Pozor na detskú zvedavosť

Deti majú tendenciu všetko ochutnať, vyskúšať, ohmatať. Farebné škatuľky sú pre ne veľkým lákadlom, navyše ak obsahujú pilulky, ktoré sa ponášajú na cukríky. A problém na je obzore.

Väčšina otráv sa stáva v domácom prostredí – doma, u starých rodičov či známych. Hlavnou príčinou je podceňovanie detskej zvedavosti. Aj vy máte lieky odložené na ľahko dostupnom mieste? Pozor! Zásadne nepatria do detských rúk. V prvom rade sa snažte dieťaťu vysvetliť, čo sú lieky. Najvhodnejšou príležitosťou je čas, keď ich dieťa musí užívať. Poučte ho, že tabletky sú iba pre chorých, teda vložiť ich môže do úst iba vtedy, ak mu ich podáte vy alebo iný dospelý člen rodiny. Lieky nikdy nenechávajte na miestach, ku ktorým majú deti prístup – teda napríklad na nočnom stolíku či v kúpeľni na poličke. Uschovávajte ich v priestoroch mimo ich dosahu.
– Skladujte ich vždy v pôvodných obaloch.
– Pri podávaní liekov deťom dôkladne preverte, či sú v obale originálne lieky. Dodržujte dávkovanie a odporúčaný spôsob podávania.
– Nepoužité a staré lieky neskladujte doma. Odovzdajte ich v lekárni.
– Lieky neodhadzujte do koša, deti by ich pri hre mohli nájsť.

Prvá pomoc

Pri podozrení na otravu čo najskôr vyvolajte u dieťaťa vracanie. Odporúča sa podať živočíšne uhlie a preháňadlá, pri nepokoji aj sedatíva. Pozor na dehydratáciu! Dbajte o dostatočný prísun tekutín, ale aj keď sa zdravotný stav zlepší, vyhľadajte lekára.

Deti a vitamíny

Zdravé deti, ktoré majú pestrú a vyváženú stravu s dostatkom čerstvého ovocia a zeleniny, chleba, obilnín a mliečnych výrobkov, nepotrebujú umelé vitamínové preparáty. Deti, ktoré jedia predovšetkým zemiakové lupienky, hranolčeky, hamburgery, cukríky a pijú sladké malinovky, môžu trpieť nedostatkom vitamínov. Vo vedeckých kruhoch sa dnes veľa diskutuje o tom, že nedostatok vitamínov v detskej strave môže byť príčinou zlého správania a slabých školských výkonov. Riešením tohto problému je zdravá strava. Ale v prípade, že deti odmietajú jesť viac zdravých jedál, potom druhá najlepšia možnosť je podávať im denne vitamínové prípravky pre deti.

Autor
(ym)