Chronická hepatitída C - Doc. MUDr. František Gazdík

Počas našej dlhoročnej praxe liečby pacientov s chronickou hepatitídou C sme sa stretli s množstvom otázok. Vyberáme z nich tie najfrekventovanejšie a najzaujímavejšie.

Kedy bol vírus hepatitídy C objavený a akými vlastnosťami sa vyznačuje?

V roku 1989. Na Slovensku sa vyskytuje genotyp 3. a 1. Charakteristickou vlastnosťou je, že mení svoju štruktúru – mutuje, preto sa relatívne dosť ťažko lieči. Z dôvodu tejto mutácie nebola dosiaľ vyvinutá účinná očkovacia látka.

Ako sa prenáša infekcia?

Najčastejšia forma prenosu je krvná. V minulosti sa vírus často prenášal krvnými transfúziami a derivátmi krvi. V súčasnosti sa najčastejšie infikujú drogovo závislí, na druhom mieste sú hemodializovaní pacienti. Aj invazívne, módne výstrelky, ako piercing a tetovane, môžu byť pri zanedbaní používania jednorazových ihiel zdrojom prenosu infekcie. Menej častý je sexuálny prenos, ale nedá sa vylúčiť ani táto cesta infekcie najmä u promiskuitne žijúcich jedincov. Pri dodržiavaní základných hygienických opatrení nehrozí žiadne riziko infekcie rodinných príslušníkov. Postihnutý člen rodiny by však mal mať vlastné hygienické potreby, ako sú mydlo, uterák, holiaci strojček a podobne.

Ako sa prejavuje ochorenie pečene? Môžu byť postihnuté aj iné orgány či systémy?

Vírus hepatitídy C postihuje celý organizmus, najčastejšie sa však prejavuje akútnym a chronickým zápalom pečene. Len 20 % jednotlivcov sa úplne vylieči, naopak, až 80% prechádza do chronického štádia, keď infekcia trvá viac ako 6 mesiacov. Žlté sfarbenie kože nie je typickým obrazom ochorenia. Prevažujú tráviace ťažkosti, nafúknutie, netrávenie, pobolievanie pod pravým rebrovým oblúkom, a čo je najcharakteristickejšie, neúmerná únava a vyčerpanosť.

Aké sú štandardné terapeutické postupy pri infekcii hepatitídou C?

V súčasnosti sa za žltý štandard liečby považuje kombinácia pegylovaného interferónu alfa a ribavirínu, pričom sa využíva ich synergický – ako antivírusový, tak aj imunostimulačný účinok.

Slovenská zdravotnícka univerzita, NRC pre liečbu chronických hepatitíd, Limbová 12, Bratislava

Autor
Doc. MUDr. František Gazdík