S letom prichádzajú plesne

Po nepríjemných a početných daždivých dňoch sa konečne ukázalo slniečko. S jeho príchodom sa pre nás otvorili brány kúpalísk, ožili prírodné vodné plochy. Hoci termálne kúpaliská poskytujú svoje služby po celý rok, predsa aj tam sa návštevnosť výrazne znásobila.

Dlho očakávané voľné chvíle pri vode sa však môžu pre nejedného návštevníka premeniť na nočnú moru v podobe nákazy nepríjemnými plesňami, ktorým sa veľmi dobre darí najmä v teplom a vlhkom prostredí. Pravda, ak zanedbávame zdravotné zásady.

Čo sú mykózy

Lekári ich považujú za záhadných pôvodcov chorôb. U nás sa s nimi stretáva až 25 percent populácie, čo znamená, že ich pozná každý štvrtý človek. Mikrobiológovia plesne rozdeľujú do troch skupín – kvasinky, plesne a dermatofyty. Všetky však vyvolávajú rôzne ochorenia. Hlavnými pôvodcami hubových infekcií sú keratinofilné vláknité huby – dermatofyty, ktoré vyvolávajú predovšetkým infekcie kože a nechtov. Prameňom infekcie je chorý človek. Infikované šupinky kože a úlomky nechtov odpadávajú z bosých nôh, prípadné z iných častí tela chorých osôb a môžu infikovať zdravých jedincov. Udáva sa, že každý druhý človek na svete ochorie alebo príde do priameho styku s hubovou infekciou. Zdrojom plesní sú najmä sprchy, teplá voda, sauny, priestory so zvýšenou vlhkosťou a teplom, teda aj šatne a telocvične. No mikroskopické infikované šupinky si môžeme priniesť aj z operadiel v kinách alebo divadlách.

Útoky na pokožku

Kožné mykózysú infekčné ochorenia, ktoré postihujú povrchovú vrstvu kože, sliznice, nechty a vlasy. Ich pôvodcami sú mikroskopické huby, najčastejšie dermatofyty alebo kvasinky. Medzi najčastejšie prejavy nákazy patrí mykóza nôh. Začína sa nenápadne drobnou trhlinkou v medziprstových priestoroch, najčastejšie medzi štvrtým a piatym a potom tretím a štvrtým prstom. Plesňové ochorenie sa postupne rozširuje na zvyšné plochy kože chodidla. K prejavom rozvíjajúcej sa choroby patrí začervenanie, zhrubnutie a praskanie pokožky, ktoré môže sprevádzať mokvanie. Istým znakom je nepríjemný intenzívny zápach, prípadne opuch, svrbenie či pálenie až bolesť. Mykóza sa môže rozšíriť na nechty (onychomykóza), na ktorých sa začnú objavovať sivobiele, žlté až hnedasté fľaky, nechty začnú meniť vzhľad, ich okraje zhrubnú, praskajú, a ak sa ochorenie včas nepodchytí, začnú sa drobiť a pleseň sa rozširuje na nechtové lôžko, postihuje celú platničku nechta. Plesňové ochorenie kože nie je zriedkavé ani na iných častiach tela, v podpazuší, pod prsníkmi, v slabinách a v iných kožných záhyboch. Najskôr sa ozýva začervenaním, svrbením, potom sa tvoria pľuzgieriky a dostaví sa pálivá bolesť. S mykózou sa však stretávame aj vo vlasoch, ktoré sa začnú lámať, strácajú lesk a vypadávajú. Pokožka hlavy pod vlasmi je červená, šupinatá a svrbí. Povrchová kvasinková infekciaPityriasis versicolor sa prejavuje hnedastými mapovitými škvrnami a vyskytuje sa najmä u mladých ľudí. V lete pri opaľovaní sú tieto ložiská plesne svetlejšie, v zime tmavšie ako okolitá zdravá koža.

Ženy v ohrození

Kvasinková infekcia alebo mykóza je druhou najčastejšou príčinou podráždenia pošvy. Spôsobuje problémy ženskej časti populácie. Občas však problémy môžu mať aj muži. Aj po absolvovaní cielenej liečby sa často problémy opakujú. Mykózou trpí skoro každá druhá žena a určite každá sa v živote aspoň raz na mykózu liečila. Pôvodcom tejto infekcie je najčastejšie kvasinka Candida albicans, mikroorganizmus, ktorý sa bežne nachádza v ľudskom tele, a kým je v pošve prirodzené kyslé prostredie, tak nespôsobuje žiadne problémy. Na život táto kvasinka potrebuje vlhko, teplo a dostatok cukru. Mykózu môže vyvolať napríklad zmena pošvového prostredia (že kyslé sa zmení na zásadité), tehotenstvo alebo cukrovka. Aj dlhodobé užívanie antikoncepcie či liečba antibiotikami môžu spôsobiť plesňové ochorenie. Zvýšený príjem cukrov v podobe sladkostí, ovocia alebo ovocných štiav tento stav len zhoršuje. Teda kvasinková infekcia sa neprenáša len pohlavným stykom. Ale vždy sa musia liečiť partneri spolu, aj keď muž nemá problémy.

Mykózy zažívacieho traktu

Spôsobujú ich patogénne kvasinky, pre ktoré je ideálnym miestom ľudské črevo. Pleseň spotrebuje z čreva najmä cukor a ľahko stráviteľné sacharidy, ako aj dôležité minerály, napríklad vápnik, ktoré potrebuje pre stavbu svojich buniek. Človek – nedobrovoľný hostiteľ – dostane zo živín len to, čo mu zvýši, a pre nízku hladinu cukru môže dokonca dostať hypoglykemický šok – triašku, potenie a brnenie v okolí úst, o záchvate hladu ani nehovoriac. Nedostatok cukru vyvoláva žiadostivosť na sladkosti a potraviny s obsahom škrobu. Plesne však nespotrebujú všetko, a práve preto mávajú postihnutí ľudia nadváhu a ich telo nereaguje na diétu. Črevná plesňová infekcia sa prejavuje rovnako ako cukrovka: narušením energetického metabolizmu, únavou, znížením telesnej i duševnej výkonnosti. Ak obranný systém organizmu nie je v pohotovosti, môžu plesne preniknúť krvným riečiskom až do celého tela ku všetkým orgánom a postupne ich poškodzovať. Vylučujú totiž hubové jedy – mykotoxíny, a to najmä vtedy, ak sa im darí a majú dostatok potravy. Jedným z najznámejších mykotoxínov je alfatoxín, ktorý už v nepatrnom množstve môže vyvolať rakovinu pečene. V ľudskom tele môžu plesne dlho prežívať, ale ich následky sa môžu objaviť až po rokoch.

Prevencia a liečba

Prísne dodržiavanie zásad hygieny je základom prevencie. Osobitné uteráky, plážová obuv v sprche, vysávanie postelí, čalúnených častí nábytku, konzumácia čistých a neporušených potravín aj ovocia a zeleniny sú základom prevencie. Ak vás však už pleseň „navštívila“, treba zájsť k lekárovi a dodržať jeho rady. Na kožné a vaginálne plesne už sú dostupné aj voľne predajné lieky a krémy v lekárňach. Po zmiznutí všetkých príznakov je nevyhnutné ešte aspoň 2 týždne pokračovať v užívaní liekov.

 

 

 

Autor
Mária Šišuláková
Patrí do vydania