Prichádza pomaly - Alzheimerova choroba


Je krutá voči pacientovi aj jeho okoliu a zatiaľ s určitosťou nepoznáme jej pôvodcu, ale ani liek, ktorý by ju vedel zvrátiť. Neurodegeneratívna porucha mozgu, pri ktorej dochádza k postupnej demencii dostala názov podľa doktora Aloisa Alzheimera. On ju prvý opísal. Pri tejto chorobe postupne dochádza k rozpadu nervových vlákien a buniek mozgu, takisto sa mení jeho látková činnosť. Človek stráca svoju osobnosť. Utrpenie nielen postihnutého, ale aj jeho blízkych môže trvať 4 až 12 rokov. Počet chorých na Slovensku sa odhaduje na 40- až 50-tisíc.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie patrí táto choroba medzi desiatku najhlavnejších smrteľných ochorení, aj napriek tomu sa venuje malá pozornosť jeho vplyvu nielen na jednotlivca, ale na celú rodinu a spoločnosť. Na zisťovaní podstaty tohto ochorenia už mnoho rokov pracuje jeden z najvýznamnejších odborníkov na Alzheimerovu chorobu (alebo aj chorobu predčasného starnutia) na svete Slovák prof. MUDr. Michal Novák, DrSc. Je zakladateľom a riaditeľom Neuroimunologického ústavu SAV. V roku 1988 ako vedúci tímu vedcov v Cambridgei zistil, že pravdepodobným pôvodcom Alzheimerovej choroby je proteín tau, ktorý zodpovedá za vážne poruchy až straty pamäti.

Je to o zabúdaní

Najskôr si chorý nevie spomenúť na to, čo sa stalo pred 5 minútami, ale živo si pamätá na veci spred niekoľkých rokov. Vtedy hovoríme o strate krátkodobej pamäte. Príznaky Alzheimerovej choroby možno v prvých fázach ochorenia ľahko prehliadnuť alebo ich pripísať stresu, únave či depresii a strate chuti do života súvisiacej so starnutím. Neskôr dôjde k nenávratnému poškodeniu aj tzv. dlhodobej pamäte. Postupne a spravidla pacient pomaly stráca svoje intelektové, rozumové schopnosti. Nevie, ktorý je deň a rok, stráca orientáciu, nie je schopný myslieť a uvažovať a tragédia vrcholí, keď nepozná ani svojich najbližších. V rozvinutom štádiu ochorenia si chorý svoj intelektový deficit neuvedomuje, je nesebakritický. Postup ochorenia je rôzny. V niektorých prípadoch mierny a môže sa i dočasne akoby zastaviť. Najhoršie je, ak sa choroba ozve príliš zavčasu, to znamená pred 65. rokom života. Najčastejšie sa objavuje u ľudí starších ako 65 rokov, s mierne častejším výskytom u žien ako u mužov. Vo vekovej skupine od 40 do 65 rokov pripadá jeden človek postihnutý Alzheimerovou chorobou na 1000 obyvateľov, v skupine od 65 do 70 rokov jeden na 50 obyvateľov, od 70 do 80 jeden na 20 obyvateľov a vo vekovej skupine nad 80 rokov je postihnutý jeden z piatich. Pri Alzheimerovej chorobe pacient stráca všetky sociálne a hygienické návyky. Medzi najznámejších ľudí, ktorí trpeli na toto ochorenie, patrí americký prezident Ronald Reagan či Geraldine Fitzgeraldová, Annie Girardotová, alebo Rita Hayworthová.

Pomáha nadácia Memory

Na Slovensku je Alzheimerova choroba zachytená väčšinou až v neskoršom štádiu, keď má pacient už výraznejšie problémy, vtedy však majú lekári menšie možnosti ovplyvniť priebeh ochorenia. To znamená, že na Slovensku sa len približne každý desiaty človek s Alzheimerovou chorobou lieči. Pritom skoré zachytenie Alzheimerovej choroby a správna kombinácia farmakologickej liečby a primeranej aktivizácie dáva možnosť na spomalenie priebehu ochorenia a predĺženie plnohodnotného života pacienta. Keďže každý z nás môže mať vo svojom okolí niekoho s týmto ochorením, mali by sme zvýšiť vnímavosť voči zmenám v správaní našich rodičov či partnerov. Pomoc chorým a ich príbuzným už viac než 10 rokov poskytuje u nás nadácia Memory. Vybudovala riadenie Centrum Memory, ktoré je preventívnym, diagnostickým, vzdelávacím centrom a špecializovaným zariadením pre ľudí s poruchami pamäti.

Dôraz na trénovanie pamäte

Riešenie sudoku a lúštenie krížoviek či spoločenské hry, ktoré si vyžadujú rozmýšľanie, ako aj náročnejšie kartové hry, scrabble a podobné je pre starších ľudí to najlepšie. Pretože pravdepodobne jediný súčasný účinný preventívny prostriedok proti predčasnému starnutiu mozgu je pamäťový tréning. Patrí k novodobým efektívnym nástrojom predĺženia nezávislého života seniorov, zvýšenia ich sebestačnosti a zo spoločenského hľadiska je aj ekonomicky najzaujímavejší – každý je zodpovedný sám za seba. Tréningy pamäti môžu navštevovať aktívni seniori, ktorí pociťujú problémy s pamäťou v bežnom živote, aj seniori, ktorým odporúčajú tento typ aktivity lekári – psychiatri alebo neurológovia – ako doplnok liečby, zvyčajne problémov s pamäťou a depresie. Prospešná je fyzická aj duchovná aktivita.

Hľadá sa liek

Vo svete sa intenzívne hľadá liek na Alzheimerovu chorobu. Prísľubom aj pre Slovensko sú klinické skúšky medikamentu s účinnou látkou metyltioninium chlorid. Je dielom britských vedcov postaveným na už spomínanom objavení proteínu tau. Predpokladá sa, že do praxe by sa mohol dostať asi o 2 roky. Vo svete sa však intenzívne diskutuje aj o zvýšení šance na spomalenie postupu Alzheimerovej choroby využívaním nepsychoaktívnej časti marihuany. Poukazujú na to úvodné výsledky štúdie Hebrejskej univerzity v Jeruzaleme, ale aj v Spojených štátoch amerických.

Dotazník porúch pamäti

* Opakuje si stále niečo alebo pýta sa stále na to isté?
* Je viac zábudlivý/-á, má problémy s krátkodobou pamäťou?
* Potrebuje si robiť záznamy na pripomenutie vecí, ako sú domáce práce, nákupy, užívanie liekov?
* Zabúda na dohovorené stretnutia, rodinné udalosti, sviatky?
* Vyzerá smutný/-á, skleslo alebo je plačlivý/-á častejšie než v minulosti?
* Začal/-a mať problémy s počítaním, používaním peňazí a kontrolou financií?
* Stratil/-a záujem o svoje obľúbené činnosti, ako hobby, čítanie, návštevy kostola, alebo iné sociálne aktivity?
* Začína potrebovať pomoc pri jedení, obliekaní, kúpaní, toalete?
* Začína byť podráždený/á, nepokojný/á, podozrievavý/á alebo začína vidieť, počuť, veriť nereálnym veciam?
* Existujú obavy ohľadne jeho/jej schopnosti riadiť auto, napr. nebezpečenstvo zablúdenia alebo nebezpečnej jazdy, prípadne prestal/-a riadiť auto? Ak nikdy neriadil/-a auto, odpovedzte "Nie".
* Má problémy pri vyjadrovaní sa a nájdení vhodných slov, s ukončením vety alebo pomenovaním vecí a ľudí?
.
Viac ako päť odpovedí „Áno“ môže znamenať prítomnosť porúch pamäte a je vhodné konzultovať tieto otázky s lekárom.

Autor
Mária Šišuláková