Bez potenia sa nedá žiť

Mnohí z nás si ani neuvedomujú, akú dôležitú úlohu a význam v živote človeka majú vône a pachy. Každý človek má vlastnú „čuchovú mapu“. Citlivosť na vône a ich vnímanie je veľmi individuálne. Zatiaľ čo niekomu jeden človek „vonia“, druhému je jeho pach nepríjemný. Ale väčšine z nás prekáža nepríjemný pach potu. Potenie môžeme definovať ako prirodzený proces, ktorý je veľmi dôležitý pre ľudské telo. Prebieha počas celého nášho života, už od narodenia. Jeho hlavnou úlohou je termoregulácia, ktorá pomáha ochladzovať náš organizmus a má svoju úlohu aj pri vylučovaní škodlivých a toxických látok.

Ako to funguje?

Človek sa potí potnými žľazami. Aktivitu potných žliaz riadi a kontroluje autonómny nervový systém. Priemerne má človek 3 až 4 milióny potných žliaz. Nachádzajú sa na celom tele s výnimkou perí, prsných bradaviek a vonkajších pohlavných orgánov. Z anatomického hľadiska žľazy delíme na malé (ekrinné) a veľké (apokrinné). Líšia sa svojou veľkosťou, počtom, rozmiestnením na tele, zložením potu, ktorý produkujú, ako aj reakciou na rozdielne podnety. Malé potné žľazy fungujú u človeka už od narodenia. Nachádzajú sa na celom tele, v najväčšej koncentrácii na pažiach, chodidlách, hrudníku a čele. Ich celkový počet sa odhaduje na 2 až 2,5 milióna. Reagujú predovšetkým na vonkajšie podnety (teplo, fyzická námaha) a plnia termoregulačnú funkciu. Pot, ktorý produkujú, zvlhčuje povrch kože a odparovaním ho ochladzuje. Veľké potné žľazy sa nachádzajú predovšetkým v podpazuší, v oblasti genitálií a okolo prsných bradaviek. Stávajú sa funkčnými okolo ôsmeho roku života. Pot, ktorý sa vytvára v týchto žľazách, obsahuje bielkoviny a mastné kyseliny, takže je hustejší a má žltkastú farbu, čo je dôvod svetlých škvŕn na odeve. Reagujú aj na psychické podnety. Významne sa aktivujú pri sexuálnom vzrušení a podieľajú sa na vzniku špeciálnej vône každého človeka. To je dôvod, prečo pri výbere partnera hrá takú dôležitú úlohu jeho pach. Množstvo potu závisí od viacerých faktorov – vonkajšej teploty a klimatického pásma, zvýšenej produkcie tepla v organizme, fyzickej námahy, psychického vzrušenia. Maximálne množstvo potu, ktorý človek vyprodukuje za hodinu, je 1 liter. Pri zvýšenom potení treba bezpodmienečne dodržiavať pitný režim a dbať na dostatočný prísun tekutín s obsahom minerálov.

Potenie ako signál

Potenie môže byť aj signálom, že s naším telom nie je čosi v poriadku. Nadmerné potenie, ktoré nie je dôsledkom zvýšenej fyzickej námahy alebo silného emocionálneho stresu, sa nazýva hyperhidróza. Vznik nadmerného potenia môže súvisieť s hormonálnou nerovnováhou (napr. u žien počas klimaktéria), nadmernou činnosťou štítnej žľazy, prípadne nadmernou aktivitou nervového systému.

Muži a ženy – v čom sme iní?

Muži a ženy sa líšia nielen fyzicky, ale rozdielnym spôsobom fungujú aj chemické procesy v ich telách. Ženská pokožka je oveľa citlivejšia na teplotné zmeny, čo spôsobuje množstvo tuku, v priemere má menšiu plochu a menší počet potných žliaz. Z toho vyplýva, že ženy sa potia menej – množstvo potu za hodinu u mužov dosahuje v priemer asi 250 ml, kým u žien len 180 ml. Mužské potné žľazy sú oveľa aktívnejšie ako ženské a spravidla sa u nich v podpazuší nachádza viac baktérií, ktoré spôsobujú nepríjemný pach. To znamená, že muži sa nielenže viac potia, ale ich pot je viac cítiť, pričom ženy sú spravidla na cudzí pach oveľa citlivejšie. Napriek všetkým rozdielom majú muži aj ženy jedno spoločné – snažia sa nájsť si partnera, s ktorým si budú nielen rozumieť, ale aj si vzájomne „voňať“, lebo žiť s niekým, koho nemôžete „ani cítiť“, sa jednoducho nedá.