Trápi vás vaginálna mykóza

Vaginálna mykóza je najčastejšie ochorenie, pre ktoré ženy navštevujú ordináciu gynekológa. Tri zo štyroch žien ju prekonajú aspoň raz za život, takmer polovica z nich ju dostáva opakovane. Na Slovensku tento problém v súčasnosti trápi najmenej 50 000 žien v produktívnom veku. Tento zápal vagíny spôsobujú najmä kvasinky rodu Candida albicans, ktoré sú bežnou súčasťou mikrobiálneho osídlenia vagíny u množstva žien. Samy osebe ešte nemusia viesť k ochoreniu. Mykózy vznikajú až v dôsledku porušenia rovnováhy vaginálnej mikroflóry, keď sa kvasinky premnožia a vyvolávajú zápal vaginálnej sliznice.

Rizikové faktory

Medzi rizikové faktory, ktoré podporujú rozvoj vaginálnej mykózy, patrí napríklad užívanie antibiotík, cukrovka, tehotenstvo, niektoré typy hormonálnej antikoncepcie alebo hormonálnej substitučnej liečby, jedlo bohaté na cukry, stres. Príčinou môže byť aj nesprávna hygiena – predovšetkým nadmerné umývanie intímnych partií a používanie parfumovaných mydiel a vložiek. Ťažkosti často vznikajú po kúpaní v bazéne s chlórovanou vodou, niekedy i po pohlavnom styku. Premnoženiu kvasiniek prospieva teplé a vlhké prostredie, najmä nosenie nevhodnej bielizne, tesných, málo vzdušných nohavíc alebo mokrých plaviek, v ktorých sa intímne oblasti ľahko zaparia. Niekedy však mykózy vznikajú bez zjavnej príčiny.

Liečba

Na liečbu akútnych vaginálnych mykóz sa bežne používajú čípky, masti alebo tablety, súhrnne označované ako antimykotiká. Väčšina žien na ne reaguje rýchlo a dobre a už po niekoľkých dňoch nemá ťažkosti. Problém však predstavuje skutočnosť, že samotné vyliečenie akútnej mykózy nedokáže vždy zabrániť jej častému opakovaniu.

Prečo sa mykózy vracajú?

Na otázku, prečo sa niektorým ženám vaginálne mykózy neustále vracajú, neexistuje jednoznačná odpoveď. Ženy s opakovanými mykózami majú väčšinou určité problémy s „lokálnou imunitou“ vo vaginálnom tkanive. Jednou z rozhodujúcich príčin je dlhodobo narušená mikroflóra celého organizmu, svoju úlohu zohráva vaginálne pH, zápal sliznice a niektoré ďalšie faktory. Niekedy môže byť dôvodom závažná porucha celkovej imunity. Z uvedeného vyplýva, že liečba opakovaných vaginálnych mykóz musí byť komplexná.

Mykózy počas tehotenstva

Počas tehotenstva je sliznica vagíny vnímavejšia na kvasinky. Zvýšená hladina estrogénov u tehotnej ženy spôsobuje zvýšenú hladinu glykogénu (zásobného cukru) v bunkách pošvy, čo vytvára priaznivé podmienky na rast a rozvoj kvasiniek. Ak sa kvasinková infekcia opakuje často, mal by sa liečiť aj partner perorálnou formou liečby, zatiaľ čo tehotná žena môže počas tehotenstva užívať iba lokálne lieky. Každé opakovanie ochorenia v pomerne krátkom časovom rozmedzí upozorňuje predovšetkým na to, že imunita nemusí byť v poriadku. Pre doplnenie terapie a prevenciu vaginálnej mykózy a bakteriálnej vaginózy sú na trhu dostupné výživové doplnky, ktoré obsahuje unikátnu kombináciu purifikovaných lyzátov zo štyroch najčastejších pôvodcov vaginálnych zápalov. Ich úlohou je priaznivo ovplyvňovať imunitný systém a zlepšovať stav vaginálnej sliznice pri výskyte vaginálnych mykóz a bakteriálnych vaginóz.

Ich jednoznačné výhody sú:

-Efektívne spektrum zloženia.

-Podpora imunitných reakcií organizmu.

-Zlepšenie kvality života ženy.

-Vhodnosť i pre mužov, ktorých partnerky trpia opakovanými vaginálnymi infekciami aj počas tehotenstva.

Vaginálna infekcia je normálnou záležitosťou, určite nie niečo, za čo sa treba hanbiť. Ženy by mali otvorene hovoriť o tomto probléme so svojím gynekológom a poradiť sa o výbere prípravku s lekárnikom. Pri včasnej prevencii a liečbe sa ženy zbavia vaginálnych zápalov a môžu zlepšiť kvalitu svojho života.

Autor
Dr. Miriam Beláková