Lepší život pre pacientov s rakovinou pľúc

Rakovina pľúc je ochorenie, ktorého liečba je náročná. Cielená terapia zvyšuje jej úspešnosť, pritom však pacienta nevystavuje život ohrozujúcim nežiaducim účinkom. Tabletová forma terapie, vďaka ktorej sa môžu pacienti liečiť v domácom prostredí a medzi svojimi blízkymi, je spôsob, ako im ich ťažký boj s rakovinou uľahčiť...

Nádory pľúc patria medzi najrozšírenejšie a najzhubnejšie onkologické ochorenia. Zákerné sú najmä v tom, že v počiatočných štádiách sa neprejavujú a pri neskorších štádiách musí väčšina pacientov podstúpiť náročnú onkologickú liečbu. V súčasnosti sa pri vývoji liekov proti rakovine okrem účinnosti dostáva do popredia aj kvalita života pacienta počas liečby. Rakovina pľúc je ochorenie, ktoré je svojim priebehom i liečbou veľmi náročné.

Domáca liečba

Pohľad pacientov a najčastejšie problémy, s ktorými sa počas liečby stretávajú, skúmalo viacero štúdií a prieskumov na celom svete, vrátane Slovenska. Ukázalo sa, že veľké obavy pacientom spôsobuje protinádorová liečba, boja sa infúzií a častých návštev nemocníc. Mnohí pacienti sa vyjadrili, že nemocničné prostredie v nich zvyšuje pocit, že sú vážne chorí. Celkovo až 9 z 10 pacientov uprednostňuje tabletovú liečbu v domácom prostredí. Psychický stav pacienta môže do značnej miery ovplyvniť jeho prístup k ochoreniu, prijímanie liečby, a tým aj výsledok liečby. Dnes už aj pre pacientov na Slovensku, po liečbe chemoterapiou, existuje možnosť tabletovej formy liečby rakoviny pľúc. Najčastejším typom rakoviny pľúc je nemalobunkový karcinóm pľúc (NSCLC), ktorý tvorí až okolo 85 % všetkých prípadov. Práve v jeho liečbe došlo v posledných rokoch k významnému pokroku. V druhej línii terapie nemalobunkového karcinómu pľúc je možnosťou liečby tzv. cielená terapia, ktorá zvyšuje šance na vyliečenie bez život ohrozujúcich nežiaducich účinkov a zároveň zlepšuje kvalitu života pacienta. Cielená liečba proti rastovému faktoru EGFR účinkuje priamo na miesta nádorovej bunky, ktoré sú zodpovedné za jej rast, bujnenie a šírenie. V liečbe nemalobunkového karcinómu pľúc sa využíva cielená liečba vo forme tabliet, čo ešte zvyšuje prínos pre pacienta. Erlotinib je prvá a jediná tabletová cielená terapia proti EGFR, ktorá dokázateľne predlžuje prežívanie pacientov s nemalobunkovým karcinómom pľúc. Predlžuje čas do progresie ochorenia a zhoršenia príznakov, ktoré ovplyvňujú kvalitu života pacienta. Pacient užíva túto liečbu vo forme tabliet v domácom prostredí. Unikátna kombinácia bezpečnosti a účinnosti liečby erlotinibom sa potvrdila rokmi klinických skúseností. Pokrok v liečbe rakoviny pľúc prináša pacientom okrem účinnosti aj šancu na lepší a kvalitnejší život.

Autor
MUDr. Martin Petráš