Ovoňajte pocikanú plienku

Niekedy na toto ochorenie poukazuje len zapáchajúca plienka, nepokoj dieťaťa či ťažkosti pri močení. Niekedy aj teplota, ktorá stále nechce klesnúť. Ak to rodičia prehliadnu a s liečbou sa nezačne včas alebo vôbec, dieťa môže mať neskôr vážne zdravotné problémy, ktoré v najhoršom prípade vyústia až do zlyhania obličiek.

Plienka neklame

Zápal močových ciest je druhé najčastejšie ochorenie u detí hneď po ochoreniach dýchacích ciest. U najmenších detí, predovšetkým novorodencov a mladších dojčiat, môže byť príznakom infekcie močových ciest výrazný nepokoj, ťažkosti s bruškom, mierne zvýšená telesná teplota či zapáchajúca plienka. Je to úplne iný zápach, ako je napríklad veľmi silne pocikaná plienka, hneď vám to udrie do nosa. Je dobré, ak lekárovi tento zistený fakt „nezatajíte“.

Sú za tým baktérie

Základnou príčinou vzniku zápalu močových ciest a priamym vyvolávateľom infekcie u detí sú baktérie. Podporným faktorom vzniku infekcie je aj funkcia močového mechúra (predovšetkým nedostatočné vyprázdňovanie) a vrodené alebo získané anomálie močových ciest. Lekár môže ešte v ambulancii zistiť zvýšené zápalové parametre v krvi. Vyšetrenie sa vykonáva pomocou prístroja – spektrofotometru. Z kvapky krvi z prsta za 3 minúty dokáže určiť hladinu CRP (C-reaktívneho proteínu), ktorý je spoľahlivý ukazovateľ odlišujúci vírusovú a bakteriálnu infekciu. Toto vyšetrenie niektoré poisťovne nepreplácajú a pacient si to hradí sám. Ak dieťa má pozitívny močový nález a neskôr sa dokáže aj prítomnosť baktérie, je to indikácia na antibiotickú liečbu. Ideálne je rozpoznať problémy a začať s liečbou najlepšie do 24 hodín od objavenia sa príznakov. Antibiotiká by mali mať širokospektrálny záber a po stanovení výsledku mikrobiologického vyšetrenia moču možno následne zmeniť liečbu podľa citlivosti mikroorganizmu na antibiotiká. K všeobecným opatreniam patrí dostatočné podávanie tekutín, starostlivosť o hygienu – uprednostnenie sprchovania, u dojčiat výmena plienok. Ak sú prítomné vrodené anomálie močových ciest, je nevyhnutné ich odstrániť.

Častejšie u chlapcov

V novorodeneckom veku je výskyt častejší u chlapcov, u ktorých je často spojený s vrodenými vývojovými chybami, ktoré postihujú močovo-pohlavný systém. U dojčiat sa tento rozdiel vyrovnáva. Naopak, v školskom veku sa vyskytuje asi 10-krát častejšie u dievčat, čo je ovplyvnené anatomickými pomermi – krátkou močovou rúrou a blízkosťou konečníka s ľahkým prístupom baktérií zo stolice. Rizikom neliečeného, resp. neskoro liečeného zápalu močových ciest, a to najmä u detí do 5. roku života, je vytvorenie jaziev v tkanive obličiek, ktoré môžu postupne spôsobiť poškodenie funkcií obličiek, v najhoršom prípade aj ich samotné zlyhanie v neskoršom veku. Okrem toho neliečenie infekcií môže byť príčinou vysokého krvného tlaku.

Autor
Zuzana Špačková