú menej ohrození niektorými zdravotnými problémami, ktoré sú spojené s telesnou hmotnosťou. Naproti tomu ľudom s postavou typu jablko sa tuk ukladá vo väčšom množstve nad pásom a aj v brušnej dutine. Vyššia je teda nielen hladina viscerálneho tuku, ale aj riziko spojené s nadváhou.

Čo ovplyvňuje množstvo viscerálneho tuku
Množstvo viscerálneho tuku je ovplyvnené mnohými faktormi, ako napr. nesprávne zloženie jedálnička, nedostatok pohybu, vekom, pohlavím, etnickým pôvodom, rodinnou anamnézou alebo menopauzou. To však neznamená, že by jeho hladinu nebolo možné upraviť. Práve naopak, už malý úbytok hmotnosti môže viesť k zníženiu množstva viscerálneho tuku v tele. Je potrebná dlhodobá úprava stravovacích návykov, t. j. zníženie energetického obsahu potravy a pravidelná pohybová aktivita. Snahu je možné podporiť aj špeciálnymi liekmi, ktoré dokážu pomôcť so znižovaním hmotnosti, ako aj hladiny viscerálneho tuku.

Alli pomáha tým, ktorí chcú naozaj a trvalo schudnúť
Alli je prvý klinicky overený a jediný voľnopredajný liek na zníženie hmotnosti, ktorý je dostupný len v lekárňach. Vďaka unikátnemu mechanizmu účinku významne pomáha v boji s nadbytočnými kilogramami. alli je klinický overený liek registrovaný v Európskej únii. Významne pomáha v boji s nadbytočnými kilogramami vďaka unikátnemu mechanizmu účinku. Blokuje funkciu enzýmov v tráviacom systéme, ktoré rozkladajú tuk na jednoduchšie stráviteľné celky. Nevstrebaný tuk následne odchádza prirodzenou cestou von z tela spoločne so stolicou, vďaka čomu telo prijíma menej kalórií a človek následne chudne. Vďaka tomu alli pomáha schudnúť o 50 % viac ako samotná diéta. Je dokázané, že ku každým dvom kilogramom, ktoré človek schudne vlastným úsilím, pomôže alli zhodiť ešte jeden kilogram navyše. Nemá vplyv na rýchlosť metabolizmu, neovplyvňuje chuť do jedla a nespôsobuje ani nespavosť. Napriek tomu, že liek zabraňuje vstrebávaniu častí tuku z potravy, jeho účinná látka sa do tela nevstrebáva. Liek alli je určený osobám starším ako 18 rokov s indexom telesnej hmotnosti BMI 28 a viac, ale predovšetkým tým, ktorí sú ochotní zmeniť svoj doterajší životný štýl. Vzhľadom na mechanizmus účinku alli je dôležité dodržiavať redukčnú diétu s nízkym obsahom tuku a zvýšiť fyzickú aktivitu. alli podporuje postupný váhový pokles a pomáha dlhodobé výsledky udržať.

Doplnok stravy nemôže nahradiť liek
Doplnok stravy je potravina, ktorá sa od bežných potravín líši iba vyšším obsahom niektorých látok (napr. vitamínov) a môže, ale nemusí mať liečivý účinok. Oproti liekom neobsahuje tzv. účinné látky, t. j. také látky, ktorých farmaceutické, klinické alebo bezpečnostné vlastnosti sú známe a overené. Najefektívnejším spôsobom dosiahnutia želaného úbytku hmotnosti je komplexný prístup k znižovaniu hmotnosti úpravou výživy, fyzickými aktivitami, zmenou životného štýlu a použitím farmakoterapie. Je dôležité stanoviť si reálne ciele a dosahovať ich komplexnou liečbou. Dlhodobý úbytok hmotnosti5 – 10 % prináša signifikantné zlepšenie zdravotného stavu.

Patrí do vydania