Čo s nechceným tetovaním

Tetovanie je často veľmi nepríjemným suvenírom z letnej dovolenky. Množstvu ľudí znemožňuje plnohodnotne spoločensky žiť, pri jeho realizácii sa navyše ľahko možno nakaziť hepatitídou B či C. Čoraz populárnejšie tetovanie henou zasa zväčša spôsobuje nepríjemné a často aj závažné alergické reakcie.

Porozprávali sme sa s odborným garantom oddelenia korektívnej dermatológie Ústavu lekárskej kozmetiky v Bratislave MUDr. Rastislavom Vrabcom a s primárom oddelenia plastickej chirurgie ÚLK MUDr. Dušanom Gubom o možnostiach odstránenia permanentného, trvalého tetovania neinvazívne i invazívne. Začnime teda neinvazívnymi zákrokmi.

Pán doktor Vrabec, ktorý laser sa u vás používa na odstraňovanie tetovania a ako to vôbec „funguje“?

V ambulancii používame zlatý svetový štandard – laser najnovšej generácie na úplné odstraňovanie tetovania – Quality switch KTP/NdYAG laser. Tento laser má špeciálne tvarovaný ultrakrátky záblesk, ktorý ničí priamo zrnká pigmentu tetovania, teda tetovacej farby. Záblesk je miliónkrát kratší ako pri IPL a laseroch používaných na odstraňovanie rozšírených cievok, pigmentácií, na fotorejuvenizáciu a trvalú epiláciu.

Ako dlho ošetrenie trvá? Kedy je viditeľný efekt?

Jedno  ošetrenie súvisle potetovanej plochy 5 x 8 cm trvá 1 – 2 min. Efekt vidno hneď, farba tetovania sa doslova stráca počas ošetrenia  a v priebehu niekoľkých týždňov sa čiastočne vráti späť. Ošetrenie sa opakuje po 3 – 4 týždňoch. Celkový počet opakovaní je 2 až 10 a je individuálny, laserom sa dajú odstrániť zelené, modré a čierne tetovania. Tmavé tetovanie (sýte) akejkoľvek farby ide výrazne zosvetliť. Takisto sa ním dajú odstrániť aj poúrazové tetovania, čo sú nečistoty, ktoré ostali v rane po úraze.

Je potrebná špeciálna starostlivosť po zákroku?

V priebehu niekoľkých minút po zákroku tetovaná oblasť mierne opuchne, opuch sa stratí za niekoľko desiatok minút. Povrch  kože sa vôbec nezmení. Po zákroku človek nie je nijako obmedzený, môže sa kúpať, chodiť na slnko.

Nie vždy sa však tetovanie zaobíde bez návštevy plastického chirurga... Primár MUDr. Dušan Guba hovorí, že tetovanie predstavuje v plastickej chirurgii istý problém. Najmä ak ide o tetovanie vykonávané amatérskym spôsobom. „Pri jemných a povrchovo aplikovaných tetovaniach spravidla vystačíme so zbrúsením kože laserom. Hlbšie brúsenie sa robí rôznymi typmi kožných brúsok, ale málokedy postačí jedno operačné zbrúsenie. Ak lokalita tetovania dovoľuje, resp. rozsah tetovania je menší, incízia je takisto vhodnou voľbou, aj keď za cenu menšej či väčšej jazvy, ktorá je väčšinou prijateľnejšia, ako predchádzajúce artefakty. Azda poslednou možnosťou, pokiaľ sú iné techniky nedostatočné, je kompletné excidovanie, odstránenie tetovanej oblasti a jej náhrada kožnými transplantátmi.“ Všetky typy výkonov sa vykonávajú v lokálnom znecitlivení. Trvanie liečenia závisí jednak od zvolenej metodiky a, samozrejme, od rozsahu odstraňovania tetovania.

Autor
mp
Patrí do vydania