Budúce mamičky v čase chrípky


Koniec januára a február sú mesiace, počas ktorých prichádza takmer každoročne chrípková epidémia. Mimoriadne citlivo chrípku vnímajú budúce mamičky, ktoré musia veľmi opatrne a šetrne voliť liečbu a vyberať lieky, aby neublížili sebe a svojmu nenarodenému dieťatku. Nasledujúce informácie pre budúce mamičky sú o tom, čo robiť a ako sa správať, aby chrípka neovplyvnila ich tehotenstvo.

Chrípka je vírusové ochorenie, ktoré sa prenáša kvapôčkovou infekciou a má veľmi krátku inkubačnú lehotu. Zvyčajne sa prvé príznaky dostavia do niekoľkých hodín, vo vzácnych prípadoch do niekoľkých dní. Medzi hlavné prejavy chrípky patrí zvýšená teplota, nádcha, kašeľ, bolesti hlavy, svalov a kĺbov. Baby-web.sk aktuálne pripravil spoločne s odborníkmi informácie, ako vplývajú jednotlivé príznaky chrípky na tehotné ženy, odporúča, akú liečbu si vybrať, a zároveň upozorňuje, ktoré lieky sú vhodné a ktorým by sa mali budúce mamičky vyhnúť. Samotný kašeľ nemá vplyv na plod, môže však vyčerpávať. Je množstvo liekov, ktoré sú v lekárni dostupné a ktoré môžu mamičky užívať. „Bylinné zmesi a čaje zo skorocelu, z materinej dúšky či lipy sa môžu užívať len po porade s lekárom alebo lekárnikom, pretože nie všetky zmesi sú v tehotenstve vhodné“, upozorňuje na odporúčania odborníkov šéfredaktorka Baby-webu Miroslava Doubková. Proti nádche neexistuje účinný liek – liečená trvá sedem dní a neliečená týždeň. V tehotenstve sa pri liečbe nádchy dáva prednosť spreju pred kvapkami a tabletami. Teplota predstavuje obrannú imunitnú reakciu organizmu pri infekcii. „Teplota vyššia než 38 ºC môže byť pre plod nebezpečná najmä v prvom trimestri,“ vysvetľuje Baby-web. „Rozhodne by sa v tehotenstve malo každé zvýšenie teploty liečiť.“ Pri výbere lieku na zníženie teploty treba byť pri tehotných veľmi opatrný. Kombinované lieky proti nádche, kašľu a teplote, ktoré sa často reklamujú, sa napríklad v tehotenstve neodporúčajú. Pri bolesti hrdla by sa tehotné ženy mali vyhýbať liekom obsahujúcim lokálne anestetikum. Z kloktadiel je možné užívať tinktúru z harmančeka alebo salinické kloktadlo. Kloktadlo zo šalvie sa v tehotenstve používať nesmie, pretože môže škodlivo pôsobiť na plod. Vhodné je piť vlažný čaj s medom.

Liečba:

Aj u tehotných mamičiek pomáha – rovnako ako u ostatných pacientov chorých na chrípku – pokoj na lôžku, dostatočný príjem tekutín a vitamínov. Nie je však vhodné kombinovať multivitamíny s tehotenskými vitamínmi, aby nedošlo k predávkovaniu a poškodeniu plodu. Lepšie je konzumovať vitamíny vo forme ovocia a zeleniny. Pri akomkoľvek zhoršení stavu by mala tehotná žena vyhľadať lekára, aby sa predišlo prípadným komplikáciám.

Očkovanie proti chrípke sa v tehotenstve neodporúča.

Viac informácií nájdete na www.baby-web.sk