Prvýkrát netreba sa báť

Podvedome a nevysvetliteľne majú ženy pred gynekológmi rešpekt. Či je to strach, hanblivosť alebo narušenie intimity, ťažko povedať. A čo musia prežívať dievčatá, ktoré majú absolvovať svoju prvú návštevu v gynekologickej ambulancii... Kedy je ten správny čas? Na prehliadky by žena mala chodiť podľa zákona č. 577/2004 od 18. roku života. Telo je vtedy v stave hormonálneho pokoja a výsledky vyšetrenia nie sú skreslené.

Rozhovor

Súčasťou vyšetrenia je anamnéza, čiže zistenie údajov, ktoré informujú o zdravotnom stave pacienta. Lekár sa pýta na prekonané detské ochorenia, závažné infekcie, úrazy, operácie, pôrody, prejavy alergie a ďalšie ochorenia a spôsob ich liečby, ako aj na ochorenia rodičov a súrodencov. Nevyhne sa ani otázke fajčenia a konzumácie alkoholu, aby pacientku mohol informovať o prípadných nežiaducich účinkoch v spojení s antikoncepciou. Pred vlastným vyšetrením sa vždy pýta na termín (začiatok) poslednej menštruácie, prípadne prítomnosť gynekologických ťažkostí – bolesť, krvácanie, výtok.

Vyšetrenie

Vyšetrenie sa robí medzi dvoma prstami jednej ruky zavedenými do pošvy a prstami druhej ruky, ktorá prehmatáva podbrušok. Lekár získa predstavu o vnútorných rodidlách ženy – o maternici, vajcovodoch, vaječníkoch a o ich veľkosti, tvare, citlivosti a uložení. Sťažené býva vyšetrenie pri naplnenom močovom mechúre. Preto by sa mala žena pred vyšetrením vymočiť. Panny sa zvyknú vyšetrovať rektálne (prstom cez konečník, vždy sa pred vyšetrením ukazovák v rukavici navlhčí gélom). Toto vyšetrenie sa robí aj u detičiek, najčastejšie pri bolestiach v podbrušku. Lekár takisto môže odobrať materiál na bakteriologické (pri výtoku) alebo cytologické (na posúdenie hormonálnej situácie) vyšetrenie. V tomto prípade vatovým štetcom alebo malou kefkou zotrie bunky z povrchu krčka maternice, pošvy alebo z vonkajších rodidiel a vzorka sa natiera na sklíčko alebo sa v inej forme zasiela do laboratória. Výtery sa robia aj pannám. Cez prirodzený otvor, ktorý v panenskej blane za normálnych okolností vždy je, sa vsunie vatová tyčinka. Dieťa vníma toto vyšetrenie, keďže suchá vatová tyčinka okraje panenskej blany „odiera“, ako veľmi nepríjemný pocit. Je preto lepšie, keď sa takéto odbery robia cez trubičku vaginoskopu. Samotné zavedenie trubičky nebolí a následný dotyk vatovou tyčinkou v hĺbke pošvy už bolestivý nie je.

Ultrazvuk

Ultrazvukové vyšetrenie umožňuje presnejšie vyšetriť podozrivé nálezy v oblasti malej panvy. V gynekológii sa vyšetruje cez brušnú stenu (transabdominálnou sondou) alebo cez pošvu (transvaginálnou sondou). Výhodnejšie je vyšetrenie cez pošvu, pri ktorom je bližší kontakt s vnútornými pohlavnými orgánmi ženy. Žena leží na chrbte s pokrčenými nohami a do pošvy jej lekár zasunie sondu. Dievčatá sa vyšetrujú cez brušnú stenu. Pri tomto vyšetrení musí byť plný močový mechúr.

Diskrétnosť

Gynekológa sa netreba hanbiť. Chce pomôcť, vyliečiť bolesti a predísť mnohým problémom. Lekár dobre vie, že gynekologické vyšetrenie, najmä prvé, je chúlostivá záležitosť a má sa vykonávať čo najdiskrétnejšie. Preto sa netreba báť, aj keď je to prvýkrát.

Autor
Zuzana Špačková