Žalúdok je ako barometer

Náš tráviaci systém ohrozujú nielen choroboplodné zárodky a vážne previnenia proti správnej výžive či spôsobu života. Organizmus reaguje aj na psychickú záťaž, ak sme často prepracovaní a niekedy aj zbytočne nervózni.

Pri žalúdočno-črevných ťažkostiach sú sprievodné príznaky často určujúce. Môžu byť priamym dôsledkom konzumovanej potravy, nápojov alebo liekov. Sú však aj signálom ochorení orgánov v brušnej dutine. Hoci sa pacienti sťažujú na bolesti žalúdka, môže ísť o črevné ochorenie, zápal slepého čreva, vylúčiť nemožno ani zápal žlčníka, podžalúdkovej žľazy (pankreasu) alebo psychosomatické ochorenie.

Aj krik je niekedy zdravý

Nikdy netreba v sebe dusiť zlosť, strach ani sklamanie. Ak sa bojíme výmeny názorov a zachovávame „nasilu“ zdanie, že „sme celkom v pohode“, ak potláčame potrebu ich ventilovať, čoskoro sa ohlásia žalúdočné alebo črevné ťažkosti.

Tráviace ťažkosti

Najčastejšie sa takto označujú problémy objavujúce sa po jedle. Typická bolesť v strede hornej časti brucha. Medzi bežné bolesti patrí aj gastritída (zápal žalúdočnej sliznice), žalúdočný vred a vred dvanástnika. Nepríjemné pocity vyvoláva aj nadbytok alebo nedostatok žalúdočnej kyseliny. A prečo sa niekomu po jedle „prihlási“ žlčník? Príčinou môžu byť žlčové kamene. Tvoria sa vtedy, keď sa do žlče dostáva viac cholesterolu. V žlčníku a žlčovodoch sa kryštalizuje a tvoria sa dráždivé kamene.

Lieky, ktoré škodia

– Prípravky proti bolesti a reume
– Antibiotiká a kortizóny.
– Lieky proti srdcovo-cievnym poruchám.
– Cudzorodé minerálne látky, železo.

Ako problémom predchádzať

– Nejedzte v noci, tráviace procesy sú spomalené.
– Nepite pri jedle, pretože tekutiny riedia sekréty (kyseliny, tráviace enzýmy, žlč) a spomaľujú ich činnosť.
– Nezaťažujte organizmus veľkými dávkami liekov. Anticidá znižujú výkonnosť trávenia.
– S jedlom sa nikdy neponáhľajte, vychutnajte si ho bez stresu a pár minút po jedle si oddýchnite.
– Jedzte často a málo. Nezaťažíte si tráviaci systém.
– Jedlo dôkladne rozžujte, vyhnete sa ťažkostiam s trávením.
– Pripravte si čo najlákavejšie jedlo, pretože pohľad na jedlo a jeho vôňa zvyšujú sekréciu tráviacich štiav a zlepšujú trávenie.

Autor
(ym)