Kliešťová encefalitída


Kliešťový zápal mozgu a mozgových blán je ochorenie centrálneho nervového systému spôsobené vírusom preneseným na človeka od infikovaných drobných myšovitých hlodavcov, lesnej zveri a vtáctva prostredníctvom kliešťa. Aký paradox, že medzi napr. jeleňom a človekom je v prípade prenosu vírusu najvýznamnejším hráčom taký malý tvor, ako je kliešť.

Čo s prisatým kliešťom?

Existuje nepreberné množstvo „dokonalých“ receptov na odstránenie prisatého kliešťa. Od spontánneho vypadnutia cez dusenie kliešťa masťami a olejmi, vytáčanie v smere alebo proti smeru hodinových ručičiek, hlboké vyrezanie žiletkou, zadusenie éterom. Dnes sa preferuje metóda aplikácie dezinfekčného roztoku na miesto prisatia, uchytenie kliešťa čo najbližšie ku koži tupou pinzetou a vytiahnutie kliešťa ľahkým kývavým spôsobom. Po vybratí kliešťa treba kožu opäť dezinfikovať. V prípade, že ostala časť kliešťa v koži, treba vyhľadať lekára.

Dá sa získať infekcia aj bez prisatia infikovaného kliešťa?

Áno. Infikovať sa možno aj konzumáciou surového mlieka kôz a oviec alebo nedostatočne spracovaných výrobkov z týchto surovín. Takto sme sa stali vo svete známejšími, keď v roku 1951 ochorelo v Rožňave a jej okolí viacero ľudí naraz. Našťastie pre nás je na Slovensku len 1 – 2 % kliešťov nositeľmi vírusu kliešťového zápalu mozgu a mozgových blán. Takisto nie každý, kto mal prisatého infikovaného kliešťa, ochorie. Je to spôsobené prekonaním ochorenia bez klinických príznakov alebo len s miernymi klinickými príznakmi (napr. ako prechladnutie s miernymi bolesťami hlavy). Pri takto prebiehajúcej infekcii môže byť imunitný systém človeka na opakované stretnutie s vírusom pripravený, a tak sa dokáže infekcii ubrániť.

Autor
MUDr. Ivan Bakoš