Autom či lietadlom na dovolenku

Plánovanie letnej dovolenky má u každého z nás iný scenár. Rodinky, ktoré schvaľujú rozpočet dlho dopredu, a na druhej strane cestovatelia bez záväzkov, ktorým stačí zakúpiť si letenku a potom už len vyraziť do diaľav.

Každá voľba typu a zoskupenia za naplneným dovolenkovým snom musí mať teda aj svoj spôsob prepravy – na vytúžené miesto. Financie sa zohľadňujú v každom smere, to je fakt. Takisto by mohlo platiť, že čím skôr máme rozmyslené, tým menej prekvapení by malo neskôr nastať, a samozrejme, vieme vychytať priaznivejšie ceny, pokiaľ ide práve o spomínané letenky. V prípade, že sa rozhodneme pre dobrodružnú cestu autom, je nevyhnutné celú trasu poctivo rozpočítať alebo mať vo vrecku poriadnu zálohu – aj na pokuty, človek nikdy nevie. Netreba zabúdať ani na to, že cesta pozdĺž morských brehov v tieni stromov skláňajúcich sa nad horskými cestami či v ostro rezaných zákrutách v rôznych kútoch sveta, to všetko sa nám môže poriadne predražiť. V zahraničí treba počítať aj s hotovosťou pri platbe mýta, ktoré by nás nemalo zaskočiť, aj preto je dobré mať väčšie množstvo mincí. Letecká doprava sa dlho považuje za najbezpečnejšiu formy prepravy, i keď úvodu tohtoročnej sezóny určite neprospela aktívna sopka, ktorej mrak nad nami stále drieme. Tak nejako padá náš zrak pri sledovaní teplotných tabuliek v nami vybraných destináciách aj na informácie o stave letísk. Určite nikoho nepoteší správa o tom, že sa musí neplánovane zdržať v týchto často príliš klimatizovaných priestoroch, nehovoriac o tom, že sa pristihnete pri tom, ako sa vybaľujete – nie však doma, ale ešte stále tam, kde sa váš pobyt mal už pred pár dňami – v tom lepšom prípade – skončiť.

 

Autom či lietadlom?

 V oboch prípadoch sa prikláňam k plánovaniu, čo spontánnym typom môže robiť problémy, ale v praxi to určite ocenia. Najmä, keď dnes svetom vládnu prírodné živly. Staré dobré (pozmenené) platí: poistiť sa, poistiť sa, poistiť sa! Tí, ktorí sme mali možnosť zažiť oba spôsoby cestovania, vieme sa podeliť o zážitky z nich. Nič nie je čierne alebo biele a platí to aj tu. Mala som tú česť prejazdiť niektoré európske krajiny – samozrejme – na strane spolujazdca vzhľadom na moje schopnosti určenia smeru a bola to vždy príjemná skúsenosť, často aj so psom na zadnom sedadle. Ste mobilní, sami sebe pánom a v prípade, že vaše vozidlo je technicky v poriadku a nemalo by vás ničím zaskočiť, tento spôsob cestovania určite odporúčam. Na ceste sa dozviete veľa aj o mentalite domácich. Štýl jazdy v Taliansku napríklad nezodpovedá „talianskemu manželstvu“, čo vás milo prekvapí (aspoň ja som to tak u južanov videla), a ak sa „zabudnete“ v takom Francúzsku, čas na rozmyslenie vám dajú kruhové objazdy, ktorých je aspoň na riviére viac ako dosť. Naopak, lietadlo predstavuje pre mnohých zbavenie sa zbytočného stresu, zodpovednosti za cestu atď. V prípade, že zvládate davy ľudí v letiskových halách, nástup dve hodiny pred odletom, prípadné turbulencie či chrápajúceho suseda, smelo do toho! Takmer to znie ako zlá reklama, ale určite to nebol zámer. Čas, ktorý presunom týmto prostriedkom určite získate, len poteší. Dobré je nezabudnúť na obmedzenia týkajúce sa kilogramov batožiny a obsahu príručnej kabelky a môžete „byť za vodou“. Let je vždy adrenalín, ktorý sa často končí potleskom pre pilota. A ak nie je pre vás lietanie pravidelnosťou, ohúrenie pohľadom z okna nad oblakmi sa musí zaručene dostaviť! No a to najdôležitejšie bez ohľadu na to, ako sa vyberiete za hranice – cestovný pas, resp. občiansky preukaz. Nič vám totiž nepokazí náladu viac ako colník, ktorý vám opakovane hovorí, že dátum platnosti už bol. To je moment, keď sa vaša dovolenka mení na predražený fakultatívny výlet obmedzený iba na pár kilometrov – viem, o čom hovorím...

 

Veľa šťastia na ceste za nezabudnuteľnými zážitkami.

 

1.     Iba s kŕčovitým úsmevom sa dá prežiť čakanie na odlet na letisku v Bombaji

2.     Cesta autom do Francúzska s potápačským vybavením

3.     Cesta autom po Francúzsku sa páčila aj psíkovi Cyrovi.

Autor
Monika Bruteničová
Patrí do vydania