Zdravie na cestách

Lety na dlhé vzdialenosti, ktoré smerujú z východu na západ a zo západu na východ a prekračujú časové pásma, narušujú pravidelný dvadsaťštyrihodinový telesný rytmus.

Cestujúci je ospalý v nevhodnom čase a poruší sa aj čas na jedlo. K ďalším príznakom „pásmovej choroby“ patrí únava, podráždenosť a neschopnosť sústrediť sa. Väčšina ľudí sa ľahšie prispôsobí zmene pri cestovaní na západ ako na východ. To preto, že keď letíte na západ, deň sa predĺži, a naopak, keď letíte východ, deň sa skráti. Zdá sa, že pre organizmus je ľahšie prispôsobiť sa predĺženiu dňa. Kedykoľvek je to možné, usilujte sa zabezpečiť si denný let, aby ste sa na miesto určenia dostali večer. Keď vstúpite na palubu lietadla, nastavte si hodinky na čas v mieste príletu, aby ste cit pre miestny čas nadobudli čo najskôr. Lekári tvrdia, že „pásmová choroba“ počas dlhého letu sa môže značne obmedziť dostatočným pitím väčšieho množstva nealkoholických nápojov, čo znižuje dehydratáciu, spôsobenú tlakom v kabíne. Alkohol dehydratáciu zvyšuje, a to je často ozajstnou príčinou ťažkostí, ktoré pripisujeme „pásmovej chorobe“. Počas letu jedzte ľahké, dobre stráviteľné jedlá a usilujte sa čo najviac spať. Keď sa dostanete do cieľa, snažte sa hneď prispôsobiť miestnemu rytmu – jesť a spať podľa nového času. Stimulovaním produkcie hormónu melatonínu pomôžete nastaviť svoje biologické hodiny. Niekedy je účinná aj liečba melatonínovými tabletkami.

Choroba z pohybu

Nevoľnosť a bolesti, ktoré majú niektorí ľudia pri cestovaní po súši, lietadlom alebo loďou, sú príznaky choroby z pohybu. Ťažkosti spôsobuje rozdiel medzi tým, čo vidia oči a čo pri pohybe cítia citlivé orgány v strednom uchu. Oči sa pohybu prispôsobujú, ale vnútorné ucho nie, a tak sa do mozgu dostávajú dva rozdielne impulzy, čo spôsobuje nevoľnosť. Ak trpíte chorobou z pohybu, nejedzte pred cestou priveľmi bohaté jedlo a vyhýbajte sa alkoholu. Namiesto toho pravidelne pite množstvo nealkoholických nápojov, aby ste sa vyhli dehydratácii, a jedzte častejšie malé olovranty. V lekárni dostanete kúpiť veľa liekov proti morskej chorobe. Väčšina z nich treba užívať pred cestou. Pred cestou i po ceste môžete žuť kúsky olúpaného čerstvého ďumbiera. Pri klinických pokusoch sa ukázal ako účinnejšia prevencia choroby z pohybu, než sú mnohé voľne predávané lieky, a navyše nespôsobuje ospalosť.

Hygiena stravovania

V mnohých krajinách je ešte stále nízka úroveň hygieny. Ryby a mäso musia byť vždy dobre uvarené, a ak ste na dovolenke v krajine s veľmi zlou hygienou, vyhýbajte sa šalátom a jedlám zo surovej zeleniny a jedzte len ovocie, ktoré sa dá ošúpať. Kde je zlá kvalita pitnej vody, tam by ste mali piť iba vodu balenú vo fľašiach a používať ju aj na čistenie zubov a prípravu detských jedál. Môžete použiť aj sterilizačné tabletky alebo vodu variť najmenej päť minút. Nejedzte zmrzlinu a dajte si pozor, aby vám do nápojov nedali ľad. 

Autor
(ym)
Patrí do vydania