Bylinky pomáhajú


Pri letných ochoreniach zo slnka, vody a zmeny počasia
Kto trpí na časté prechladnutie, mal by užívať 3x denne 1 lyžicu vlažného medu s 1/4 lyžičky škorice počas 3 dní.

Pór:
Odvar sa ľahko pripravuje a je vynikajúci na nahradenie úbytku minerálov počas nevoľnosti. Povaríme 8 – 10 pórov v 2 – 3 litroch vody asi 1 – 2 hodiny. Odvar precedíme a pijeme po šálkach.

Ďumbier:
Čaj pripravujeme pri škriabaní v hrdle z 10 g čerstvého strúhaného ďumbiera (zázvoru). Varíme ho 5 minút v 1 litre vody. Potom ho vytlačíme cez cedák. Do takto pripraveného čaju pridáme šťavu z 1 pomaranča alebo citróna, podľa chuti osladíme a pijeme horúci.

Škorica:
Pri infekcii močového mechúra rozpustíme 2 lyžice medu a 1 lyžičku škorice v šálke vlažnej vody. Pijeme po dúškoch.

Klinčeky:
Proti bolesti v hrdle pomáha limonáda, ktorú si pripravíme zo 600 ml vody, 2 klinčekov, 2 guliek nového korenia, kúska celej škorice, šťavy z 1 citróna a medu. Vodu s koreninami pomaly varíme 10 minút, potom precedíme, pridáme med a citrónovú šťavu. Pijeme čo najteplejšie.

Mrkva:
Starým a osvedčeným receptom proti kašľu a ochoreniam priedušiek je mrkva. Do väčšieho hrnca dáme variť 1/2 litra čerstvej mrkvovej šťavy a 4 lyžice medu. Za občasného miešania zahustíme do sirupovej konzistencie, nevaríme. Užívame 1 lyžičku 5x denne.

Praslička:
Dobre pomáha na ľadviny. Deťom aj dospelým uvaríme čaj zo 4 dcl vody 2 malých lyžičiek byliny obvyklým spôsobom. Dospelí bez horúčky môžu piť odvar vo víne. Na 3 dcl vína použijeme 1 malú lyžičku prasličky roľnej.

Zeler:
Zelerová vňať účinkuje proti prechladnutiu ľadvín a močových ciest. Na 4 dcl horúcej vody použijeme 1 malú lyžičku vňate. Necháme postáť 20 minút a pijeme 3-krát denne po jedle.


Bylinkové zmesové čaje:

Pri zápale hrdla si pripravíme zápar. Na 1/2 litra vody potrebujeme 1 polievkovú lyžicu šalvie a 1 polievkovú lyžicu vňate tymianu. Necháme 20 minút vylúhovať a pijeme. Používame čerstvé bylinky, veď je leto.

Pri žalúdočných, pečeňových a žlčníkových poruchách pomáha zápar z 1/2 litra vody, 1 polievkovej lyžice repíka lekárskeho, rebríčka kopcovitého, mäty piepornej, archangeliky lekárskej.

Lúhujeme 20 minút, pijeme po dúškoch.

Deťom pri zažívacích ťažkostiach účinne poslúži čaj z 1 lyžičky feniklu, 1 lyžičky kamiliek, 1 lyžičky mäty, 1 lyžičky medovky a 1 lyžičky chmeľu. Túto zmes zalejeme 1/4  litrom horúcej vody a necháme 15 minút postáť. Precedíme. Medovka okrem liečivých účinkov je aj sladidlo.

Pri bolestivej hnačke črevá upokojí čaj, ktorý pripravíme z 1 zarovnanej polievkovej lyžica rasce drvenej. Najskôr ju upražíme do svetlohneda, pridáme 1/2 litra vody, povaríme 15 minút. Pijeme počas dňa po hltoch.

Pri zápale mandlí a ústnej dutiny je dobré kloktať odvarom majoránky alebo kvetu bazy čiernej, alebo šalvie lekárskej, alebo tymianu. Na 1/2 litra horúcej vody použijeme jednu polievkovú lyžicu majoránky alebo 1 polievkovú lyžicu šalvie, alebo 2 polievkové lyžice kvetu bazy čiernej, alebo 1 polievkovú lyžicu tymianu. Lúhujeme 20 minút.

Babské recepty pri letných ťažkostiach:

Bolesti hlavy z tepla odstránime, keď citrón rozrežeme na polovičky a položíme ich na spánky na 2 hodiny, pomôže tiež, keď sa postavíme do studenej vody na 4 minúty.

Bolesti hlavy zo slniečka,ktorémôžu byť spojené s nevoľnosťou a vracaním, poľavia, keď sa na 2 hodiny uložíme do zatienenej, vetranej miestnosti a na čelo a spánky si dáme obklad zo studeného tvarohu zmiešaného s nadrobno nakrájanou cibuľou v handričke alebo v gáze. Obklad po 15 minútach vymeníme. Počet obkladov striedame podľa potreby.

Popáleniny od slnka natierame kyslou smotanou alebo zriedenou slabou octovou vodou. Keď smotana uschne, zmyjeme ju vlažnou vodou a popálené miesta opäť natrieme.Rozpálená hlava sa schladí, keď rozdrvený cesnak alebo cibuľu zmiešame s octom a priložíme na chodidlá.

Bolesti z prechladnutia liečime obkladom z rozdrvenej rasce, ktorou posypeme plátno namočené do bieleho vína alebo octu. Ešte ho prekryjeme ďalším plátnom, aby nebolo na holom tele. Obklad prikladáme 2 x denne na 4 hodiny, opakujeme podľa potreby. Vždy treba použiť čisté plátno a novú rascu.

Krvácanie z rany zastaví rozdrvený čerstvý list skorocelu kopijovitého, ktorý priložíme ako obklad. Rovnako pomáha rozdrvená čerstvá vňať pastierskej kapsičky alebo myšieho chvostíka.

Unavené nohy sa občerstvia v kúpeli z odvaru repíka alebo paliny pravej. Na liter horúcej vody použijeme 3 polievkové lyžice paliny, v prípade repíka potrebujeme na liter horúcej vody 4 polievkové lyžice. Necháme postáť asi 20 minút. Teplý kúpeľ by mal trvať 2 minúty.

Modriny zmiernime obkladmi z bieleho hroznového vína alebo zo sparených listov betoniky lekárskej. Pomáha takisto obklad z čerstvej vňate ľubovníka bodkovaného. Ak nemáme poruke bylinky, urobíme si zmes z 3 lyžíc soli, pohára vody a 3 lyžíc octu, z nej dávame obklady.

Rôzne otravy zmiernimeužitím odvaru dubovej kôry v mlieku. Na 2 dcl mlieka potrebujeme 1/2 malej lyžičky práškovej kôry. Ak máme čerstvú kôru, varíme ju 1/4 hodiny v 1 dcl vody, potom pridáme mlieko a necháme zovrieť. Túto dávku užijeme v 2 častiach a navštívime lekára.

Autor
ms
Patrí do vydania