Aj koža starne - MUDr. Iveta Hasová


Tak ako počas roka jar strieda jeseň, tak mladosť a zrelosť strieda jeseň života. Každé ročné obdobie má svoje špecifiká, aj ľudské telo zaznamenáva zmeny. Proces starnutia kože sa začína v období zrelosti. Vo vyššom veku sú znaky starnutia kože markantné. Prejavujú sa na samotnej koži a na jej štruktúre. Znakmi postupného starnutia je aj šedivenie vlasov, ich úbytok a kvalitatívne zmeny, mení sa vzhľad nechtových platničiek. Produkcia potu sa obmedzuje a v starobe sa koža stáva suchšou a menej premastenou. Suchosť kože sa prejavuje viac v zimnom období v súvislosti so zníženou vlhkosťou prostredia a nadmernými hygienickými zvyklosťami dnešnej doby.

Ako dochádza k starnutiu kože

Koža je zložená z troch základných častí – pokožky, zamše a podkožia. V procese starnutia vznikajú zmeny vo všetkých jej častiach. Pokožka sa zvyčajne stenčí a jej obnova sa spomalí. Zmeny prítomné na spojení pokožky a zamše môžu viesť k ľahšej zraniteľnosti kože a zhoršenému prenosu nutričných zložiek. Zamša je u osôb nad 65 rokov tenšia približne o pätinu. Pozorujeme zmeny na bunkových i cievnych štruktúrach. Najcharakteristickejšie sú zmeny produkcie kolagénu a alterácia elastických vlákien. Najviac pozornosti v procese starnutia sa dostáva kolagénu, elastínu a glykosaminoglykánom. Kolagén tvorí po odparení vody asi 70 % objemu kože. Starnutím dochádza k zhrubnutiu vlákien a k zmene ich organizácie, k zmene pomeru jednotlivých typov kolagénu. Zmeny bývajú významnejšie v prípade kože vystavovanej pôsobeniu ultrafialových lúčov. Celkový obsah kolagénu v koži klesá ročne asi o 1 %. Zmeny na elastických vláknach podmienené UV žiarením, elastóza, sa považujú za typický znak tzv. fotoageingu, starnutia kože v dôsledku slnečného žiarenia. Dochádza k zmene tvaru a zoskupenia vlákien, mení sa pomer jednotlivých zložiek. Začiatočná fáza zvýšenia obsahu elastínu je vystriedaná degeneratívnymi zmenami. Strata elasticity kože sa vekom výrazne zvyšuje a prejavuje sa ovísaním kože. Kolagénové a elastické vlákna zodpovedajú za elasticitu kože a rezistenciu voči ťahu a lomu. Glykozaminoglykány, predtým mukopolysacharidy, ako súčasť dermy, sú zodpovedné za hospodárenie kože s vodou a minerálmi. Majú vysokú väzobnú kapacitu pre vodu a dokážu naviazať 1000-násobok svojho objemu. Proteoglykány pre svoju schopnosť viazať vodu sú zodpovedné za rezistenciu kože voči tlaku. Najznámejším zástupcom tejto skupiny je kyselina hyalurónová, ktorej obsah vekom výrazne klesá. Paradoxne obsah niektorých zložiek stúpa, ale sú to – naopak – tie zložky, ktoré sú prítomné v procese jazvenia kože. Znížením obsahu kyseliny hyalurónovej a jej nedostatočným zoskupením s kolagénovými a elastickými vláknami dochádza spolu s poklesom obsahu vody k zníženiu napätia kože, zmenám prekrvenia, zníženiu elasticity a tvorbe vrások. Redukcia cievnej siete asi o tretinu vedie k oslabeniu cirkulácie, nedostatočnej látkovej výmene, zmenám termoregulácie, zníženiu teploty kožného povrchu a bledosti kože. V koži klesá obsah pigmentových buniek, čo vedie k zvýšenej náchylnosti na tvorbu kožných nádorov podmienených slnkom. Podkožné tkanivo spája kožu s okolitými orgánmi. Starnutím ubúda tuk v oblasti tváre, chrbtov rúk a na predkoleniach, naopak, v oblasti pásu dochádza k jeho akumulácii. Starnúca koža je charakterizovaná farebnou nejednotnosťou s tvorbou hypo- a hyperpigmentácií, ochabnutosťou, stratou pružnosti, žltkastým nádychom, drsnosťou, zväčšením pórov a tvorbou rozšírených cievok na tvári, tendenciou k tvorbe modrín, celkovou bledosťou, tvorbou novotvarov, vráskami.

Ktoré časti nášho tela najrýchlejšie prezrádzajú náš vek?

Vzhľadom na to, že slnečné žiarenie sa takou výraznou mierou podpisuje pod proces starnutia, najvýraznejšie zmeny nachádzame práve na miestach, ktoré sú pred jeho pôsobením najmenej chránené. Sú to tvár, hrudník – dekolt, chrbty rúk a vonkajšie plochy predlaktia.

Aké zmeny možno očakávať v priebehu procesu starnutia na tvári?

Síce je pravda, že starneme, odkedy sme sa narodili, ale prejavy konvenčne stanoveného starnutia nastupujú v dospelosti. Ich znaky možno zadeliť podľa vekových kategórií s ohľadom na typické známky starnutia. Samozrejme, že existujú výrazné interindividuálne rozdiely, ktoré sú podmienené najmä genetikou. Hovorí sa Aká matka, taká Katka, a tak nečudo, že mladá dáma má nadmieru vyvinutú vrásku hnevu v rovnakej lokalite ako jej matka už vo veku, keď ju tam štandardne nemožno ešte očakávať.

Kategória do 20 rokov:

Bez vrások
Hladká a jednotne sfarbená pleť

Kategória 20 – 30 rokov:

Skoré prejavy fotostarnutia
Ojedinele mierne zmeny pigmentácie
Bez zmien kožného povrchu
Žiadne alebo minimálne vrásky

Kategória 30 – 40 rokov:

Vrásky v pohybe
Mierne prejavy fotostarnutia
Nezrovnalosti farebného koloritu, solárne lentigo
Hmatateľné, ale voľným okom neviditeľné zhrubnutia kožného povrchu
Vrásky okolo očí, tzv. „crows feet “ vrásky
Vrásky smiechu prítomné po bokoch úst

Kategória nad 50 rokov:

Statické vrásky
Pokles ústnych kútikov s tvorbou vrások typu „marionette lines“
Vznik škvrnitých pigmentácií typu lentigo solaris
Voľným okom viditeľné hyperkeratózy (ľudovo ploché bradavičky)
Prítomné rozšírené cievky

Kategória nad 60 rokov:

Iba vrásky
Výrazné prejavy fotostarnutia
Z dôvodu úbytku podkožného tkaniva, pôsobenia gravitačnej sily, zmeny kostených štruktúr lebky dochádza k celkovo zvädnutému a ochabnutého výrazu tváre s prevismi
Zmena prirodzenej farby pleti a výrazná nejednotnosť
Početné pigmentácie
Seboroické veruky
Kožné malignity

Medzi jednotlivcami nájdeme početné rozdiely v nástupe a sile starnutia nielen na vrodenom základe, ale i pôsobením vonkajších faktorov. U fajčiarov nastupuje zmena farebnosti pleti na popolavosivý odtieň podstatne skôr ako u nefajčiarov. Periorálne vrásky (okolo úst) sa takisto zaznamenávajú u mladších osôb.

Ako odstrániť niektoré nedostatky?

Pigmentácie

S pribúdajúcim vekom pozorujeme na koži vznik drobných hnedastých škvŕn. Zvyčajne sú lokalizované na chrbtoch rúk a tvári, ale stretávame sa s nimi aj v iných lokalitách pravidelne vystavovaných účinku UV žiarenia. Problém sa vyskytuje zvyčajne po 40. roku života u oboch pohlaví s väčšou či menšou intenzitou. Táto diagnóza patrí k typickým prejavom starnutia a tvorí nepríjemného „spoločníka prezrádzajúceho fyzický vek“. Škvrny môžu mať rozmer od niekoľkých milimetrov až do veľkosti niekoľkých centimetrov v priemere. Rokmi ich počet stúpa a veľkosť progreduje. Ide o pigmentové škvrny typu lentigo solaris. Myslím si, že žiadna z nás o takýto „šperk“ nestojí. Na korekciu pigmentových škvŕn sa v súčasnosti najčastejšie využíva metóda liečby pulzným svetlom. Je to neinvazívny zákrok, ktorý rieši problém bez poškodenia kožného povrchu a bez vyradenia z bežných aktivít života. Najlepšie a najbezpečnejšie riešenie ponúka systém pulzného svetla novej generácie, tzv. I2PL technológia. Intenzívne pulzné I2PL je na rozdiel od predošlých IPL systémov charakterizované dvojitým systémom filtrácie vysielaného svetelného záblesku a stabilitou pulzu. Zúžením spektra vlnových dĺžok efektívnejšie, v kratšom časovom období a s minimálnymi sprievodnými príznakmi sa dosahuje želaný terapeutický efekt. Na liečbu pigmentácií zvyčajne postačujú 1 – 2 sedenia, ak však chceme pokožku výraznejšie stimulovať k regenerácii, odporúčajú sa 3 ošetrenia. Po aplikácii gélu a nasadení ochranných okuliarov sa na pokožku priloží hlavica vysielajúca svetelné impulzy. Vnem, ktorý pociťujete, možno prirovnať jemnému uštipnutiu gumenou páskou. Vlastné ošetrenie trvá niekoľko minút. Zákrok sa opakuje v 3 – 4-týždňovom intervale. Klienti hodnotia zákrok ako cenovo prijateľný a vzhľadom na výsledný efekt ako neoceniteľný.

Kožné výrastky

Kožné prívesky (Fibromata mollia pendulantia) sú nezhubné kožné útvary spojivového tkaniva. Najčastejšie sa vyskytujú vo vyššom veku v oblastiach zvýšeného trenia, ako sú krk, podpazušie či slabiny. Sú to drobné, mäkké, často stopkové kožné výrastky farby kože. Výrastky rastú pozvoľna. Najprv vznikne na koži drobný pupenec, ktorý sa postupne natiahne a pri koreni stenčí. Vzniká drobný nitkovitý útvar rozšírený na svojom voľnom konci. Veľkosť fibrómov varíruje od drobných rozmerov až do veľkosti šošovice či fazule. Zvyčajne bývajú mnohopočetné, môžu sa však vyskytovať izolovane, vtedy spravidla nadobúdajú väčší rozmer. Vyskytujú sa u oboch pohlaví, tak u mužov, ako aj u žien, pri genetickej predispozícii ich možno nájsť aj u mladších jedincov. Odstrániť kožné výrastky patrí k rutinnej praxi korektívneho dermatológa. Súčasná medicína využíva viaceré terapeutické možnosti. K najpoužívanejším technikám patrí koagulácia a laserová terapia. Laserové prístroje umožňujú vysoko efektívne odstrániť neželané výrastky, ich nevýhodou je však privysoká cena za zákrok. Koagualčné metódy využívajú elekrokoaguláciu alebo modernejšiu metódu RF koagulácie. Elektrokoagulácia využíva účinky vysokofrekvenčného prúdu na cielenú deštrukciu tkaniva. RF koagulácia je metóda založená na účinku rádiofrekvenčných (RF) vĺn slúžiaca na odstránenie drobných výrastkov a nedokonalostí kožného povrchu či niektorých cievnych lézií. Prednosťou RF koagulácie je predovšetkým menšie poškodenie okolitého tkaniva, kratší čas hojenia, minimálne riziko jazvenia či iných vedľajších efektov a excelentný kozmetický výsledok zodpovedajúci laserovému ošetreniu.

Rozšírené cievky

Rozšírené cievky patria k príznakom starnúcej pleti alebo patria k prejavom ochorenia zvaného (rosacea či couperose). Rozlišujeme 2 základné formy ochorenia a to rosaceu na mastnej pleti a rosaceu na suchej pleti. S prvou formou ochorenia sa stretávame zvyčajne po 20. roku života u žien i u mužov, s maximom prejavov vo veku zrelosti medzi 40. a 50. rokom života. Prejavy rosacey na suchej pleti sa rozvíjajú u žien v období menopauzy, keď na koži tváre nachádzame početné jemné rozšírené cievky, najmä v centrálnych častiach. Neželané cievne lézie a začervenanie možno redukovať laserovým žiarením alebo terapiou pulzným svetlom. Terapeutický efekt pulzného svetla či laserového žiarenia je založený na princípe selektívnej fototermolýzy. Žiarenie sa pri odstraňovaní cievnych lézií vychytáva v krvnom farbive – hemoglobíne. Energia lúča sa premení na teplo, čo následne vedie k deštrukcii cievy a jej odstráneniu. Pulzné svetlo novej generácie, čiže I2PL, je prvou technológiou, ktorá sa dokázala úspešne popasovať s difúznym začervenaním tváre. Na odstránenie rozšírených cievok tváre sú potrebné v priemere 2 ošetrenia, redukcia difúzneho začervenania zvyčajne vyžaduje vyšší počet ošetrení.

Červené znamienka

Angioma senile – drobné červené uzlíčky sýtočervenej a neskôr modrastej až modrosivej farby vznikajú spravidla v tridsiatom až štyridsiatom roku života. Vyskytujú sa u oboch pohlaví, častejšie však u mužov. Ich veľkosť dosahuje niekoľko milimetrov, spravidla bývajú veľké ako špendlíková hlavička. Bývajú mierne vyvýšené nad kožný povrch. Vyskytujú sa jednotlivo, častejšie sú však mnohopočetné. Odstrániť tieto prejavy možno chirurgicky, kryoterapiou alebo elektrokoaguláciou. V súčasnosti najjednoduchším, najrýchlejším a zároveň bezbolestným terapeutickým riešením je laserové a IPL ošetrenie. Princípom liečby je selektívna fototermolýza. Žiarenie pohlcuje krvné farbivo hemoglobín a nasleduje deštrukcia vzniknutého útvaru. Po laserovom ošetrení dochádza v priebehu krátkeho času k úplnému vymiznutiu neželaného útvaru.

Fotorejuvenizácia

3D metóda rejuvenizácie pleti je formou ošetrenia zameranou na 3D, teda trojdimenzionálne vylepšenie vzhľadu. Ide teda nielen o plošnú korekciu nedostatkov (cievok, pigmentácií), ale aj o zlepšenie hĺbky kože – nezrovnalostí kožného povrchu, teda predovšetkým vypnutie vrások. Ako prvá forma sa využívala kombinácia pulzného svetla, diódového či NdYag laseru a laseru s hlbším prienikom do tkaniva. Rozhodne teda ide o viacúrovňové ošetrenie pleti počas jedného sedenia. Veľmi úspešne sa využíva kombinácia s mikrodermabráziou a LED lampami. Základom je prednostne pulzné svetlo a jeho kombinácie s inými ošetreniami. WR fotorejuvenizácia „wrinkle reduction treatment“ (WR fotorejuvenizácia) je ošetrenie zamerané na korekciu vrások. Využívame kombináciu fotospreja (0,5 % enkapsulovaná ALA inkorporovaná do lipozómov) a pulzného svetla. Pri novom spôsobe terapie môžeme teda konečne očakávať okrem výsledkov fotorejuvenizácie dosahovaných predtým (korekcia cievnych nedostatkov, pigmentových škvŕn, rozšírených pórov, zlepšenie kožného tonusu) aj výrazné zlepšenie vzhľadu vrások a výraznejší efekt zlepšenia textúry pleti. Samozrejme, terapeutický efekt je podporený novou, presne vyšpecifikovanou škálou svetelného spektra. Nový spôsob ošetrenia je rozhodne unikátnou omladzovacou metódou založenou predovšetkým na fotochemickej reakcii. Energia sa cielene dostáva do hlbších vrstiev tkaniva, kde dochádza k zmene kolagénových vlákien, deštrukcii poškodených vlákien a formovaniu nového kolagénu podporením aktivity fibroblastov. Výsledkom je spevnenie kože, zvýšenie jej elasticity a redukcia vrások.

Vrásky

Botulotoxín ako terapeutická metóda zaujal v Guinessovej knihe rekordov medzi neinvazívnymi ošetreniami v Amerike jedno z najpoprednejších umiestnení. A určite nie náhodou. Je jednou z mála omladzujúcich metód, keď sa výsledný efekt dosahuje takou závratnou rýchlosťou. Zvyčajne v priebehu 2 – 5 dní sa vrásky vyhladia a často nie je potrebný ďalší iný zákrok na dosiahnutie dokonalého výsledku. Toto pravidlo platí najmä pri dynamických vráskach alebo inak – pri vráskach v pohybe. Úspešnosť a popularita terapie sa odvíja od jednoduchého spôsobu podania injekčnou technikou, bolestivosť pri zákroku je minimálna. Nie sú potrebné žiadne testy pred podaním prípravku ani znecitlivenie liečenej oblasti. Po aplikácii sa želaný efekt dosahuje rýchlo a liečba nevyžaduje vyradenie z bežného rytmu života. Nežiaduce účinky, ak sa vôbec vyskytnú, majú iba prechodný charakter a v krátkom čase odznievajú. Ich výskyt sa opakovanou aplikáciou znižuje a nedosahuje ani 1 %. Medzi prvoradé prednosti tejto liečby patrí nenáročnosť, bezpečnosť a možnosť zachovania si svojho prirodzeného vzhľadu. Po aplikácii prípravku dochádza v priebehu 1 – 2 dní k prejavom nervovo-svalovej blokády, najneskôr však do 14 dní. V praxi to znamená, že sval nereaguje na váš podnet, nemôžete ho aktivovať, čiže nemôžete sa zamračiť či pokrčiť čelo. Nedochádza však k strnulému výrazu, napríklad obočie môžete mierne zodvihnúť. Výsledný efekt závisí aj od dohody lekár – klient. Ak klient chce zachovať určitú časť mimiky, erudovaný lekár zablokuje len tú oblasť, ktorá je esteticky rušivá. Patrím k prvým dermatológom na Slovensku, ktorý botulotoxín začali efektívne využívať. S klientom sa snažíme nájsť vždy najlepšie riešenie jeho problému, a čo je podstatné, výsledný efekt vieme podľa potreby upraviť. Zablokovanie svalovej aktivity je len dočasného charakteru, po prvej aplikácii pretrváva 3 – 4 mesiace. Opakovanými aplikáciami sa výsledný efekt predlžuje a pretrváva okolo 6 mesiacov. Pri opakovaných aplikáciách prípravku dochádza dokonca k strate zlozvyku zapájať určité mimické svaly, zabudnete sa zbytočne mračiť či nadmerne vyjadrovať váš údiv. V prípade, že prítomné vrásky boli fixované dlhodobo, teda ide o vrásky statické, a na kožnom povrchu pretrvávajú drobné priehlbiny, pristupujeme k vyplneniu zostávajúcich vrások výplňovými implantátmi. K najbezpečnejším dlhodobým kožným implantátom patrí v súčasnosti kyselina hyalurónová. Táto kyselina je prirodzene obsiahnutá vo všetkých živých organizmoch. Množstvo kyseliny hyalurónovej v koži človeka vekom klesá, čo má za následok zníženú hydratáciu a zároveň aj tvorbu vrások. Zákrok sa realizuje ambulantne. Počas zákroku sa kryštálovo čistý gél vstrekne do kože veľmi tenkou ihlou. Gél potom dáva prirodzený objem a vypĺňa vrásky. Bežné poinjekčné príznaky miznú zvyčajne do 48 hodín.

Poliklinika Mýtna 5, BA
www.mediskin.sk
Tel.: 02/5778 6778

Autor
MUDr. Iveta HASOVÁ