Ako bojovať proti chrípke

Vírusové ochorenie chrípky na nás útočí hlavne v chladnom a sychravom počasí. Odlíšiť chrípku od prechladnutia alebo od iného ochorenia niekedy vôbec nie je jednoduché. Ak sa však cítite, ako by vás prešiel parný valec, máte zimnicu a zvýšenú teplotu, bolí vás hlava, celé telo máte ako dolámané a cítite aj svaly a kĺby, diagnóza je jednoznačná.

Čo vtedy robiť?

Ležať a oddychovať! Pomáha doping vitamínom C, môžeme ho užiť aj vo forme ovocia. V lekárni nájdete účinné lieky, nechajte si poradiť. Najčastejšie zaberie paracetamol, ibuprofén a kyselina acetylsalicylová. Ak vám to nezaberie ani po troch dňoch a cítite sa horšie, choďte k doktorovi. Nevyležaná chrípka nezostane nepotrestaná, a to najmä vo vyššom veku.

Najlepšia je prevencia!

Treba sa teplo obliekať, takže holé kríže (ktoré sú mimochodom stále „in”) nám na zdraví nepridajú. Chrípka sa prenáša kvapôčkovou infekciou, takže kýchaním, kašľaním, a samozrejme, bozkávaním ju pokojne môžete „chytiť” aj vy. Vírus striehne vo všetkých preľudnených priestoroch.

Zopár rád navyše:

Pravidelné otužovanie, cvičenie a sauna aspoň raz za dva týždne v tomto období dokážu zázraky. Ale aj tu platí pravidlo, že ak už to na človeka lezie, lepšie je ostať doma, zababušiť sa do perín a oddychovať. Sauna alebo para tu pôsobí opačne.

Ako zvíťaziť nad chrípkou?

„Babským“ receptom proti chrípke som sa predtým vyhýbala, nie že by som im neverila, ale väčšinou som stavila na klasickú medicínu z lekárne, ako sú tablety, kvapky a sirupy. Odkedy som ich vyskúšala, nedám na ne dopustiť.

Zaručené recepty!

– oregano vo forme odvaru zmierňuje príznaky chrípky aj kašľa,
– baza uvoľňuje dutiny a tlmí zápal horných dýchacích ciest,
– výborne účinkuje aj lipový a šípkový čaj.

Protivírusová bomba:

1 čajovú lyžičku nastrúhaného chrenu, medu (najlepšie lesného) a klinčekov zalejeme 2 dcl horúcej vody, zamiešame (aby sa chren neusadil na dne pohára) a po malých dúškoch teplé vypijeme.

Má význam očkovanie aj teraz?

Áno, má, pretože vakcína začne účinkovať už o dva týždne a mala by nás ochrániť po celý rok.

Čo ste možno (ne)vedeli:

– chrípka, latinsky influenza, znamená „vtekať, vplaziť sa“,
– spôsobujú ju tri typy vírusov: A, B, C,
– vírus typu B, ktorý napáda človeka, môže kedykoľvek zmutovať.

Autor
Simona S.