Ako sa vyhýbať alergii?


Alergia je prejavom precitlivenosti organizmu na rôzne vonkajšie, ale aj vnútorné podnety. Organizmus alergika sa bráni aj proti faktorom, na ktoré by za normálnych okolností reagovať nemal. Môže ísť o faktory prostredia – peľ či prach, mikroorganizmy – baktérie, roztoče, srsť zvierat, cigaretový dym, potraviny, ale existuje aj alergia vyvolaná námahou alebo studeným vzduchom. Zoznam alergénov je takmer nekonečný.

Alergickými ochoreniami trpia väčšinou ľudia, ktorí majú istú rodinnú predispozíciu. Znamená to, že nejaká forma alergie sa vyskytuje u ich najbližších – rodičov, prípadne súrodencov. Neznamená to však, že ak sú naši príbuzní alergici, nevyhnutne sa nimi musíme stať aj my. Poznáme však aj prípady, keď sa alergia vyvinie u ľudí bez rodinnej záťaže.

Prejavy alergie

Hoci sa alergia môže prvýkrát objaviť v ktoromkoľvek veku, u mnohých alergikov sa dá pozorovať typický alergický vývoj. Čo to znamená? Už u dojčiat môže byť jeho prvým prejavom alergia na kravské mlieko. V predškolskom veku zvyčajne tieto deti trpia na ekzémy. U väčších detí a dospelých postihuje alergia najmä dýchacie cesty. Môže ísť o alergickú rinitídu (ak ju vyvolávajú pele, hovoríme o polinóze – sennej nádche), ktorú sprevádza kýchanie, svrbenie, opuch sliznice a sekrécia z nosa, čo spôsobuje problémy s dýchaním. Najťažším prejavom alergického ochorenia dýchacieho systému je aj priedušková astma.

Čo je príčinou toho, že alergií pribúda?

Okrem už spomínanej dedičnosti sa na ich vzniku podieľa náš spôsob života a stav životného prostredia. Pred narodením je dieťatko v maternici proti vonkajším vplyvom pomerne dobre chránené. Po pôrode je jeho imunita nezrelá. Tým, že od malička trávime veľa času v priestoroch, kde sme čiastočne izolovaní od vonkajšieho prostredia, imunitný systém sa nemá kde naučiť, že nie všetko, čo je nám cudzie, nám škodí. Ak sa potom stretne s niečím neznámym, bráni sa. Čo presne takúto reakciu vyvolá a či vôbec vznikne, nemôžeme dopredu presne odhadnúť. Diagnostika alergických ochorení si vyžaduje spoluprácu viacerých odborníkov podľa toho, o akú formu alergie ide. Veľmi dôležité je vyšetrenie špecialistom imunológom – alergiológom.

Liečba vyžaduje súbor komplexných opatrení

Objavenie sa príznakov sa spravidla viaže na určité ročné obdobie, mimo ktorého je pacient bez ťažkostí. Často sa v bezpríznakovom období považuje za „zdravého“ a liečebný režim podcení. Liečenie alergie zahŕňa komplexné opatrenia, nejde teda len o užívanie tabletiek. Dôležitá je celková zmena životného štýlu, ktorá by mala zabezpečiť, aby sa pacient vyhol kontaktu s alergénom a posilňoval svoju imunitu. Ak ide o peľovú alergiu, v období výskytu konkrétneho peľu treba minimalizovať pobyt vonku, nosiť slnečné okuliare ako ochranu proti zrnkám prachu v ovzduší, po príchode domov sa osprchovať, kompletne prezliecť a menej vetrať. Alergia na roztoče sa však vyskytuje celoročne. Roztoče patria medzi mikroskopický hmyz, ktorý sa živí odlúpenými šupinkami našej kože. Najlepšie sa mu darí vo vysokých kobercoch, v ťažkých závesoch, čalúnení kresiel či postelí. Týchto bytových doplnkov by sa mali alergici úplne zbaviť. Pri zariaďovaní izby alergika sa odporúča výber správnej postele, matraca, lôžkovín i ďalšie aspekty zdravého bývania prekonzultovať s odborníkmi v špecializovaných predajniach.

Nevhynutnosť – čistenie a zvlhčovanie vzduchu

Dôležitou súčasťou komplexných opatrení je čistenie vzduchu špeciálnymi prístrojmi. V súčasnosti existuje množstvo výrobcov, ktorí sa venujú výrobe čističov a zvlhčovačov vzduchu. Tieto prístroje pracujú na rôznych princípoch, majú rôzne doplnkové funkcie a ich ceny sa v závislosti od toho pohybujú v rôznych cenových reláciách. Účel všetkých výrobkov je podobný – zabezpečiť optimálnu vnútornú klímu na ochranu zdravia.
Čističe vzduchu sú vybavené filtrami, cez ktoré prúdi vzduch, čím sa zbavuje nečistôt. Jednotlivé čističe sa líšia výkonom, v tom, aké veľké častice (prach, baktérie, vírusy a pod.) sú schopné zachytiť, určené sú do rôzne veľkých miestností, rozdielna je aj ich spotreba energie. Pri kúpe sa treba zaujímať aj o to, aký druh filtrov je v nich nainštalovaný a ako často ich bude treba vymieňať.
Zvlhčovače vzduchu zabezpečujú optimálnu vlhkosť v bytoch či kanceláriách. Agresívny suchý vzduch, najmä v zime, keď intenzívne kúrime, alebo v lete v klimatizovaných miestnostiach, vysušuje pokožku a sliznice dýchacích ciest. Dôsledkom je dráždivý kašeľ, ktorý môže rušiť spánok, chronická nádcha, škrabanie v hrdle a zhoršenie prejavov alergie a astmy. Suchá a podráždená pokožka má zasa zvýšený sklon k tvorbe ekzémov.
Práčka vzduchu je spojením čističa a zvlhčovača v jednom výrobku. Ide o ideálnu kombináciu nielen pre ľudí, ktorí trpia alergiou či astmou, ale aj pre každého z nás. Takýto prístroj vzduch čistí a zvlhčuje zároveň.
Snaha o úpravu prostredia, v ktorom trávime väčšinu dňa, pomocou čističov a zvlhčovačov vzduchu nie je univerzálnym riešením pri liečbe alergie. Naopak je len súčasťou komplexnej terapie, ktorú riadi lekár. Ak jeho rady týkajúce sa zmeny životných návykov a medikamentóznej terapie budeme dodržiavať, budú nám čističe a zvlhčovače vzduchu v boji s alergiami užitočnými pomocníkmi.

V zdravom ovzduší sa obnovuje prirodzená telesná rovnováha, ktorá:

· posilňuje imunitný systém,
· zmierňuje príznaky alergie a priebeh astmatických záchvatov,
· zvyšuje kapacitu pľúc a absorbovanie kyslíka v organizme,
· znásobuje výkonnosť a produktivitu,
· znižuje únavu a depresie,
· zlepšuje kvalitu spánku.