Mykotické infekcie nechtov – MUDr. Eva Škutilová

Leto je príjemným obdobím roka, keď ľudia trávia viac času v prírode, pri vode a vyhrievajú sa na slniečku. S letom sa však častejšie vyskytujú aj mykotické infekcie. Spôsobujú ich vláknité huby a kvasinkové organizmy a teplé či vlhké letné prostredie podporuje ich rast a množenie. Vznik mykotických infekcií kože spôsobuje niekoľko faktorov – individuálna predispozícia, nedostatočná obranyschopnosť, hormonálne zmeny, nadmerné potenie, stres, nedostatočná či nadmerná hygiena. Všetky faktory, ktoré negatívne vplývajú na prirodzenú kožnú mikroflóru, pripravujú pôdu na vznik mykotických infekcií.

 Dermatológivia na základe štatistík uvádzajú, že každého druhého až piateho obyvateľa strednej Európy buď ohrozuje hubová, plesňová či kvasinková infekcia, alebo ju už prekonal. Najčastejším miestom mykotickej infekcie v našich zemepisných šírkach sú nohy, pretože priestor medzi prstami a nechty nôh sú vhodným miestom na prežívanie húb a šírenie mykóz. Miera infekcie rastie s pribúdajúcim vekom. „V minulosti toto ochorenie postihovalo iba 4 – 5 percent populácie, no dnes sa s týmto nepríjemným problémom aspoň raz stretol takmer každý. Kým hubová infekcia nechtov sa začína na nechtoch nôh, kvasinkovej infekcii sa lepšie darí na rukách,“ hovorí MUDr. Eva Škutilová, MPH, z kožnej ambulancie nemocnice v Podunajských Biskupiciach a dodáva, že mykózy sú zákerné tým, že najprv napadnú kožu a až potom nechty. Prechádzajú do štruktúry tkaniva nechtov, samy sa nikdy nevyliečia a môžu spôsobiť zápal okolo nich. Ochorenie sa začína nenápadne drobnou trhlinkou v medziprstových priestoroch, hlavne medzi štvrtým a piatym prstom na nohe. Infekcia sa postupne rozšíri pod okraj nechta alebo na jeho bočné hrany, neskôr k nechtovému lôžku, pričom dochádza k odlišnému sfarbeniu nechtu. Nechtová platnička sa mení na žltkastú, belavú, hnedosivú. Necht napokon hrubne, praská, drobí sa a nakoniec je postihnutá celá nechtová platnička. Ochorenie sprevádza svrbenie, pálenie, aj bolesť, pričom nohy môžu nepríjemne zapáchať. Mykóza však môže postihnúť aj iné časti tela, napríklad trup, končatiny s kožným záhybom, slabiny, podpazušie, u žien oblasť pod prsníkmi, kde sa prejaví začervenaním, ošupovaním či pľuzgierikmi. Vlasatú časť takisto môžu postihnúť mykotické infekcie, dnes je to už však veľmi zriedkavé.

 

Kvasinkové infekcie

 

Podľa doktorky Škutilovej mykotickým infekciám slizníc, kože a nechtov sa viac darí najmä u ľudí, ktorí majú poruchu metabolizmu cukru (diabetici). A práve tento prejav môže byť prvým príznakom, že v organizme nie je niečo v poriadku. „Kvasinkovými infekciami trpia aj ženy s opakujúcim zápalom pošvy a poruchami imunitného systému. Typickými miestami šírenia niektorých foriem povrchovej mykózy, odkiaľ si ju človek môže doniesť, sú plavárne, kúpaliská, sauny, spoločné hygienické zariadenia. Zdrojom nákazy môžu byť nedostatočne dezinfikované nástroje v pedikúre, manikúre i kozmetickom salóne, ak sa v nich nedodržiavajú hygienické pravidlá.“ Mykózou sú často postihnutí ľudia s oslabeným imunitným systémom, napr. pacienti s alergiami, s AIDS, po transplantácii a iných ťažkých chirurgických zákrokoch, ľudia s poruchami žilového systému dolných končatín, s hormonálnymi poruchami, pacienti po antibiotickej liečbe i tehotné ženy. Mykózami často trpia aj športovci, ktorí nosia uzavreté tenisky, plavci, ktorí sa sprchujú v spoločných sprchárňach, i osoby, ktoré dlhodobo nosia uzavretú, nevzdušnú či gumenú obuv, napríklad baníci, poľnohospodári, hutníci, pracujúci v konzervárňach. „Mykóza na nohách spočiatku, niekedy i niekoľko rokov, pretrváva iba na koži v medziprstových priestoroch, postupne postihuje nechtovú platničku palca a eventuálne malíčka, neskôr sa prenesie na ostatné nechty oboch nôh, neskôr rúk. „Ak sa ochorenie nelieči, začne postihnutým robiť problémy pri chôdzi a okrem toho sa úlomky nechtového kreatínu stávajú zdrojom nákazy aj pre ostatných členov domácnosti. Kedysi boli lekári proti tejto diagnóze bezmocní a úspešnosť liečby sa pohybovala na hranici 30 percent. Dnes už vieme pacienta pomerne rýchlo zbaviť infekcie, a to bez toho, aby sme ho vnútorne poškodili a nespôsobíme mu žiadnu bolesť ani práceneschopnosť. Nedá sa to však zo dňa na deň. Liečba si vyžaduje istý čas, nedá sa skrátiť ani urýchliť. Pacient by nemal vymýšľať vlastné liečebné postupy, ale trpezlivo spolupracovať s lekárom, pretože infekcie tohto druhu sa musia liečiť odborne. Iba tak je šanca, že úspešnosť liečby je až 78 až 92 percent, nuž netreba ju premrhať,“ hovorí doktorka Škutilová.

 

Existuje účinná liečba

 

 Na dôkaz hubovej infekcie lekár zvyčajne pomocou skalpelu zoškriabe šupiny okraja ložiska a pod mikroskopom hľadá infekciu. Ak diagnostikuje mykotické ochorenie, odporučí vhodnú liečbu. Na mykotické infekcie a nechtov nôh a rúk už dnes existuje účinná liečba. „Posledných desať rokov veda veľmi pokročila a dostali sme do rúk účinné lieky proti mykózam. Liek lekár vyberie na základe výsledku kultivácie, a teda identifikácie vyvolávateľa ochorenia. Pri rozhodnutí o spôsobe a výbere liečebnej metódy berie do úvahy stav postihnutia slizníc, kože a nechtov a aj sprievodné ochorenia a liečbu, ktorú pacient užíva,“ vysvetľuje kožná lekárka a pripomína, že neexistujú ľahké a ťažké povrchové infekcie, skôr začínajúce a pokročilé. „Tie incipientné formy, ako pri všetkých chorobách diagnostikovaných včas, sú ľahšie a rýchlejšie liečiteľné. Len zavčasu rozpoznanú infekciu nechta môžeme liečiť iba lokálne, ale sú to len niektoré formy. Väčšinu infekcií nechtov musíme liečiť kombinovanou, t. j. lokálnou aj celkovou liečbou tabletkami. V lokálnej liečbe používame niekedy látky na rozpustenie zhrubnutej infekciou prerastenej nechtovej platničky a antimykotické laky. Ťažké mykotické infekcie vnútorných orgánov si vyžadujú hospitalizáciu a injekčnú liečbu.“ Doktorka Škutilová neodporúča samoliečbu mykotických infekcií, pretože bez návštevy odborníka sa pacient infekcie nechtov nezbaví. Mykotické ochorenie nemusí byť pre mnohých strašiakom, najmä pre tých, čo dokážu pre svoje zdravie niečo urobiť. Dôležité je udržiavať medzipalcové a medziprstové plochy na nohách v suchu a čistote, vyhýbať sa rizikovým miestam bez vhodnej ochrannej obuvi. Pamätať si, že priveľmi úzka obuv a syntetické materiály podporujú vznik vlhka a tým aj vznik ochorenia.

Užitočné rady MUDr. Evy Škutilovej, MPH:

Pri návšteve fitnescentra, verejného kúpaliska, bazénu či v spoločných sprchách používajte vlastné gumené prezuvky a pred odchodom z takéhoto zariadenia si nohy dôkladne umyte, dezinfikujte a usušte.

V lete noste vlastnú obuv, nenoste tenisky, lebo v uzavretej obuvi sa vytvárajú ideálne podmienky na množenie zárodkov húb a mikroorganizmov.

Pri práci v záhrade, s kvetmi na balkóne, ale aj vtedy, ak v domácnosti používate saponáty so silnou odmasťovacou schopnosťou, používajte ochranné rukavice.

Po každom umytí rúk odmasťujúcim prostriedkom použite mastný krém, dobre ho votrite aj do nechtov a nechajte pôsobiť. Po chvíli si ruky utrite do papierového obrúska alebo vreckovky.

Každý člen rodiny má mať nielen svoje papuče, vlastný uterák, ale aj nožničky, pilníky a ostatné pomôcky na ošetrovanie nechtov a vo vlastnom záujme si ich má udržiavať v čistote. Mikroskopické zárodky húb a plesní totiž prežívajú aj niekoľko mesiacov.

 

Autor: 
Dobroslava Medvecová
Patrí do vydania: 
Júl - August. 2010