Základom imunity je zdravý životný štýl


So zimným obdobím sa blíži, bohužiaľ, aj chrípkové obdobie či obdobie prechladnutí. Náš imunitný systém dostane každú jeseň a zimu poriadne zabrať. Boj s baktériami a vírusmi mu však môžeme trocha uľahčiť tak, že sa oň budeme starať. Základom „dobrej imunity“ je zdravý životný štýl. Čo to je? Pestrá strava, v ktorej nechýba ovocie a zelenina. Čerstvé ovocie a zelenina by mala byť každodennou súčasťou našej stravy.

Pravidelný pohyb

Pohyb je ďalším dôležitým faktorom pri posilňovaní imunity. Nemyslím tým však „nárazové zničenie sa raz týždenne v posilňovni alebo na aerobiku“. Pravidelný pohyb najmenej trikrát do týždňa, pri ktorom sa zvyšuje naša tepová frekvencia, je ten ideálny. Najideálnejší je pohyb na čerstvom vzduchu. Pravidelné prechádzky v svižnom tempe určite prospejú nielen našej imunite. Od športu nie je ďaleko otužovanie a návšteva sauny. Aj toto sú prostriedky, ako posilniť našu imunitu. Treba však mať na mysli, že so všetkým treba začínať postupne a najmä treba vydržať. Ďalším faktorom, ktorý ničí náš imunitný systém, je stres. Stres je naozaj zabijakom našej doby. Dlhodobé vystavenie stresu je pre náš imunitný systém nebezpečné. Naučiť sa odbúravať a zvládať stres je ďalší dôležitý faktor. Ako? Šport, joga, hobby, rodina... Nezabúdajme ani na dostatok spánku. Spánok je pre náš život nevyhnutný. Počas spánku dochádza k regenerácii všetkých našich systémov. Takže doprajme nášmu telu dostatok spánku.

Vitamíny

Vitamínové doplnky a rastlinné a iné prírodné extrakty môžu byť ďalším spôsobom, ako posilniť náš imunitný systém. Medicína nám prináša však aj ďalšiu možnosť, ako pomôcť nášmu imunitnému systému brániť sa pred chrípkovými vírusmi. Je ním očkovanie. Je veľmi vhodné najmä pre tzv. rizikové skupiny. Sú to ľudia, ktorí by sa s chrípkovým ochorením vyrovnávali veľmi ťažko a toto ochorenie by mohlo mať pre nich vážne následky. o tejto skupiny zaraďujeme ľudí so srdcovo-cievnymi ochoreniami, s oslabenou imunitou, deti, starých ľudí, ľudí s ochorením obličiek a dýchacieho systému. Vráťme sa však k doplnkom, ktoré nám pomáhajú dostať našu imunitu „do formy“. Sú to doplnky s obsahom vitamínov, stopových prvkov, extraktov rastlín alebo iných prírodných extraktov. Môžu byť vo forme tabletiek, pastiliek, kvapiek, čajov, sirupov. Z vitamínov je to najmä vitamín C. Preventívne užívanie vitamínu C znižuje výskyt prechladnutí a chrípky. Užívanie počas ochorenia skracuje jeho trvanie a zmierňuje priebeh. Vo výživových doplnkoch na posilnenie imunity je vitamín C často doplnený o zinok a selén. Zinok je veľmi dôležitý stopový prvok ovplyvňujúci veľké množstvo procesov našom organizme. Je nevyhnutný na správne fungovanie nášho imunitného systému. Selén je stopový prvok, ktorý je súčasťou enzýmového systému chrániaceho naše bunky pred poškodením. Medzi rastliny, pri ktorých je dokázaný ich pozitívny vplyv na imunitný systém, patrí echinacea purpurová. Využívajú sa jej korene, ale aj kvety. Najmä korene obsahujú množstvo účinných látok. Echinaceu možno dostať kúpiť ako čaj, liehový extrakt alebo suchý extrakt v kapsulách alebo tabletkách (Immunal gtt, Dr. Theiss Echinacea, Jamieson Echinacea, Dr. Muller Echinacea sir...). Najlepšie je užívať ju vo forme extraktu (kvapky, tabletky). Tieto extrakty sa pripravujú maceráciou koreňa a kvetov v 40 % liehu. Takto sa do liehu uvoľnia účinné látky. Odparením liehu vzniká suchý extrakt, ktorý sa používa na prípravu tabletiek s echinaceou. Preto ak sa rozhodneme užívať echinaceu, uprednostnime pred čajom radšej kvapky alebo tabletky. Do horúcej vody sa účinné látky nevylúhujú v takom množstve ako do liehu. Účinok nastupuje po približne 1 týždni. Prípravky by sa však nemali užívať dlhšie ako 8 týždňov. Hliva ustricovitá je ďalší pomocník pri posilňovaní imunitného systému. Betaglukán je látka získavaná z hlivy. Je to vlastne polysacharid, o ktorom sa zistilo, že jeho dlhodobé užívanie (minimálne 2 – 3 mesiace) stimuluje imunitný systém. Tento polysacharid sa získava aj z iných zdrojov, nielen z húb. Na trhu máme viacero prípravkov s obsahom hlivy alebo samotného betaglukánu (Imunoglukán, Vitaglukán, Hliva ustricovitá cps ...).

Prípravky s obsahom látok živočíšneho pôvodu

Ďalšou možnosťou sú prípravky s obsahom látok živočíšneho pôvodu (Kolostrum, Juwim). Kolostrum sa niekedy nazýva aj tzv. prvým mliekom. Je to tekutina, ktorú produkujú mliečne žľazy tesne pred pôrodom. Obsahuje veľké množstvo minerálov, vitamínov, laktoferínu (látka takisto podporujúca imunitný systém), imunoglobulínov (bielkoviny imunitného systému), aminokyselín a ďalších látok. V prípravkoch sa používa bovinné kolostrum (z kráv). Juwim je takisto je špecifická zmes polynukleotidov, aminokyselín, oligopeptidov a lipidov, ktoré stimulujú imunitný systém. Nie sú rastlinného, ale živočíšneho pôvodu. Mali by sa takisto užívať dlhodobo.

Probiotiká

Pri výživových doplnkoch stimulujúcich imunitný systém treba hovoriť o probiotikách. Niektorí odborníci tvrdia, že tak ako bolo 20. storočie dobou antibiotík, tak 21. storočie bude dobou probiotík. Probiotiká sú baktérie, ktoré prirodzene osídľujú náš tráviaci systém (u žien sa nachádzajú aj vo vaginálnej flóre) a majú celý rad pozitívnych účinkov na náš organizmus. Ak hovoríme o probiotikách, nesmieme zabudnúť ani na prebiotiká, čo sú látky, ktoré uľahčujú rast a rozmnožovanie probiotík (vláknina, inulín a iné polysacharidy). Máme na výber z veľkého množstva probiotík a prebiotík, stačí zájsť do lekárne a určite nám poradia.

Homeopatia

Nemali by sme zabudnúť ani na homeopatiu. Je veľa ľudí, ktorým homeopatia pomáha. Preto aj tu je viacero prípravkov, ktoré sa používajú na posilnenie imunity. Nie vždy dokážu pomôcť výživové doplnky, vtedy je dobré obrátiť sa na lekársku pomoc. Imunológovia sú špecialisti na náš imunitný systém, ktorý je veľmi zložitý a skladá sa z viacerých zložiek. Títo špecialisti po dôkladnom vyšetrení zvážia, aká imunoterapia je pre daného pacienta najvhodnejšia. Existuje totiž viacero liekov, ktoré takisto slúžia na podporu a obnovu imunitného systému.

Autor
Mgr. Zuzana Hrabáková