Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb

Podľa mnohých najromantickejšie mesto sveta sa stalo13. – 14. novembra 2008 hostiteľom manažmentu ECDC a po prvýkrát v krátkej histórii ECDC mali možnosť byť pri tomto stretnutí prítomní aj novinári. Čo je to vlastne ECDC? Nikdy ste túto skratku nepočuli? ECDC alebo European Centre for Disease Prevention and Control, teda Európske centrum pre prevenciu a

kontrolu chorôb. ECDC je inštitúcia s celoeurópskou pôsobnosťou. ECDC založila Európska únia koncom roku 2004. V máji 2005 do funkcie riaditeľky nastúpila Zsuzsanna Jakab. Túto funkciu zastáva dodnes. ECDC sídli v Štokholme. V roku 2005 začalo ECDC pracovať so 40 zamestnancami a s rozpočtom 4,8 mil. eur. Začiatkom roka 2009 má už okolo 300 zamestnancov a schválený rozpočet 50,7 mil. eur. Prečo vlastne takáto európska inštitúcia vznikla?

Infekčné ochorenia

Infekčné ochorenia predstavujú aj v 21. storočí hrozbu pre naše ľudstvo. Podľa ECDC približne 25 – 50 mil. ľudí z krajín EÚ ochorie na chrípku a z toho 40 – 200 tis. ich zomiera na jej následky. Tuberkulózu mnohí z nás považovali za problém minulosti, bohužiaľ, opak je pravdou. Podľa ECDC má TBC na svedomí približne 7800 úmrtí, 25 tis. nových prípadov HIV pozitívnych za rok 2006 a 1800 úmrtí v súvislosti s AIDS pridruženými ochoreniami. A čo pravé kiahne? Už minulosť? Bohužiaľ, ani to nie. V rokoch 2007 – 2008 boli v EÚ znova diagnostikované nové prípady. Každý má určite v pamäti vírus vtáčej chrípky a paniku, ktorá okolo vtáčej chrípky vznikla. A kto by predpokladal, že ak bude dobytok žrať dobytok, vznikne nebezpečná Kreutzfeldova-Jacobova choroba, teda choroba šialených kráv? To bolo len pár príkladov na úvod, ktoré vo svojej úvodnej prezentácii použila riaditeľka ECDC Z. Jakab a prof. Johan Giesecke, hlavný vedecký odborník ECDC. Svet sa neustále globalizuje. Hranice zanikajú a ľudia cestujú a pohybujú sa po celej Európe a po svete slobodnejšie ako kedykoľvek predtým. So slobodou pohybu ľudí súvisia aj ďalšie slobody pohybu – sloboda pohybu služieb, sloboda pohybu tovaru, sloboda pohybu peňazí aj sloboda pohybu mikroorganizmov. Nesmieme zabudnúť ani na meniace sa klimatické podmienky. Globálne otepľovanie umožňuje posúvať hranicu tropických chorôb pomaly smerom na sever. Toto všetko je veľmi nebezpečný kokteil. ECDC vznikla teda najmä preto, aby všetko, čo súvisí s infekčnými chorobami, okamžite analyzovala, vedecky spracovala, vyhodnotila, ale najmä aby poskytla rýchle a odborné riešenie, teda monitorovanie, zhodnotenie rizika a následný manažment rizika. Členom ECDC je 27 štátov EÚ (aj Slovensko) plus Nórsko, Lichtenštajnsko a Island. ECDC predstavuje pomoc a zdroj informácií a odborných rád pre každý členský štát. Svetová zdravotnícka organizácia je ďalším dôležitým partnerom ECDC.

Oficiálna stránka: ecdc.europa.eu

ECDC na svojej stránke poskytuje aktuálne informácie o infekčných chorobách. Sme v chrípkovej sezóne, takže v tomto čase najmä o chrípke. Pravidelne vydáva časopis Eurosurveillance. Veľkou časťou práce odborníkov v ECDC je monitorovanie a štatistika infekčných chorôb. ECDC vydáva správu o prevalencii infekčných chorôb v EÚ. Každý členský štát je povinný hlásiť výskyt infekčných chorôb. (Je presne určený zoznam chorôb.) Bohužiaľ, nie každý členský štát túto svoju povinnosť plní na 100 percent (závisí to od úrovne zdravotníckeho systému každého štátu), preto sú tieto údaje nie úplne presné. Zbieranie a vyhodnocovanie týchto údajov je organizačne a časovo náročné, preto sa v roku 2008 zverejňujú údaje z roku 2006. „Top ten“ infekčných chorôb za rok 2006 prezentovala Dr. Andrea Ammon. Prvé miesto patrí veľmi rozšíreným chlamýdiovým infekciám. Chlamýdiové infekcie sú zaradené do kategórie sexuálne prenosných ochorení a podľa informácií ECDC sú stále na vzostupe. Pôvodcom ochorenia je baktéria chlamydia trachomatis. Rozmermi patrí medzi najmenšie známe baktérie a v minulosti sa mylne zaraďovala medzi vírusy. Ochorenie sa môže prenášať sexuálnym stykom (vaginálnym, ale aj análnym), ale takisto aj orálnym sexom. Infikovaná matka môže nakaziť svoje dieťa počas pôrodu. Chlamýdiové infekcie sú teda najčastejšie sexuálne prenosné ochorenia nielen v Európe, ale na celom svete. Toto ochorenie postihuje mužov aj ženy a často prebieha bez príznakov. Takže ani nemusíme vedieť o tom, že trpíme infekciou a môžeme ju ďalej prenášať. Ak sa však toto ochorenie nelieči, môže spôsobiť ďalšie zdravotné problémy. Na liečenie chlamýdiových infekcií sa používajú antibiotiká. Druhé a tretie miesto patrí infekčným chorobám, ktorých pôvodcovia napádajú tráviaci trakt. Zdrojom nákazy je kontaminovaná potrava alebo voda. Je to giardiáza (lambliáza) a infekcie spôsobené campylobacterom. Giardiáza (lambliáza) je ochorenie spôsobené prvokom Giardia lamblia (Lamblia intestinalis), ktorý osídľuje tenké črevo ľudí a zvierat. Zdrojom nákazy je kontaminovaná voda alebo kontaminované potraviny. Tento prvok je schopný prežiť vo vode dlhé týždne. Profesorka A. Ammon vysvetlila, že 100 000 prípadov z 193 424 bolo zaznamenaných v Rumunsku, kde je základná hygiena v niektorých oblastiach veľkým problémom.

Druh.....................................................Prevalencia............Počet hlásených prípadov
Chlamýdiové infekcie..................................91,9................225 865
Giardiózy..................................................58,1................193 424
Infekcie spôsobené campylobacterom..........39,5...............179 510
Salmonelóza..............................................33,9...............168 639
Tuberkulóza...............................................17,6..................87 591
Mums..........................................................9...................29 269
Kvapavka.....................................................8,9.................30 534
Hepatitída typu C.........................................6,7..................29 073
Invazívne pneumokokové infekcie...................6,1..................14 172
HIV............................................................6,0...................26 275

Infekčné choroby, konkrétne tie, ktoré sú spôsobené baktériami, sa liečia antibiotikami. Vraví sa, že 20. storočie bolo storočím antibiotík. Na začiatku 21. storočia však stojíme pred ďalším problémom: rezistenciou baktérií voči antibiotikám. Mnohé antibiotiká prestávajú byť účinné, teda baktérie sa stali proti nim odolné. Dôvodov je viacero. Jedným z nich je neuvážené a neodôvodnené predpisovanie antibiotík lekármi. Ďalším dôvodom je nesprávne užívanie antibiotík pacientmi. Podľa ECDC je tento problém veľmi vážny. Účinných antibiotík je čím ďalej tým menej a na obzore nijaké nové a extra účinné nie sú. Je teda na nás, nielen na lekároch, ale na každom z nás, aby sme sa túto situáciu pokúsili zvrátiť. Dôkazom, že uvedomením si rizika, správnym užívaním a opodstatneným predpisovaním sa dá uspieť, je napríklad Holandsko. Patrí medzi krajiny s najnižšou rezistenciou v EÚ. Opakom je Grécko, ktoré sa borí s najväčšou rezistenciou zo všetkých krajín EÚ. Slovensko patrí takisto ku krajinám s vysokou rezistenciou, i keď treba povedať, že s klesajúcim trendom. Určite k tomu prispeli aj vzdelávacie programy pre pediatrov orientované na racionálne predpisovanie antibiotík.

Európsky deň antibiotík

ECDC sa v spolupráci s národnými inštitúciami jednotlivých štátov rozhodla iniciovať kampaň, ktorá má podporiť správne užívanie antibiotík. Kampaň sa začala 18. 11. 2008 pod názvom European Antibiotic Awareness Day alebo Európsky deň antibiotík. A že to Európska únia myslí vážne, dokazoval aj megaplagát umiestnený v centre Brusselu. ECDC vytvorila aj špeciálnu internetovú stránku: http://antibiotic.ecdc.europa.eu/. Na tejto stránke sú bližšie informácie týkajúce sa tejto kampane. Cieľom je zodpovedné a opodstatnené užívanie antibiotík. Nachádzame sa na začiatku chrípkovej sezóny, a bohužiaľ, mnohí z nás skončia u lekára a „zaľahnú do postele“ s chrípkou. Treba si uvedomiť, že chrípka je vírusové ochorenie, antibiotiká tu teda nepomôžu. Antibiotiká pôsobia proti baktériám a nie vírusom. Ak vás teda zdolá chrípka, neliečte sa antibiotikami. Dajte vášmu organizmu šancu vyrovnať sa s týmto vírusom. Doprajte mu odpočinok na lôžku, veľa tekutín a vitamínov. Stalo sa vám, že vám lekár predpísal antibiotikum a vy ste ho nedoužívali aj napriek odporúčaniam lekára alebo lekárnika? Veď vám po prvých tabletkách už bolo lepšie. Nabudúce sa vám, bohužiaľ, môže stať, že vám už antibiotikum nezaberie, pretože aj takto vzniká rezistencia na antibiotiká. Zodpovedné doužívanie predpísaných antibiotík patrí k ďalšiemu spôsobu, ako bojovať proti rezistencii na antibiotiká. Hlavným cieľom tejto kampane je teda zodpovedné užívanie antibiotík. Ak budeme pokračovať v dnešnom trende, môže sa stať, že o pár rokov budú baktérie rezistentné na väčšinu antibiotík, a dostaneme sa do vážnych problémov. Ľudia budú zomierať na bežné infekčné ochorenia, jednoduché operácie budú komplikovať infekcie, ktoré sa nebudú dať liečiť, a ľudia budú zase zomierať. Snažme sa teda pristupovať k antibiotikám zodpovedne a vždy sa riaďme odporúčaním lekára či lekárnika. Neordinujme si antibiotiká podľa svojho uváženia, nie sú to cukríky. V konečnom dôsledku si môžeme viacej uškodiť ako pomôcť. Antibiotiká patria výsostne do rúk lekára.

Autor
Mgr. Zuzana Hrabáková