Letné problémy s hmyzom - MUDr. Danka Švecová


Príroda v letnom období je pre mnohých ľudí nenahraditeľnou súčasťou života. Pobyt v prírode je väčšinou zdrojom radosti a možnosťou na oddych, ale môže aj poriadne pokaziť náladu – ak človeka otravuje a štípe hmyz. Včela, osa, komár, čmeliak, sršeň, „malé čierne mušky“ zanechávajú v mieste bodnutia jed, ktorý v koži ľudí môže vyvolať nepriaznivé reakcie rozličného rozsahu od zápalového opuchu až po žihľavku na rozsiahlych častiach tela. V zriedkavých prípadoch sa môže vyvinúť až taká silná reakcia, ktorá môže ohroziť život poštípaného. V jednom poštipnutí sa dostane do organizmu 0,5 až 2,05 ml jedu. Je to malé množstvo, ale môže vyvolať veľmi závažné reakcie, pričom tieto reakcie závisia od toho, či hmyz poštípal človeka, ktorý nie je precitlivený na jed hmyzu, alebo jedinca, ktorý je na tento jed alergický. Okrem vpravenia jedu do kože dochádza aj k mechanickému poškodeniu povrchu kože, ktoré sa môže infikovať baktériovou infekciou pri škrabaní nečistými nechtami.

Ako sa prejaví poštípanie hmyzom

Jed hmyzu spôsobuje malé miestne poškodenie, ale pri nadmernom množstve môže jed vyvolať aj celkovú reakciu organizmu. Vpichnutie každý človek zvyčajne spozoruje, lebo bodnutie hmyzom je bolestivé, prinajmenšom nepríjemné. V mieste vpichu sa vytvorí začervenanie s opuchom, môže mierne alebo aj veľmi bolieť, čo sa zvýrazňuje pri zatlačení na poštípané miesto. Táto reakcia môže trvať 1 – 2 dni. Poštípanie komárom je všeobecne známe. Niekedy môže vyvolať reakciu s komplikáciami, ak bol hmyz infikovaný baktériami. Pri škrabaní svrbivých štípancov si ich najmä deti infikujú znečistenými nechtami. V podvečer v prírode môžu dolné končatiny napadnúť húfy čiernych mušiek, ktorých štípance spôsobujú akoby krvou podliate fliačiky, prípadne až drobné čierne ranky, ktoré sú bolestivé a sprevádza ich opuch nielen miesta poštípania, ale aj priľahlých miest, prípadne až celého predkolenia. Pridružiť sa môže zvýšená telesná teplota. Silná a rozsiahla reakcia vzniká pri poštípaní včelou alebo osou v ústach a v blízkosti dýchacích ciest, keď dochádza k opuchu jazyka alebo hrdla, čo môže spôsobiť zúženie dýchacích ciest a ohroziť život poštípaného zadusením. Bolestivé sú poštípania vo veľmi husto inervovanom tkanive, ako sú končeky prstov a pery úst. Ani väčší počet vpichov však spravidla život postihnutého neohrozuje. Približne pri 10 % poštípaných sa môže vyvinúť celková reakcia, a to iba v prípade, ak bolo poštípanie mnohonásobné. Známa je otrava včelím jedom po poštípaní 2340 vpichmi. V literatúre sa spomína usmrtenie 4-ročného dievčatka 250 osími vpichmi. Súčasné ochorenia, ako sú astma, ischemická choroba srdca a vysoký tlak krvi môžu zvyšovať riziko úmrtia po poštípaní. Je takisto známe, že u včelárov sa môže vyvinúť vysoký stupeň tolerancie a poštipnutie môže vyvolať len malú alebo žiadnu reakciu. Tolerancia klesá medzi sezónami, a preto každé prvé poštípanie v sezóne spôsobuje väčšiu reakciu ako nasledujúce.

Ako sa dá zistiť, čo nás poštípalo

Včela (Apis mellifera) patrí medzi blanokrídly hmyz (Hymenoptera), má zahnuté žihadlo, ktoré zostane zabodnuté v rane, pričom sa obsah kontraktilného jedového vačku postupne vyprázdňuje dutým žihadlom.

Osy v širšom zmysle slova patria do čeľade (Vespidae), tvoria skupinu príbuzných druhov hmyzu (Vespula – osa, Polistes – osa dravá, Vespa – sršeň) s hladkými rovnými žihadlami, ktoré im umožňujú opakované bodnutie bez toho, že by to hmyzu uškodilo. Ojedinelo sa stáva, že aj osa ponechá žihadlo v rane, takže nález zabodnutého žihadla nemusí byť jednoznačne dôkazom bodnutia včelou.

Ako sa prejaví alergia na poštípanie hmyzom

Vzniknutá alergia trvá väčšinou dlho – až 25 rokov po bodnutí, ktoré už nieslo znaky alergickej reakcie. Vyvíja sa väčšinou u ľudí, ktorí boli opakovane poštípaní hmyzom. Vyskytuje sa častejšie u tých, ktorí trpia na nejaký druh atopickej reakcie, napríklad detský ekzém, sennú nádchu alebo astmu. Prejavuje sa silnou reakciou na poštípanie hmyzu, opuchom až do veľkosti mužskej dlane, pridružiť sa môže žihľavka, svrbenie kože, nevoľnosť, napínanie na zvracanie, omámenie, strach zo smrti a bezvedomie.

Čo treba robiť pri poštípaní

Ošetrenie závisí od stupňa závažnosti reakcie po poštípaní. Pri poštípaní komárom veľakrát stačí len potretie poštípaného miesta prípravkom Fenistil gel alebo iným prípravkom s podobným účinkom. V prípade bakteriálnej infekcie sú potrebné aj antibiotické krémy alebo masti, ktoré predpíše odborný kožný lekár. Po poštípaní včelou alebo osou stačia bežné zásahy – odstrániť žihadlo včely pinzetou, bodnuté miesto potrieť dezinfekčnou tinktúrou. Vhodné je priložiť ľadový alebo alkoholový obklad. Pri pichnutí do krku alebo do úst treba hneď cucať kúsok ľadu alebo si dať do úst studenú lyžicu. Potom čo najrýchlejšie vyhľadať lekársku pomoc. Jedinci, ktorí sú alergickí na poštípanie hmyzom, si ošetria opuch studeným obkladom, pri silnom svrbení je vhodný Fenistil gel. Antihistaminiká sa odporúčajú, ak došlo aj k tvorbe žihľavky. Pri vyššom stupni precitlivenosti sú zásahy laickej prvej pomoci zvyčajne málo účinné. Poštípanému je potrebné zabezpečiť odbornú lekársku pomoc. Po prekonanej celkovej reakcii na jed hmyzu je potrebné urobiť zásadné opatrenia. Pretože je nemožné zabezpečiť, aby postihnutý jedinec neprišiel do styku so žihadlom včely alebo osy, na ktorú je alergický, musí byť informovaný o včasnej a účinnej samoliečbe, mal by byť vybavený preukazom s uvedením diagnózy alergie na včelí alebo osí jed a návodom, ako postupovať v prípade poštípania hmyzom, a musí byť vybavený osobným pohotovostným balíčkom obsahujúcim lieky, ktoré musí použiť ihneď po poštípaní spomínaným hmyzom.

Dá sa liečiť alergia na hmyz?

Dlhodobým účinným a najúčinnejším riešením je špecifická imunoterapia, o ktorej môže rozhodnúť a ktorú môže realizovať len kvalifikovaný a skúsený odborník. Musí pritom vychádzať z aktuálneho komplexného zhodnotenia zdravotného stavu alergika a podľa toho voliť najvhodnejší postup. Alergia sa dá liečiť hyposenzibilizáciou, na ktorú sa používa výťažok z tela hmyzu. Táto liečba sa zameriava na zmiernenie až odstránenie alergickej reakcie po poštípaní. Extrakt sa podáva postupne od najslabšej až po silnejšie koncentrácie. Liečebná kúra trvá niekoľko mesiacov a po jej skončení je precitlivený človek pred následkami uštipnutia chránený. Vzhľadom nato, že sa táto odolnosť po nejakom čase vytráca, musí postihnutý jedinec v pravidelných intervaloch injekcie opakovať. Už po 2 mesiacoch liečby je hyposenzibilizovaný jedinec chránený. Hyposenzibilizačná liečba je nutná u každého, kto má alergiu na včelí alebo osí extrakt, pretože pri ďalšom uštipnutí hmyzom môže nastať šoková reakcia, ba i smrť.

Pred poštípaním hmyzom sa musí chrániť zdravý jedinec a takisto ten, kto je na hmyz alergický

· vyhnúť sa treba rýchlym pohybom a panike, lebo vtedy sa cíti hmyz ohrozený,
· čierne látky a pestrofarebné látky hmyz priťahujú,
· v prírode nosiť dlhé rukávy a dlhé nohavice, pevné topánky,
· používať látky odpudzujúce hmyz – repelenty,
· nepoužívať parfumy, voňavé krémy na opaľovanie, šampóny a laky na vlasy,
· nekonzumovať potraviny a sladkosti v prírode,
· nezdržiavať sa v blízkosti prezretého spadnutého ovocia,zvyškov potravín,košov na odpadky,
· nápoje vždy prikrývať, prehltnutá osa môže byť životu nebezpečná,
· pri jazde na motorke a bicykli nosiť prilbu a rukavice,
· nechodiť na boso,
· pot hmyz priťahuje.
.

Autor
Doc. MUDr. Danka Švecová, PhD., Dermatovenerologická klinika LFUK a FN, Bratislava