Ako predísť žalúdočným vredom

Jedlo vnímame všetkými zmyslami. Uvedomujeme si jeho farbu, vôňu, chuť aj kvalitu. Jeme aj očami, všímame si aj farby a prestretý stôl. Ale aj stresy zapríčiňujú vznik ochorení tráviaceho systému.

Stres, starosti, zhon, zlá nálada, nepriateľské postoje k ľuďom, to všetko sú príčiny, prečo ľudia vo veku 30 až 45 rokov začínajú trpieť žalúdočnými vredmi. Je zaujímavé, že ešte pred 30 rokmi to bol problém skôr mužov. Dnes sa pomer vyrovnal a postihnuté sú predovšetkým ženy, ktoré sa rozhodli pre kariéru. Pri vzniku tohto ochorenia je dôležitým faktorom spôsob správania. Ak sa v inej súvislosti hovorí, že ticho lieči, pri jedení platí, že ticho a nezáväzná konverzácia sú dôležité na trávenie. Zásada mlčania prospieva na upokojenie mysle. Niekoľkominútová siesta, prípadne nenáročné činnosti nám pomáhajú načerpať dostatok energie, ktorú budeme do skončenia pracovného dňa potrebovať. Vredová choroba žalúdka a dvanástnika je u nás častým ochorením, postihuje asi 5 % obyvateľstva, hlavne ľudí v najproduktívnejšom veku. V dnešnej uponáhľanej dobe sa stále viac stretávame s týmto ochorením, ktoré nám vie poriadne znepríjemniť život.
Žalúdkový vred – tupá alebo pálivá bolesť v nad bruchom a pod hrudnou kosťou vzniká hneď alebo do niekoľkých hodín po jedle. Sprevádza ju pálenie záhy, nevoľnosť a vracanie.
Dvanástnikový vred – bolesti nalačno, ktoré po najedení ustúpia. Časté sú aj nočné bolesti, ktoré chorého budia.
Lekári odporúčajú a predpisujú antibiotika a lieky, ktoré znižujú kyslú žalúdočnú sekréciu. Pre chorého sú takisto vhodné bylinky a prírodné prípravky, ktoré urýchľujú a podporujú liečbu.

Prečo práve ja?

Na túto otázku je jednoznačná odpoveď. Rozklad potravy spôsobuje pepsín a kyselina soľná. Po rozložení jedla žalúdočná kyselina čaká na prísun ďalšej potravy. Ak nie je k dispozícii žiadne jedlo, tráviace šťavy sa pustia do rozkladu tráviaceho traktu. Príčina môže byť v tom, že telo produkuje veľa (málo) kyselín soľných alebo človek trpí na žalúdočnú infekciu. V praxi je to však oveľa zložitejšie. Správnu odpoveď nám môže dať odborný lekár po vyšetrení. Pri jedení je však najdôležitejšie pomalé tempo, dôkladné požutie jedla. Potrava sa rozloží na malé časti a zároveň obohatí o energiu, ktorá pomáha tráveniu. Sliny obsahujú enzým, ktorý štiepi zložené cukry už v ústach.

Čo zmierňuje ťažkosti

– Vyhýbajte sa veľmi ostrým a fritovaným jedlám.
– Pravidelne konzumujte malé dávky jedla, podľa možnosti viackrát denne.
– Obmedzujte množstvo stravy (prejedanie podporuje tvorbu žalúdočných štiav).

Stres

Žiaľ, stres sa stal súčasťou nášho života a ovplyvňuje každého inak. Nevhodný model správania vedie u niekoho k ochoreniu srdca, u iného k migréne a iným zasa pomohol k vzniku žalúdočných vredov. Naučte sa preto zvládať stresové situácie a odbúravať agresivitu.

Čo nám škodí

Cigarety – obmedzujú produkciu prirodzených telesných tekutín, ktoré pôsobia na kyseliny soľné a pepsíny.
Aspirín a protizápalové lieky – oslabujú obranu tráviacich orgánov.
Alkohol – prináša riziko vzniku žalúdočných vredov.
Iné lieky – dlhodobé užívanie liekov absorbujúcich žalúdočné kyseliny môže zakryť príznaky závažných chorôb.

Autor
(ym)